My Friends

Sunday, October 2, 2011

~bila anak2 tak sihat~

dalam 2minggu ni,both my kids tak sihat..berganti2 macam pas baton dalam acara lari berganti..
penat,jangan cakap la..anak2 punya pasal..telan dan bertahan!

minggu lepas,Alya demam panas,suhu cecah 39celcius..saya rasa tak tentu arah..rasa dah hampir setahun alya tak demam teruk macamtu..setakat flu and cough ada lah..ni complete set dia kene,nasib doc tak warded dia..saya sedang berkursus..nasib baikla dekat hotel area Melaka je..tapi,agak letih jugak la sebab siang seawal 7.30am penuh aktiviti kursus sampai jam 7.30mlm..malam pulak tak tido melayan alya yang tak sihat..pantau suhu badan dia..jaram kepala dia..cian anak ai..

bila demam Alya dah mula kebah..Aqil pulak amik turn demam,batuk selsema..baby kalau tak sihat,korang pon maklum sangat la macam mana depa meragam..nak pulak hidung tersumbat,menyusu tak mau..tidur tak boleh,serba tak kene ok..try juga sedut lendir dia dari hidung..hubby failed..i lagi haru..huhu..doctor tanya nak sedut lendir ke?saya cakap cuba bagi ubat dulu,tgk ada kurang tak..dalam 3-4 hari jugak la me and hubby tidur2 ayam..hehe..
*saya rasa aqil berjangkit dari kakak alya yang asik 'mengucup' aqil walau demam..hihi

last friday,lepas amik alya dari balik kerja,tgk aqil pon nampak dah makin sihat..tetiba,alya muntah pulak..dari 9pm sampai 7am(saturday) hampir 10x dia muntah2..aduh anak..kat mana silap ntah..padahal dia dah sembuh dari demam,tinggal batuk sikit2..bawa lagi jumpa doctor..alhamdulillah,lepas makan ubat..dia stop muntah..tapi demam semula la..demam biasa..
puas saya dan mama buat post morterm apa yang sebabkan dia muntah2 coz mama risau kalau ade terbagi dia makan yang pelik..last2 kami dapat tau punca nya..alya makan gula2 KOPIKO satu balang!!!!!!tanpa sedar..dia dah habiskan sebalang yang ada lebih kurang 40-50biji dalam masa sehari!!!!!alahai anak den..nasib baik la tak de kesan lain,cuma muntah2 sebab kesan kafein tu..lepas ni no more KOPIKO for u alya! (blame on me sebab beli banyak sangat!)

hari ni..both my kids nampak semakin pulih..semoga mereka cepat sembuh..
ibu sangat tak sanggup tengok alya and aqil dalam kesakitan..rasa tension tak dapat tolong alya and aqil masa sakit tu :( ibu SAYANG alya dan aqil!!!

4 comments:

ayu said...

kopiko satu balang sya ?mak ai..banyaknya..huhu...mujur gak tak ada apa2 sgt kan..

moga budak2 cepat sembuh ye

Vna Sandhu said...

mmg sedih & penat kalau anak² x sehat nie..Kira & Syakil pun selsema & batuk dekat 2 minggu tp x demam la

mcm mane alya boleh telan kopiko satu balang tu? sib baik x memudaratkan sangat huhuhuuuu

get well soon ye Alya & Aqil!

ashra said...

mmg dear kan..
anak da dua ni,kalu sorang tak sihat,sure nyambung2 dgn sorang lagi kan..kadang haru kita dibuatnya.

bila time semua sihat2,mmg kita pun relax and hepi je.

hehe..alya..
sabo je lah...banyak tu termakan kopiko.nampak gaya,mmg pasni kena sembunyi kan gula2 dari alya ni..hehe.alhamdulillah,tak pape mudarat sgt..

sasha @ mumyalya said...

ayu..
yep dear..sebalang..hehe

wina..
i tak perasan bila dia amik balang tu..tapi mmg habis dia pulun :p

ashra..
yerla dear..berjangkit2..lepas soran,sorang..huhuhu

thanks all <3