My Friends

Saturday, October 2, 2010

~Home sweet Home~

fuhh..penat...penat..
minggu ni i sangat bizi..bizi sangat..eh, mcm sama je..haha..ermmm,ni pon baru balik dari kursus kat kl..pastu rumah tunggang langgang nak kemas..kerja kat opis berlambak nak buat..nak training alya diapers free lagi..tak ke penat tu.. (-_-")

sambil dalam kebizian tu..i and my dearest hubby sedang mencari tempat berteduh yg hak milik kekal untuk kami sekeluarga..hehe,maksudnya..nak beli rumah la..haha..

rasanya dah tiba masa kami beli rumah untuk keluarga i yg comel ni..i dah pon dapat pengesahan perkhidmatan dari kerajaan Malaysia sebelum puasa lepas,setelah 1y++ berusaha kan,haha..KWSP i and hubby pon macam dah cukup untuk kami keluarkan dan pindah hak milik pada pemaju yg terpilih..kuikuikui..duit simpan yg sikit2 ala2 manja nak dihabiskan tu pon kalau tak beli rumah cepat2..lain kerja dibuat nanti..makanya,kami decide mahu beli rumah by end of this year..amin :)

ok..kami dah list out beberapa option yg kami ada untuk pemilikan harta yang kecik ni..huhu..yang paling penting..i dah buat syarat kat en.hubby..i nak rumah yang dapurnya besar!!walaupon i jenis yang tak berapa nak kawan dgn dapur kan..tapi kalu kenduri,kendara..senang nak buat rewang.. :)) :)) apakah??

ok..this are the option..maybe ada yang boleh membantu memberi pandangan..(saya pentingkan keselesaan dan keluasan :p) oh ya!sebelum terlupa..ini rate harga rumah untuk dimelaka ya..

a. Taman perumahan ni baru dimajukan..rumah 80% siap..keluasan standard-3bilik,kawasan
hall dan dining bersambung (this i tak suka!) lebihan kawasan belakang sgt sedikit..harga
150k++..kawasan yang ideal untuk nak memulakan hidup bersama keluarga..

b. Tanah lot..beli tanah di kawasan perkampungan..harga tanah je dah mencecah 80k~90k..naik rumah yang anggaran dalam 70k++..price lebih kurang beli rumah yang option a..cuma keselesaan dari segi kawasan rumah dan nak decide bentuk rumah..haha..mcm banyak duit nak design bagai..actually option ni i suka sangat..tapi bimbang tak cukup duit..i tak mau nak hutang terlalu banyak :(

c. Rumah 2nd..rumah ni milik best friend ayah i..rumah dah berusia 20thn..perlu
penambahbaikan di byk bahagian rumah..rumah dalam keadaan 80% baik..yang paling i suka pasal rumah ni adalah keluasan rumah (luas begini kalau rumah baru dah cecah 200k :( ) hall dan dining berbeza..3bilik..kawasan depan muat untuk 2 biji kereta..kawasan lebihan belakang muat untuk 1 biji kereta(besarkan??)..tandas dah rosak..huhu~ this kalau i pilih..dengan harga rumah dan renovate semula..anggaran 100k-110k..

ok..this 3 option yang i ada buat masa ni..semua ada pro and kontra..i bukanlah berduit sangat nak beli yang mahal2,nak daftar kat PNB untuk rumah kos rendah,tak layak pulak,adoiyaii..jadi,tulah option yang ada..tapi yg paling penting..mesti besar bab dapur (lok??lagi sekali??haha..)

kalau u all jadi i..mana satu jadi pilihan?byk yang perlu di pertimbangkan bila beli rumah ni kan..aduyaii..fenin..fenin lah..haha..semoga kami dapat membeli rumah yg di idamkan secepat mungkin..huhu~

~home sweet home~

ok guyss..pelis give me u all punya opinion ok..untuk dipertimbangkan..thanks a lot kengkawan..~lol~see u soon..babai....

6 comments:

Lady of Leisure said...

susah jugak nak buat pilihan tu kan dear.. hehe i ni kalau bab2 beli rumah ke apa2 yg berat2 ni i takut nak kasi opinion sebab takut salah influence u pulak.. maklum la i kan kecit lagi kihkihkih

sasha a.K.a MumYalya said...

lady..
kan..fenin kan..bukan u je,i sendiri takut nak buat pilihan..takut salah pilih..nak luas,tapi nak murah :p
yerla..i lupa u kecit lagi..haha :)

ashra said...

hehe.tergelak kita baca.sama la taste sasha dgn kita..dapur mesti nak besar,padahal bukan pandai masak cam Lady pun.keke..

Kita pun tak beli rumah lagi ni.hubby kata lambat sket setahun dua lagi..tak kisah la..

emm..ni pandangan kita je..
kalu A sasha tak suka,baik tolak trus.sbb rumah beli nak duk lama,nti mesti perasaan tak puas ati memburu je.hehe..

Kalu B,paling bes,sbb le design umah ikut suka.tapi,kalu nak puas ati,tak le la pindah trus,kena slow2 design,renovate bagai kasi puas ati.duit mmg akan pakai banyak la,tapi,kalu mmg sabo menunggu masuk rumah lambat,boleh kot.hehe

Kalu C,kalu sasha da suka persekitaran nya,puas ati kalu duit belanja tuk renovate bagai.ni mmg le btul2 cantikkan rumah sbb da sedia ada,tinggal nak touch up je kan.

so,pilih la yang mana hubby n sasha paling selesa..
chewahhh..mandai je ku beri pandangan kat org..umah sendiri pun lom beli.keke

sasha a.K.a MumYalya said...

ashra..
hihi..ntah nape ek,kalau hal nak cari rumah je,kat kepala ni terpikir nak dapur besar..hihi :p

takpe ash..pelan2 kayuh..actually i pon nak beli cecepat sebelum en.hubby kene ditransfer jauh2..kali ni ada alasan..

btw..thanks utk pandangan u..sgt membantu..insyaallah akan dipertimbangkan lagi dan akan i share ngan u keputusannya ok.. :)

Wina Momma Kira said...

wahhh bestnye nak beli rumah dah..me pun sama cam ash..setahun dua lagi kot bru beli

rezeki Sha sampai dulu :-)

wina x pandai la nk bg suggestion nie..kalau setakat jeling² rumah kat mudah.my memang wina rajin haha!

yang penting, buat pilihan yang bijak sbb Sha bkn nk duduk sehari dua tapi kalau boleh seumur hidup kan? biar puas hati walaupun kluar duit lebih sikit heheee

sasha a.K.a MumYalya said...

wina..
memang rasa best & teruja..tapi sakit kepala jugaklah pikir macam2 nak kene buat..main2 duit lagi..hihi :p alhamdulillah..kalau ada rezeki dapatlah beli dlm thn ni :)

tulah..tengah pertimbangkan sebaik mungkin..hopefully akan dapat jalan terbaik..hihi..

semoga kita sama2 dapat beli rumah dlm masa yg kita tetapkan..amin..amin :)