My Friends

Friday, December 30, 2011

bye 2011..welcome 2012..

yeayyy..alhamdulillah..kita bakal menempuh tahun baru..banyak sungguh kenangan 2011 ni pada saya..hehehe..

yang memberi impak paling besar..

# kelahiran Aqil Iman..Alya jadi kakak besar :) (sini)

# Hubby berani melangkah keluar dari kepompong KEHEPSI (sini)

# dan..kami berjaya membeli rumah..walau pon rumah second hand..hehe (sini & sini)


yang berjaya saya capai utk 2011..


# gadjet idaman :p

# fully breastfeed Aqil untuk 6 bulan dan masih continue bf lagi..yeayyy

# all the vacation that we had for this 2011..love it!


tahun 2012..saya nak...!

# KURUS..KURUS dan KURUS :D

# lebih rajin masak untuk hubby dan anak2..hahahah!every year must renew!

# Sabah..Serawak..Penang for our 2012 vacation..

# Craving for iphone4s :p

hehehe..harapan semoga semua kehendak diatas tercapai..

ok kengkawan..wishing u a very happy new year..semoga persahabatan kita tru blogging ni sentiasa mekar berkembang..cewah..babai :D

nota kaki : ape pon..hope sakit mata ni baik sebelum 2012..huhu (yes!i still sakit mata :( )

Saturday, December 24, 2011

~conjunctivitis yang degil~

salam..nak mengadu boleh?huhu..saya kene sakit mata atau bahasa saintifik nya,konjuktivitis (inflammation of eye)..dari ahad lepas tau..masuk hari ni kira dah seminggu..mc 4 hari dari isnin sampai khamis..hari jumaat terpaksa datang kerja juga sebab opsyen SBPA tu..datang dengan mata sepet sebelah..kabur dan merah!actually,ni kali kedua kene sakit mata..1st time dulu kene masa umur 8-9 tahun tak silap..hihi..

saya dah cuba petua titis breastmilk kat mata ni..namun,virus ni agak degil nak pergi..asalnya,adik saya yang kene sakit mata ni,berjangkit pada alya..tapi alya saya cuma titis breastmilk je..2-3hari..dia baik!!huhu..saya dah tukar macam2 ubat..atas nasihat doctor lah,dari jenis ointment,ke jenis eyedrop..antibiotik macam2..tapi masih belum ada tanda-tanda nak baik..hermmm..harap sangat dapat baik cepat sebab tak suka mc lama2..kerja saya banyak sangat tertangguh :(

ni pic antara ubat yang saya dah guna..huhu..yg botol pink kecik tu antara yg terpower ye..kene dapatkan t/t doktor pakar mata baru boleh keluar..termasuk yg tube jernih tu..tak baik jugak..tak tau la..anak mata saya makin mengecil kata doctor..huwaaa..takut :(

*risau sangat kat aqil..asik basuh tangan atau guna hand sanitizer kalau nak pegang dia..masalahnya,kadang2 tu tak sempat atau terlupa..nama pon dah menempel dengan saya je kan..aduyaii..

doakan saya cepat sembuh ye kengkawan..nanti kita jumpa kat next entry..till then..babai :)

Monday, December 19, 2011

~Aqil dah pandai menyorok!~

salam..RINDU sangat bak ber blog ok!!huhu..tapi kerana kekangan masa dan kerja yang melambak ni..sha sempat singgah kejap je..hari ni nak cerita pasal anak bujang sha..Aqil Iman..hehe..dah pandai nyorok!

kisahnya,hari sabtu lepas..sha ke dapur dengan alya..bila kitorang ke depan,tengok2 aqil takde..huwaaa..nak nangis ok masa tu..puas cari2..tak jumpa..rupa2nya anak bujang i menyorok bawah kerusi..huhu..kerusi ni jenis rendah..so,agak susah untuk pujuk dia keluar dari situ tanpa terhantuk mana2 bahagian..huhu..alhamdulillah aqil ok..cuma,dia masih suka nak masuk kat bawah tu..huuu..pening!


see??!!hihi..
Aqil..oh Aqil..nasib baik la dia mau keluar dari tempat 'persembunyian" itu :p

nanti ada masa sha update lagi ok..babai :)









Monday, November 14, 2011

~kusut diminda~

tajuk entry tak tahan... :p
hari ni kan..ramai tegur saya nampak serabut,kusut..
eh,ye ker??ermmm..jom kita tengok kejap..
long skirt kaler coklat,baju corporate kaler ijau,tudung kaler kelabu..
ok!!memang nampak pelik kot..huhu
mana tak nya..hati sedang gundah gulana..
hari ni my knight akan ke Pontian,Johor..training disana..untuk 3 bulan!
balik pon sekali sekala..2minggu sekali la kot..
aduhai..macam2 bersimpang siur kat kepala ni..
-saya bakal jadi SUPERMAK,tanpa SUPERPAK..hihi
-memikirkan keadaan hubby disana nanti..makan,pakai,sakit,pening...
-anak-anak kompom rindu hubby,terutama alya..hukhuk (saya pon..)
-kalau ada apa2 kecemasan (mohon dijauhkan) saya terpaksa hadap sorang2..
-dah lama tak PJJ..sunyi itu pasti... :(
-eh...macam2 la nak kene pikir dan terpikir..
kusutnya otak ni..huhu..tapi kata hubby yg kengkonon nak memujuk..
"setiap pengorbanan..pasti ada hasilnya..insyaallah.."
saya kene berkorban..hubby kene berkorban..untuk masa depan yang lebih baik.. :)

saya kan..tertanya..dan nak tanya..
adakah keterlaluan kalau salah satu kerunsingan saya adalah..
"SOAL HATI"
aduh..aduh..aduh..jgn kau terluka ye hati,takde ubat ni..
semoga dijauhkan segala perkara2 yang tak di ingini..
semoga rumahtangga kami aman dan damai..tanpa gangguan anasir luar..hihi

pssstt..hubby kata saya cengeng..macam alya :p

babai kengkawan..


Friday, November 11, 2011

~Tiara Beach Resort~

Last entry sha ada cerita yang sha and family pergi holiday kat Tiara Beach Resort kan..well,sha rasa ni salah satu gift from hubby kat sha sempena my birthday (ewah,bape banyak gift ko nak ni sha? :p) kitorang pergi 2hari 1malam je,since PD sangat dekat dengan Melaka..hihi..jadi la,untuk meraikan mak budak ni..bertolak pepagi 08/11/2011 dan balik ke melaka ptg 09/11/2011.

Sha amik bilik dari sini (private unit)..bukan dgn TBR..so dapat murah sikit,bilik pon selesa yang amat..besar,bersih dan teratur..cuma,nak main waterpark kat TBR sekarang kene bayar ok!kene ada wristband..sha kene RM70 (2-dewasa,2 kanak2) best jugak pergi kat sini sebab sha pergi weekdays,budak belum cuti sekolah,so tak ramai orang..huhu..kalau nak makan,sha pi PD,ntah kenapa sha and hubby rasa mahal sikit makan 2 hari tu..hihi

my lil sis sakan main air..cuma alya takut sikit..ermm..alya memang takut serba serbi..cengeng eh kata orang..haha..aqil pulak..paling terperanjatla tengok dia,sebab dia memang suka kat air..tak nangis langsung ok!bila keluar dari air baru nangis..haha..

okla..korang jamu mata dengan gambar2 dulu ok..kang sambung cerita :p



pandangan dari bilik sha rent tu


ehehe..tu dia sedikit pic untuk kengkawan tengok..seronok sangat kat sana..malamnya,hubby beli a slice of cake for me..ehehe..hape la abg ni,tedekut :p
kids pon seronok jugak kat sana..maybe next time boleh cuba ke Thistle, PD kalau kami nak buat short vacation lagi..hehe (dah namanya suka sangat ber'holiday' kann)

ermmm..btw,still tak boleh fikir apa nak beli weekend ni..hubby bg kebebasan pilih present sendiri..dia cuma set limit je..hahaha..ntah la,rasa nak beli warmer aqil dan set mainan masak2 alya yg siap ada stand tu..hubby cakap..tu bukan present ayang la..tu untuk anak2..hehe..(baik sungguh hati wife abang kan..)

ok guyss..nanti jumpa kat next entry..babai..muahhh :)


Thursday, November 10, 2011

~09.11.2011~

09.11.2011..semalam harijadi saya!!
yang ke..

"

"

"

"

yes..i'm 29y now..so what??ehehe..

syukur ke hadrat Ilahi,saya masih bernafas..masih mampu menatap wajah2 kesayangan hamba..
masih diberi kesihatan dan kesempatan menjaga,mendidik anak-anak..
masih diberi masa untuk menikmati cinta dari suami..dan anak2..
ALHAMDULILLAH........

psssttt..saya pergi bercuti di Tiara Beach Resort sempena my birthday..
nanti saya cerita kat entry berikutnya ok :)
buat masa ni..nak pikir masak2 nak hadiah apa dari hubby..hahaha :))

Tuesday, November 1, 2011

~oh November..~

pejam celik..pejam celik..noVember datang lagi..hehe..bermakna,
empunya blog bakal bertambah 'mude'..ewah gitu..
noVember tahun lepas..saya sedang bwekk2 sebab aqil dalam perut..
tahun ni,dah cek da..takde sape2 dalam ini peyut kecuali makanan lelemak yang manyak!!haha..

November tahun ni juga amat bersejarah dalam hidup en.hubby..
say bye2 to my ex madu..ms.KEHEPSi..hihi..bye2..terima kasih atas jasamu pada keluarga kami :)

and say hi2 to **** ****** (welcome to the club :p)
setelah 13years hubby berkhidmat pada ms.KEHEPSi..
dari staff bawah sampai le ke kumpulan yg gud2 je tu :p..
akhirnya,dia terima offer dari mereka2 yang mmg dok intai nak bekerjasama dgn dia..
better opportunity kan..so,kita kene cuba!
abang..gud luck untuk perjalanan baru ini..ayang will always be there for u..hehe
(i'm proud of you..!)
opsss..ayg blom redha nak jadikan dia 'madu' baru ye..kenal2 dulu hati budi..cewah..
harapan dan doa semoga segalanya berjalan dengan LANCAR..

"WHO moved my CHEESE" oh no!!hehe..harap tak jadi macam tu kan..

ahaiiiiii..yang pasti tahun ni bonus tarak!!so...NO end year shopping..hukhuk..

babai guysss.. :)

Thursday, October 27, 2011

~happy birthday sayang~

hari ni besday my hubby..hehe..(abang dah tua :p)
malam tadi i masak spesel kat hubby..menunya :
spaghetti bolognese with meat ball
ayam goreng kunyit, tomyam udang dan nasi putih..
puding karamel dan cupcake (tempah)
hubby balik kerja pon agak tergezut..banyak sungguh pilihan hidangan :)
tapi kitorang tak dapat nak nikmati sangat hidangan tersebut
sebab hubby kene pi 'spring cleaning' stor dia..huhu

semalam dah masak2..so hari ni plan bawa hubby makan luar je..
nak pi candle lite dinner..(kahkah..berangan je lah,dgn 2 kenit kuat nangis :p)
hehe..so,kitorang pergi la makan kat kedai yg ada lampu ye tak..

~cupcake for my love~(ada makna kereta tu..ekeke :p)

puding karamel yg terhangit sikit :p

untuk hubby tersayang : selamat menyambut ulangtahun kelahiran mu sayang..tiada yg mampu ayang hadiahkan setara dengan segala pengorbanan dan kasih sayang abang..iringan doa dari ayang semoga abang sentiasa dilindungi dan dirahmati Allah..sihat dan dimurahkan rezeki..

dan korang nak tau tak,paling sweet sekali,bila jam 12.05mlm,en. hubby yg terpaksa bekerja sms wife dia yg sedang khusyuk layan 'angry bird' dengan kata-kata..
"thanks buat ayg,alya dan aqil..kerana buat abg happy dan jadikan hidup abg lebih bermakna"
uuuu..terharu nye saya..hukhuk..macamana lah tak jatuh cinta berkali2 kat dia.. ;;)
ok kengkawan..jumpa lagi kat next entry..babai :)



Tuesday, October 25, 2011

~Lapar gordon blue!~

hari ni..teringin nak makan ni

"
"
"


dah lama tak makan..asik cari steak aje..
tetiba tekak lapar gordon blue..muahaha..
tunggu pukul 5 karang ok..hubby cuti plak tu..best..best..
sambil nak cari story book untuk alya..hehe

ok..itu dia sedikit coretan merapu i kat sini..no idea :p
besok..ada 'special event' for my hubby..nanti i cerita ok..hehe :)
babai..



Monday, October 17, 2011

~lagi gambo genting!~

ok la..atas permintaan ramai(ramai ke??haha),saya upload lagi sikit pic pergi genting haritu..dah,takmo cakap banyak..picture worth a thousand words kan...











aqil dah bengkok penat jenjalan kat genting..muahaha!

cukuplah ek..hehe..nak cari idea untuk entry seterusnya..babai guyss :)

Thursday, October 13, 2011

~kami & kota keriangan~

olla guyss..lama tak update blog ni..bizi dengan kehidupan..cewah!hihi..
ok..cuma nak cerita..last weekend kami sekeluarga ke Genting Highland..kebetulan en.hubby dapat cuti weekend dan seperti orang yg terkejut dengan cuti weekend tu..terus kami rancang ke Genting..ekeke..rasanya korang pon dah maklum yang en.hubby saya TERamatlah susah nak cuti weekends..malah memang susah nak apply cuti..huhu..i siap terus order sweater aqil online shop ok..punya la semangat!!haha..
ok..berbalik pada cerita "kota keriangan" kami gerak sabtu pagi2..dan sampai around 10.00am..i bawa adik2 and my mom sekali..sgt best ok..huhu..cuaca pulak nice2 je..cuma petang tu ada hujan sikit..sejukss giler..sampaikan PAKSA RELA belikan alya 'glove'..hahaha..

sila nikmati gambar2 yang rajin di up load oleh tuan empunya blog..









errr..banyak lagi gambo..malas nak upload..boleh?haha..actually ada gambo kami sefamily,tapi kat camera adik la..aduhai..en.hubby jadi kameraman kami,jadi gambo keluarga en.poji asik tak cukup korum je..hehe..
oh ye..korang semua tau yg tiket theme park (outdoor&indoor) dah mahal sangat!!(ke i je yg tak tau sebab dah lama tak masuk..haha) untuk tiket theme park je kami habis RM368/5d 1k..kabel car RM60..huuu pengsan!!!tu belum lagi makanan jajan yg mahal kat atas tu..nasib baik la hubby ade SA card from kehepsi..haha..nak makan sampai muntah pon takpe :p

kitorang turun bawah dalam jam 9.00malam..bagi budak2 main puas2..sampai alya kata "ibu..jom balik..kakak dah penat ni.." dan adik i cakap pulak "along..takmo pergi genting lagi"..wakakaka..bagus!!!ini yang kita cari..hehehe..
oh ye!nak bitau..kitorang tidur kat kl je malam tu..sebab nak pergi IKEA keesokannya (nak jugak bitau)......... :p

ok kengkawan..sampai sini dulu my story..plan bercuti akan datang?sedang dirancang dengan kemas..ehehe..babai :)

Sunday, October 2, 2011

~bila anak2 tak sihat~

dalam 2minggu ni,both my kids tak sihat..berganti2 macam pas baton dalam acara lari berganti..
penat,jangan cakap la..anak2 punya pasal..telan dan bertahan!

minggu lepas,Alya demam panas,suhu cecah 39celcius..saya rasa tak tentu arah..rasa dah hampir setahun alya tak demam teruk macamtu..setakat flu and cough ada lah..ni complete set dia kene,nasib doc tak warded dia..saya sedang berkursus..nasib baikla dekat hotel area Melaka je..tapi,agak letih jugak la sebab siang seawal 7.30am penuh aktiviti kursus sampai jam 7.30mlm..malam pulak tak tido melayan alya yang tak sihat..pantau suhu badan dia..jaram kepala dia..cian anak ai..

bila demam Alya dah mula kebah..Aqil pulak amik turn demam,batuk selsema..baby kalau tak sihat,korang pon maklum sangat la macam mana depa meragam..nak pulak hidung tersumbat,menyusu tak mau..tidur tak boleh,serba tak kene ok..try juga sedut lendir dia dari hidung..hubby failed..i lagi haru..huhu..doctor tanya nak sedut lendir ke?saya cakap cuba bagi ubat dulu,tgk ada kurang tak..dalam 3-4 hari jugak la me and hubby tidur2 ayam..hehe..
*saya rasa aqil berjangkit dari kakak alya yang asik 'mengucup' aqil walau demam..hihi

last friday,lepas amik alya dari balik kerja,tgk aqil pon nampak dah makin sihat..tetiba,alya muntah pulak..dari 9pm sampai 7am(saturday) hampir 10x dia muntah2..aduh anak..kat mana silap ntah..padahal dia dah sembuh dari demam,tinggal batuk sikit2..bawa lagi jumpa doctor..alhamdulillah,lepas makan ubat..dia stop muntah..tapi demam semula la..demam biasa..
puas saya dan mama buat post morterm apa yang sebabkan dia muntah2 coz mama risau kalau ade terbagi dia makan yang pelik..last2 kami dapat tau punca nya..alya makan gula2 KOPIKO satu balang!!!!!!tanpa sedar..dia dah habiskan sebalang yang ada lebih kurang 40-50biji dalam masa sehari!!!!!alahai anak den..nasib baik la tak de kesan lain,cuma muntah2 sebab kesan kafein tu..lepas ni no more KOPIKO for u alya! (blame on me sebab beli banyak sangat!)

hari ni..both my kids nampak semakin pulih..semoga mereka cepat sembuh..
ibu sangat tak sanggup tengok alya and aqil dalam kesakitan..rasa tension tak dapat tolong alya and aqil masa sakit tu :( ibu SAYANG alya dan aqil!!!