My Friends

Friday, December 24, 2010

~vote for pink or blue~

hai..sihat ke semua?i'm ok..sihat..walaupon still ada mabuk2 laut tu.. still boleh berbelog ok..haha.. nak tau satu perkara tak?...last wednesday i pi check up..nak le tengok keadaan baby kan..nak tau berat baby..nak tau lagi apa yang patut tau kan..hehe..

hasil results dari scan bagitau yang baby dah pon 16weeks 3days..berat 154g,
semua tulang peha,tulang tangan..semua telah mula terbentuk dengan sempurna..
baby dalam 15cm-16cm..dan paling best..baby telah menunjukkan "sesuatu" pada kami..hahaha..saya pon tak expect dapat tau gender baby seawal ni..yerlah,i baru je 4months pon..adakah menggunakan 4d scan faktor utama?haha..sebab masa alya i guna 4d&3d jugak tapi 5months++ baru nampak "berger" dia..hehe..doctor siap cakap.."wah..clear baby tunjuk ni..dia nak mummy & daddy shopping awal ni.. " haha..takde maknanya doc..ibu sgt kedekut ok..
segala tinggalan alya yg masih boleh pakai..ku pakaikan je :p

so..u alls rasa2 lah..it's gonna be pink or blue??hehe..saje je kan..

actually..bukan i takmau share..insyaAllah..nanti i share ok..tunggu betul2 confirm gender baby..tunggu lah checkup bulan ke-5 dan 6 ok..for me, i seriously tak kisah at all..
sama je..asalkan baby lahir dengan sihat dan bakal berjasa pada kami..
tapi kalau dapat tau awal pon best jugak..dapat shopping and buat preparation awal..hahaha..
ok guys..see you at next entry..babai :)

Thursday, December 23, 2010

~bercuti di Pulau Pangkor ~

salam semua..minggu yg sgt tired..aduhai..banyak gile report nak kene buat..dengan SKT tak siap..aduh..sejak buat servis ni..memang sgt terasa kesibukkannya..

btw..nak story sikit..last week i pergi cuti2 Malaysia(16/12/2010~20/12/2010)..huhu..walaupon dalam keadaan berbadan dua,malah membawa beberapa badan lagi (hubby,alya n my lil sis) tapi sebab nak cuti punya pasal..ku gagahi jua..hahaha..destinasinya? kami sekeluarga ke Pulau Pangkor, Lumut Perak..kemudian singgah sebentar ke Bukit Merah Lake Town Resort untuk penuhi permintaan alya dan my lil sis yg teringin sangat nak pergi ke Pulau Orang Utan..hehe ;D

perjalanan dari melaka ke Lumut, Perak ambil masa lebih kurang 5jam..sangat penat ok..dulu masa i pergi cuti di Terengganu perjalanan lebih lama dari yang ini..tapi tak rasa penat seperti yang kali ni,maybe sebab i pregnant kot? sampai di Lumut,kami ambil Feri "Duta Pangkor" untuk ke Pulau Pangkor..hehe..syok..i tak mabuk laut ok :)

sesampai Pulau Pangkor..u alls tak payah risau bab transportation..mmg berlambak gile orang nak tawarkan sewa motor, kereta dan teksi pink tu..sedia duit aje (tapi disebabkan kami pergi masa cuti sekolah..semua jadi increase..huh~) i stay kat D'senja Beach Resort, Teluk nipah..resort ni baru tau..dan tempatnya agak privacy sikit,sebab berada di sebelah hujung Teluk Nipah..perlu i cakap kat sini,kat tengah2 Teluk Nipah tu sedang dalam construction..so tempat agak tidak bersih dan berhabuk..huhu..

jom layan gambar2 kat Pulau Pangkor yang i sempat snap :) gambar edit guna photoshop..bila besarkan dia jadi pecah2 tak cantik la..ni kes nak jimat ruang..hehe :p

1. Pulau Giam..berhadapan dgn bilik i
2. sebelah bilik tu..
3.pemandangan nya..sedikit privacy..
4.ni snap masa ronda2 naik motor

1. we..still madly in love :p
2.hubby..lol
3.my mama..
4.me & my lil sis :)

1. Alya..ala2 tourist..
2.bosan tunggu kami makan..hehe
3.at Pekan Pangkor
4."kelapa dan orkid" cute alya!

1.tunggu feri..hehe
2.sampai diBukit Merah Lake Town Resort
3.Jeti ke Pulau Orang Utan
4.EcoPark..

and..finally..this is me..with my cute tummy and my lil princess :)



hehe..so itulah serba sedikit cerita tentang percutian kami baru2 ni..i suka!!sebab i memang suka pergi tempat yang indah2..cuma sgt tired..itu memang terasa sangat..tapi oklah,sebab i enjoy..hehe..so akhirnya,tertunailah hasrat ku mahu ke pulau2 yg indah :p
now kami tengah prepare untuk next trip ke Langkawi early March 2011..then,baby lahir..dah besar sikit baru plan bercuti balik..haha..i wish that i can have a trip to Sabah soon..dan satu lagi my wish is honeymoon dengan hubby aje at Pulau Tioman (this time kene tinggal anak2 :p)
ok guyss..daaa :)


Monday, December 20, 2010

~Taman rama-rama, Ayer Keroh~

hai..what's up guys?entry kali ni i nak story pasal salah satu tarikan
di MELAKA BANDARAYA BERSEJARAH..wah..caps lock lagi..hehe..
on 06.12.2010..kerana bosan tahap otomen(sbb mc ngade2) dan kebetulan en.hubby off day..en.hubby ajak la keluar bawa alya and my lil sis jalan2 bereakrasi..hehe..mula2 rasa nak bawa depa pi zoo..tapi macam dah kerap sgt pergi..nak bawa pi taman buaya..ermm..kang mesti diorang nak mandi manda dan pack sgt masa kami lalu tu (melaka memang banyakkk sgt tempat yang boleh dilawati tau!!) so setelah kami pikir punya pikir..last2 kami decide ke TAMAN RAMA-RAMA..pengakuan berani mati dari anak melaka "i've never been to this taman rama2" hahaha..dah ada anak ni,harusla semua tempat cenggitu dilawati kan :P
seriously..taman rama-rama sgt tak menghampakan ok..rasa lebih best dari zoo kot..entahle..my personal opinion la..walaupon binatang kat situ tak "ramai" tapi sgt dekat dgn pengunjung..maksud nye, korang boleh tengok binatang2 tu dalam jarak yg dekat..then ada satu gerai yang ada jual fruits untuk diberi pada binatang tersebut..seronok tgk depa merayu2 minta kita feed them (*mode kejam..haha)..
ermm..paling i tertarik..ada 5ekor ikan dalam sebuah kolam yg ukuran sekor ikan nya sama besar dgn i kot..tak tipu ni..masa dia melompat nak makan..terperanjat kami..huhu..
ok..korang tgk la sikit2 pic kat bawah ni ok :)




ok..kalau korang nak datang ke Melaka..jgn lupa singgah TAMAN RAMA-RAMA, ayer keroh tau..tapi if telupa juga..sila la datang lagi..kami sentiasa menanti kehadiran anda semua kenegeri kami :) *kami stands for "people and animals.." hahaha..

harga tiket ke Taman Rama-Rama, Ayer Keroh..
dewasa - RM8/head
kanak2 - RM5/head
kanak2 bawah 5thn FOC..

babai.... :)



Thursday, December 16, 2010

~09.11.2010~

saya lahir pada 09.11.82..(*tetiba..hehe..) saje nak bagitau last 09.11.2010 lepas is my birthday yg ke 28..wow!!28 ok..ni bukan main2 ni..hehe..
actually this entry sepatutnya on 09.11 atau paling terdekat..tapi atas kekangan kemalasan..maka terpublish lah ia pada hari ni..hehe ;D
en.hubby yg baik hati bawa i pi celebrate at Port Dickson..actually bukan la celebrate yg betul2 celebrate pon..just bawa i pi makan angin secara terjah2..haha..memang patern my hubby betul :D:D
well..dengan sebab masih mabuk2 (masa tu le..) i sgt le setuju dibawa ke PD je..makan angin di Teluk Kemang dan jalan2..lepas tu check in kat Sunshine Apartment..dan pagi tu subuh2 kami dah balik..sebab hubby kerja..huhu..

i upload la sikit2 pic yg sempat di snap masa pergi tu ok :)

teluk kemang

both..my sweetheart
psstt..cuba tgk pic 18sx bawah pokok tu..ngeeee ;D

  • harap tahun ke-29 ini saya akan bertambah matang melalui segala rintangan hidup..
  • harap tahun ke-29 ini hidup saya akan lebih berseri dengan en.hubby tercinta, anak2 yg comel..soleh dan solehah :)
  • harap apa yg saya impikan untuk tahun ke-29 ini akan menjadi kenyataan.. :)
amin...

birthday gift??...hehe, i dapat banyak gift la tahun ni..why ek? from my sisters..from my officemate..cuma tak dapat dari si dia je..hermmm...yerla,dia baru je belikan i hp baru kan..or maybe ada kejutan masa bonus tak? :D :D

ok guyss..see you next time..bye2 :)




Thursday, December 9, 2010

~I'm back..lol~

salam rindu pada semua..wah lama nya tak update blog..tengok apa jadi??dah naik lalang ok..dan paling sedih..i ketinggalan cerita kengkawan..hukhuk..takmo marah haaa..i try my best this time ok :)

~peace on behalf ibu..hehe~

update tentang si ibu.. :D
i dah masuk 14weeks+..morning sickness masih ada tapi lite aje..berat badan i turun dah hampir 4kg..tak tahu la kalau lepas ni naik,naik dan naik..hahaha..selera makan makin merundum..aduss..i don't know why but this is my biggest problem during this pregnancy..huhu..tapi kalau masakan mama..i tak tolak..memang makan sepinggan jawabnya..pelik kan??hehe...

~us during kfc fantasia world~

update si alya.. :D
my dearest alya..dah makin besar..makin petah bercakap..seronok sgt layan dia berbual..dia asyik minta nak masuk sekolah..ayoooo..too early la kan..free diapers pon belum lagi..hihi..and yg paling kelakar..she always said that alya = adik..baby= along..haha..agak sukar nak menyelesaikan konflik identiti yg berlaku pada alya :))

hehe..tu serba sedikit pasal kami..kuikui..macam ada orang nak ambil tahu :p
btw,ingat tak lagi pasal entry i nak pilih2 beli rumah tu??klik sini..kami dah pun buat keputusan(sebenarnya dah buat semua prosedur pon :p) yang kami pilih option C..hehe..insyaAllah..pilihan tu yang terbaik dan semoga saya dan suami tak regret..apa pon kami redha..sekarang tengah tunggu untuk keluaran KWSP dan proses renovation semula rumah..nanti i upload pic rumah i sebelum dan selepas ok :)

guysss..sekarang kan dah mula musim cuti2 Malaysia..so,mana hala tuju percutiannya..i kan memang suka gila bab2 bercuti ni..sekarang sedang menanti dgn sabarnya en.hubby tersayang dapat clear cuti..maybe end of december..mana mau pergi ye..hehe..nanti i'll update :)

ok..that's all for today..i mean for this entry..nanti story lagi ok..love u all..daaaa :*



Sunday, October 10, 2010

~morning sickness~

saya kira..morning sickness sudah mula mengambil tempat..last week alahan yg sgt mild..
tapi weekend ni..aduh..badan sgt tak sedap..luckly saya tak muntah2..cuma..loya..
sentiasa loya ok..nak mkan pon tak lalu..aduh..
keadaan ni amat teruk pada waktu malam..waktu siang saya ok lagi..
tapi..baby tak manja..walau badan tak sedap..saya masih larat untuk memasak buat hubby dan alya..masih mengemas rumah..mop lantai..sapu sampah..kihkih :p

saya amat berharap..walau seteruk mana loya ni..jangan la saya muntah2..
itu akan membuatkan saya lebih lemah..dan harap2..baby tak manja seperti masa
kakak alya dalam perut dulu(semua kerja pon taknak buat..nak tido je :p)
semoga saya dapat melalui fasa ini dengan tabah..dan semoga baby membesar dgn sihat :)

satu lagi..mood agak swing pada en.hubby..kecian dia..sejak akhir2 ni..asik kene bom dgn saya :( harap benda ni sekejap je..puas dah saya beristigfar..elakkan rasa marah..tapi :(
suami kata,saya sgt independent preggy kali ni..langsung takmo dia tolong atau tak kisah kat dia..owhhh..kecian hubby ku..pasti dia terasa :(

saya masih belum mula buat checkup di mana2 klinik kesihatan mahupun gynea pilihan..
rasa nak mula bila dah 8weeks nanti..tengok lah macam mana..kalau kesihatan mengizinkan..kalau tak,alamatnya..dalam minggu ke6 ni dah kene jumpa doc :p

ok kengkawan..doakan kesihatan saya sepanjang trimester pertama ni ok :)
love u all..babai :)





Tuesday, October 5, 2010

~Exclusively for You!!~

lupakan sebentar kesibukan di opis..lupakan seketika proses pembelian rumah kami..lupakan sekejap kepenatan yang melanda..

dan mari kita lihat ini..
"

"

"

"

"

upt ni ni di buat pada jam 12.30malam..kihkih :p

according to my UPT on 03/10/2010...i think i'm positive!!..
that means alya gonna be big sis lah!! :p
but i still need to confirm it..i'll refer to gyne after 2 weeks..

and this entry exclusive for all my blogger buddy..i belum announce officially kat mana2 tau..fb ke..RH ke..saje nak masuk kat dlm blog dulu.. :)

happy??yes i'm happy..Alhamdulillah..dapat sekali lagi merasai 40 minggu nan indah :)

see you soon ok..babai...


Saturday, October 2, 2010

~Home sweet Home~

fuhh..penat...penat..
minggu ni i sangat bizi..bizi sangat..eh, mcm sama je..haha..ermmm,ni pon baru balik dari kursus kat kl..pastu rumah tunggang langgang nak kemas..kerja kat opis berlambak nak buat..nak training alya diapers free lagi..tak ke penat tu.. (-_-")

sambil dalam kebizian tu..i and my dearest hubby sedang mencari tempat berteduh yg hak milik kekal untuk kami sekeluarga..hehe,maksudnya..nak beli rumah la..haha..

rasanya dah tiba masa kami beli rumah untuk keluarga i yg comel ni..i dah pon dapat pengesahan perkhidmatan dari kerajaan Malaysia sebelum puasa lepas,setelah 1y++ berusaha kan,haha..KWSP i and hubby pon macam dah cukup untuk kami keluarkan dan pindah hak milik pada pemaju yg terpilih..kuikuikui..duit simpan yg sikit2 ala2 manja nak dihabiskan tu pon kalau tak beli rumah cepat2..lain kerja dibuat nanti..makanya,kami decide mahu beli rumah by end of this year..amin :)

ok..kami dah list out beberapa option yg kami ada untuk pemilikan harta yang kecik ni..huhu..yang paling penting..i dah buat syarat kat en.hubby..i nak rumah yang dapurnya besar!!walaupon i jenis yang tak berapa nak kawan dgn dapur kan..tapi kalu kenduri,kendara..senang nak buat rewang.. :)) :)) apakah??

ok..this are the option..maybe ada yang boleh membantu memberi pandangan..(saya pentingkan keselesaan dan keluasan :p) oh ya!sebelum terlupa..ini rate harga rumah untuk dimelaka ya..

a. Taman perumahan ni baru dimajukan..rumah 80% siap..keluasan standard-3bilik,kawasan
hall dan dining bersambung (this i tak suka!) lebihan kawasan belakang sgt sedikit..harga
150k++..kawasan yang ideal untuk nak memulakan hidup bersama keluarga..

b. Tanah lot..beli tanah di kawasan perkampungan..harga tanah je dah mencecah 80k~90k..naik rumah yang anggaran dalam 70k++..price lebih kurang beli rumah yang option a..cuma keselesaan dari segi kawasan rumah dan nak decide bentuk rumah..haha..mcm banyak duit nak design bagai..actually option ni i suka sangat..tapi bimbang tak cukup duit..i tak mau nak hutang terlalu banyak :(

c. Rumah 2nd..rumah ni milik best friend ayah i..rumah dah berusia 20thn..perlu
penambahbaikan di byk bahagian rumah..rumah dalam keadaan 80% baik..yang paling i suka pasal rumah ni adalah keluasan rumah (luas begini kalau rumah baru dah cecah 200k :( ) hall dan dining berbeza..3bilik..kawasan depan muat untuk 2 biji kereta..kawasan lebihan belakang muat untuk 1 biji kereta(besarkan??)..tandas dah rosak..huhu~ this kalau i pilih..dengan harga rumah dan renovate semula..anggaran 100k-110k..

ok..this 3 option yang i ada buat masa ni..semua ada pro and kontra..i bukanlah berduit sangat nak beli yang mahal2,nak daftar kat PNB untuk rumah kos rendah,tak layak pulak,adoiyaii..jadi,tulah option yang ada..tapi yg paling penting..mesti besar bab dapur (lok??lagi sekali??haha..)

kalau u all jadi i..mana satu jadi pilihan?byk yang perlu di pertimbangkan bila beli rumah ni kan..aduyaii..fenin..fenin lah..haha..semoga kami dapat membeli rumah yg di idamkan secepat mungkin..huhu~

~home sweet home~

ok guyss..pelis give me u all punya opinion ok..untuk dipertimbangkan..thanks a lot kengkawan..~lol~see u soon..babai....

Monday, September 20, 2010

~Alya berpisah dgn si Dia~

dialognya begini...

abah alya : eh..nape bdn alya cam panas ni yang??
ibu alya : ha ah la..susu pon tak mau hisap..(sambil pegang kepala alya)
abah alya : cuba tgk tekak dia..ada ulcer dalam mulut tak..
sambil suruh alya menganga mulut..dan terkejut bila tengok tekak alya yang kemerah-merahan..

ok..itu lah permulaan bicara kami sebelum sama2 sepakat untuk membuang puting @ pacifier alya..dalam masa 3 bulan tekak alya kene infection sbyk 2 kali..dan juga gigi alya dah mula senget..itu belum lagi cerita macamana kalau misplaced pacifier tu..mau haru satu rumah..buleh menimbulkan perang dunia ke 4 tu..hahaha..
actually dah banyak kali i cuba pisahkan pacifier tu dari dia..tapi ada je halangan..halangan dari hati yg tak sampai ni..halangan dari en.Abah yg mmg cepat kalah dgn pujuk rayu anak dia..dan yg ni paling tak sanggup..dugaan dari nenek nye yg cukup pantang alya menangis..memanjang je kecian..huhu..so,memandangkan cuti yg panjang..i cuba juga pisahkan..

macam2 aksi alya masa memula dipisahkan..merengek..meragam..meratap..uishh..macam2 la..sampaikan en.hubby hampir tewas dgn alya..tapi ibu sgt tegas kali ni..sebab bila putus kasih je dgn mr.pacifier..besoknya,tekak alya dah tak meragam..so tindakan mmg harus diambil kan..kan...

dan hari ni..jam ni..alya dah putus kasih @ berpisah dgn mr.pacifier lebih kurang 2 hari 20 jam..satu rekod baru bagi kami (sebelum ni hanya bertahan 1 hari je :p)
semoga ia akan berterusan dan kekal selamanya....

tinggal kenangan..kisah kasih alya dan mr.pacifier :p

to alya : ibu and abah buat semua ni untuk kebaikan mu syg..ibu paham kasih mu yg berbelah bahagi pada cucut (mr.pacifier) dan bantal bucuk mu..namun cucut mesti pergi..cucut sudah mula meragut kecantikkan gigi mu dan kerap membawa infection pada mu sayang..ibu pasti,satu hari nanti..alya akan berterima kasih pada ibu dan abah :-*

korang nak tau..bila ayat alya cari cucutnya keluar je..i hampir2 tewas..nak tau ayatnye camna?? "ucut...oh ucut..mana ucut ni..ucut...sambil mula teresak2" :(

ok..itu story terbaru alya..see u all kat next entry..daaa..

Friday, September 17, 2010

~ceritera raya kami~

salam to all..
korang dah naik kerja?dah balik rumah?dah puas beraya?heheh..cerita bab raya kan..yang paling penting,pasal makan²..jalan²..cuti²..lepas tu penat..sakit..dan sebagainya..hahaha..

tahun ni macam la i bagitau yg sebelum ni,kami raya sakan..huahuahua..suami cuti sampai raya ke3..jalan sokmo..pagi raya sampai malam tu,perut sendat masuk makanan..hehe..kampung i tak jauh mana pon..pagi raya balik rumah ayah yang agak² 500meter dari rumah sendiri..lepas tu pi umah mama yang lebih kurang 5km dari rumah ayah..lepas tu balik rumah nenek, 300meter je dari rumah mama..then balik rumah MIL yg lebih kurang 5km dari situ..so,korang paham tak apa yang cuba disampaikan oleh penulis blog ni??wakaka..punyalah dekat kampung..jam 11 pagi dah habis jalan rumah yang wajib :p
petang baru gerak balik masjid tanah (kampung ayah) kat masjid tanah memang harus simpan sebelah perut sebab masakan orang kampung ni..waduh²..tak cukup kalau setakat sepinggan dua aja..hahaha..

Alya insyirah paling happy raya ni..memang dia sakan lah bergelumang dengan sepupu sepapat dia..yerlah..jarang diorang dapat bersama mcmtu..pastu,macam biasa lah..namapon raya..so alya punya misi adalah kumpul duit raya..haha,tahun ni ibu senyum meleret sebab duit raya anak dia terlebih dari target (wah siap ada target tu :p) alya bergaya sakan dengan baju² dan kasut baru dia..hihi..comel²..

tapi yang sadisnya..masuk raya ke5 i tak sihat..selsema..b
atuk²..demam dan akhirnya asthma..huwaaa..sampai hari ni masih ada kesesakkan berlaku dalam dada ni..tapi..ku tahan jua..cewah..tak berapa sihat..perut buat perangai..dada masih sesak..mybe penat sgt,berjalan..open house kat rumah tu masa 2nd hari raya..ramai sgt org sampai tak menang tangan dan juga maybe sebab telan ais berkilo²..tobat dah cuti ais sebulan..huhu ;;)

ok enough membebel..i nak share sikit pic raya yang sempat di snap masa hari raya pertama lepas :)

ewah..pink lady :)

kami..hihi..sila abaikan tang yg berlapis tu,bukan perut i ok..tu super impose..wakaka
dan juga abaikan bantal busuk alya yg wajib dibawa kemana saja..haha

kids with tok ayah...

alya with mama..lol~

malam raya alya with cousin..aunty..

alya with kids di pagi raya mau minta duit raya...haha

ermm..sepanjang hari raya..bila berkumpul sanak saudara..banyak nau² cerita tak baik yg i dengar dari mulut diorang..owhhh..sungguh tak suka..masa bulan posa bagus pulak masing² kurang aktiviti mcm tu..huhu..

ok guyss..sampi sini dulu ye..nanti kita sambung lagi..kurangkan pengambilan ais dan manisan sepanjang hari raya ini ok..babai :)






Saturday, September 11, 2010

~salam aidilfitri 2010~

salam aidilfitri pada semua..
walau dah terlewat sikit..nak juga post this card.. :)
maaf zahir dan batin..




babai.. :)

Sunday, September 5, 2010

~Persiapan Hari Lebaran~

salam..

korang dah habis persiapan hari raya tak?bagi kami sekeluarga..dari belum puasa pon kami dah mula mngumpul sedikit2 untuk hari raya..alhamdulillah takde last minit shopping tahun ni..serius ni,dah 2 minggu kami jenjalan cuci mata je,sebab banyak persiapan dah buat awal..cuma ada lah dak sasha tergedik sikit beli blouse cantik2 (ada sebab kannn..)hihi..

perancangan hubby untuk menyimpan separuh dari bonus yg dia dapat bulan 3 lepas sgtlah bijak..walaupon si isteri tak tahu bab simpanan itu kan..(hubby kata kalau i tahu,compom tak sempat raya dah habis :p ) so,dapatlah kami membeli dengan hati yg tenang ;;)

tahun ni kami berganti semuanya..kecuali kereta lah,sebab dak pesona tu baru ganti last year..karang bengkok tulang belakang kami laki bini..haha..ape yang dihajati untuk alya semua dapat ditunaikan..hubby pon agak sporting tahun ni sebab dia pon join sama soping barang2 dia,biasanya dia takmau soping sgt,hehe..rezeki lebih,Alhamdulillah :)

ada sebab kami beraya sakan tahun ni..
1. kami tak duduk di putrajaya lagi..dah tak PJJ :p
2.Dekat sgt dengan parents..senang buat preparation..
3.Perancangan kewangan yang tepat, dan Allah limpahkan sedikit kelebihan tahun ni..
4.En.hubby dapat cuti 3 hari (1st time dalam masa 10thn tau!)
5.Alya dah makin pandai bergaya..kot??haha..

sementara anak sorang ni..so,sakan jugaklah memborong untuk alya,nanti dah bertambah kene la bahagi2 dengan adik..haha..

fav alya ialah kasut terompah tu..hihi (eh..karpet bulu2 tu pon baru taww..wakakaka)

untuk dak sasha pulak,memandangkan banyak baju lama dalam lemari tu kene pi sedekah2 kat orang sebab dah tak sesuwei nak dipakai..kene buat koleksi2 baju yg lain(blouse..etc)yg bersesuaian :)

oh..tapi masih perlu tambah koleksi tudung ni..haha

tahun ni theme baju raya kami pink kaler..tapi baju nye sedang di bilas sebelum pakai pagi raya..nanti kita tgk foto pagi raya ok :p korang punya theme kaler ape pulak?

next entry i'll share biskut2 raya air tangan dak sasha ok..hihi..

salam menjelang lebaran untuk semua..tata..


Thursday, September 2, 2010

~maaf kan saya kengkawan~

salam semua...

uihhh..lama dah tak update ini belog..penin..tak tau nak cakap ape..mula dari mana??eh..kenapa jadi macam ni..terasa 0 sgt bab berbelog ni..sayang nak tinggalkan..tapi macam mana nak mula semula??aduh..pls kengkawan..help me..takde idea..tak tau mana nak mula..ape nak cerita..

tapi..tak pernah ku lupakan kengkawan semua..semua blog kengkawan ade ku jengok..ada juga berita dan perkembangan terkini korang yang ku baca..cuma untuk aku nak mencoret kat sini..aduh,amatlah susah..tak macam dulu..smooth aje..maaf ye kengkawan...

tak pernah lupa pada blog ni..tak pernah lupa pasa semua sahabat..cuma lupa ape nak dicerita kat sini..huhu..

rasanya..itu saja buat masa ni..ku tinggalkan korang semua dengan pic alya yg latest..yup my alya dah besar..dah bijak..dah pandai minta nak adik..erkk???hahaha..


dan..sebelum terlupa..Selamat berpuasa semua (walaupon bulan puasa dah nak habis) habiskan 7 malam terakhir Ramadhan ni dengan amalan yg sebaik mungkin ok..semoga diterima oleh Allah SWT..

till then..babai...


Thursday, July 8, 2010

~bila musim durian~

hi guyss..how r u today??i tak sihat (*.*') macam nak demam..flu..and yg sewaktu dengan nya..ini suma penangan dia lah..sejak musim dia datang dalam tahun ni..wah..makin melampau tekak ni nak kan dia tau..aduhai..hasilnya menghidap la diri ni :))

i memang hantu durian..suami lagilah jangan cakap..sangat hantu woo..hihi..tapi hantu yg encem..hahaha..sila layari pic2 dibawah yg membuktikan ke"hantuan" kami pada ini duri :p


nampak tak yg si kecik yg cekak pinggang tu?? :p

layan..siap dapat free lagik :p


i siap bawa pi opis :p

dan bubur ini incik hubby kata mabeles :p

yang peliknya..bila habis je simpanan durian dalam fridge tu..mula la kami sasau mencari lagi..sekali beli dlm 10 biji..itu yg sekila bawah rm7 la..kalau yg brand D24 atau udang merah tu..yg sekilo cecah sampai rm15..hihi..tu i amik 2 @ 3 bijik je..kalau amik banyak2..mau botak kipala incik poG :p pastu hubby akan kupas durian and i tukang kumpul ulas2 tu masuk tupperware..simpan dlm fridge(tupperware yg tutup rapat ok..kalu tak 1 fridge bau lorhh)
i paling suka durian kampung..makan tak jemu..sangat sedap..walau isi tak setebal durian kawin..D24 dan sewaktu dengan nya..tapi lemak manis tu yang i suka gilerssss :p

meh i share antara cara2 nak pilih durian yg baik..
hihi..(jgn main2..pilih durian pon cam pilih bini :p)

1.tengok kulit durian tu..perhati betul2 manatau ade kene tebuk ke (kes telah
di tebuk tupai :p),busuk atau dah tompok hitam tu elakkan ye..

2.org kata..duri buah durian kalau tumpul dan jarang2 isi nya sedap..tak pasti kesahihannya..

3.berat durian tu..kalau buah nye besar..tapi ringan,means buah tu dah lama..hampir kecut isinya..

4.cium bau..cari buah yg bau yg best dan fresh dan elakkan buah yg bau dah masam mcm tempoyak (yg ni ramai buat)

5. kupas..rasa..baru beli..yg ni incik hubby i buat..perkara wajib buat masa beli durian especially kalau beli yg mahal sikit..taknak la beli berpuluh rm..balik je durian tak shedap..mengkal dan seangkatan.. :(

haha..itulah serba sedikit aktiviti kami sepanjang musim derian ni..hasilnya sampai i nak demam dah ni..huhu..

ok..sampai sini dulu ye..nanti kita sambung story lagi..babai...

Monday, July 5, 2010

~peeking alya's party~

salam to all..i tepek pic dulu ok..next entry i cerita tentang party alya yang di buat saturday, 03.07.2010 lepas..tak sempat nak story mory..i bizi jap ni..hihi..best..ramai kengkawan datang.. :p






ok..nanti i cerita selebihnya ok..tata guysss :)