My Friends

Sunday, October 10, 2010

~morning sickness~

saya kira..morning sickness sudah mula mengambil tempat..last week alahan yg sgt mild..
tapi weekend ni..aduh..badan sgt tak sedap..luckly saya tak muntah2..cuma..loya..
sentiasa loya ok..nak mkan pon tak lalu..aduh..
keadaan ni amat teruk pada waktu malam..waktu siang saya ok lagi..
tapi..baby tak manja..walau badan tak sedap..saya masih larat untuk memasak buat hubby dan alya..masih mengemas rumah..mop lantai..sapu sampah..kihkih :p

saya amat berharap..walau seteruk mana loya ni..jangan la saya muntah2..
itu akan membuatkan saya lebih lemah..dan harap2..baby tak manja seperti masa
kakak alya dalam perut dulu(semua kerja pon taknak buat..nak tido je :p)
semoga saya dapat melalui fasa ini dengan tabah..dan semoga baby membesar dgn sihat :)

satu lagi..mood agak swing pada en.hubby..kecian dia..sejak akhir2 ni..asik kene bom dgn saya :( harap benda ni sekejap je..puas dah saya beristigfar..elakkan rasa marah..tapi :(
suami kata,saya sgt independent preggy kali ni..langsung takmo dia tolong atau tak kisah kat dia..owhhh..kecian hubby ku..pasti dia terasa :(

saya masih belum mula buat checkup di mana2 klinik kesihatan mahupun gynea pilihan..
rasa nak mula bila dah 8weeks nanti..tengok lah macam mana..kalau kesihatan mengizinkan..kalau tak,alamatnya..dalam minggu ke6 ni dah kene jumpa doc :p

ok kengkawan..doakan kesihatan saya sepanjang trimester pertama ni ok :)
love u all..babai :)





9 comments:

Lady of Leisure said...

kesiannya u.. sabar ye.. ni la agaknya dugaan ibu mengandung kan.. apa2 pun take care ye..

Wina Momma Kira said...

ha...dah mula ke Sha?? ku paling tak suka part morning sickness nie time preggy..mine will be 24 hrs sickness heheee

sabarlah dear..u have to go through it but hopefully tak delah teruk sgt kan??

all the best for ur 1st trimester!

sasha a.K.a MumYalya said...

lady..
dugaan la dear..rasa nak skip fasa yg ni..haha :p
thanks darl :)

wina..
dah mula la yang..belum capai 24jam..tapi lepas 6pm..i sgt dizzy..diam je nk layan mabuk tu..
hope tak seteruk mana la alahan kali ni..hihi..
thanks a lot wina :)

nuyue said...

huuuhhh
sabar yer sha

aku pun xsuka bila masuk bab nih...


uuiittss..ada peluang nak dapat baby boy ker?hehehh

ashra said...

moga sasha tabah hadapi morning sickness ni.harap tak berpanjangan dan truk k?kalu muntah2 tak lalu makan,cepat2 la gi doc..nanti lemah la badan bila perut tak berisi makanan.

kita ni pun baru je nak reda..part tak lalu makan tu yang wat tatau nak makan pe..
hehe.kdg tu jadi ngade2 plak kat hubby nak makan itu ini tapi,tak jadi.

sasha a.K.a MumYalya said...

nuyue..
huhu..samalah..rasa nak skip jer..tp tulah yg specialnya bab preggy ni kan..
uitss..nape mu ckp cenggitu?mu ada ilmu 6th sense ka?ade peluang ek?doa2kan ok..amin.. :)

sasha a.K.a MumYalya said...

ashra..
thanks dear..so far ada la mabuk2..ermm,kadang2 rasa sgt tak larat..tapi masih ok..masih mkn macam biasa..paksakan jugak..haha..
bila dah no.2 ni,rasa kuat sikit dari before..da ada experience konon :p

Sueriani Ali said...

Congrats sha..
Sory lambat wish, hehehe...
nway, jaga kesihatan n jaga diri elok2 ye... banyak2kan bersabar juga k ;)

sasha a.K.a MumYalya said...

thanks kak sue :)