My Friends

Monday, September 20, 2010

~Alya berpisah dgn si Dia~

dialognya begini...

abah alya : eh..nape bdn alya cam panas ni yang??
ibu alya : ha ah la..susu pon tak mau hisap..(sambil pegang kepala alya)
abah alya : cuba tgk tekak dia..ada ulcer dalam mulut tak..
sambil suruh alya menganga mulut..dan terkejut bila tengok tekak alya yang kemerah-merahan..

ok..itu lah permulaan bicara kami sebelum sama2 sepakat untuk membuang puting @ pacifier alya..dalam masa 3 bulan tekak alya kene infection sbyk 2 kali..dan juga gigi alya dah mula senget..itu belum lagi cerita macamana kalau misplaced pacifier tu..mau haru satu rumah..buleh menimbulkan perang dunia ke 4 tu..hahaha..
actually dah banyak kali i cuba pisahkan pacifier tu dari dia..tapi ada je halangan..halangan dari hati yg tak sampai ni..halangan dari en.Abah yg mmg cepat kalah dgn pujuk rayu anak dia..dan yg ni paling tak sanggup..dugaan dari nenek nye yg cukup pantang alya menangis..memanjang je kecian..huhu..so,memandangkan cuti yg panjang..i cuba juga pisahkan..

macam2 aksi alya masa memula dipisahkan..merengek..meragam..meratap..uishh..macam2 la..sampaikan en.hubby hampir tewas dgn alya..tapi ibu sgt tegas kali ni..sebab bila putus kasih je dgn mr.pacifier..besoknya,tekak alya dah tak meragam..so tindakan mmg harus diambil kan..kan...

dan hari ni..jam ni..alya dah putus kasih @ berpisah dgn mr.pacifier lebih kurang 2 hari 20 jam..satu rekod baru bagi kami (sebelum ni hanya bertahan 1 hari je :p)
semoga ia akan berterusan dan kekal selamanya....

tinggal kenangan..kisah kasih alya dan mr.pacifier :p

to alya : ibu and abah buat semua ni untuk kebaikan mu syg..ibu paham kasih mu yg berbelah bahagi pada cucut (mr.pacifier) dan bantal bucuk mu..namun cucut mesti pergi..cucut sudah mula meragut kecantikkan gigi mu dan kerap membawa infection pada mu sayang..ibu pasti,satu hari nanti..alya akan berterima kasih pada ibu dan abah :-*

korang nak tau..bila ayat alya cari cucutnya keluar je..i hampir2 tewas..nak tau ayatnye camna?? "ucut...oh ucut..mana ucut ni..ucut...sambil mula teresak2" :(

ok..itu story terbaru alya..see u all kat next entry..daaa..

13 comments:

Wina Momma Kira said...

samalah dgn Wina...memang tgh cuba 'pisahkan' pacifier daripada Kira

alhamdulilah so far so good..actually Kira guna paci masa nak tido je (senang untuk Mama dia sbb dia senang tido..hehee)

dah 2-3 hari ni Wina x bagi dia paci langsung time tido & elok je dia tido

hopefully Kira akan berjaya mcm Alya jugak :-)

ashra said...

owhh..lamanya alya nak pisah ek?tapi,anak member tu,blum setahun slow2 terpisah sendiri.cam senang la plak.

cane ek?dulu masa aleesya mmg die sendiri tak nak.tu yang die kuat nanges masa kecik.kita smpi haru biru..ye ar,payah nak tido lena..nak ngempeng satu hal gak.kita bagi pacifier,mmg die tolak,die tak pandai hisap.

ni anak k2 ni da plan,ingat nak try bagi la pacifier biar aman sket tidonya n mamanya n tak kuat nak nanges.tapi,ikut pengalaman sasha,sasha rasa caner?

napa asal2nya sasha mula bagi?nak gak tau pengalaman.

fisa othman said...

jangan bersedih ye sayang alya...hope alya dapat melupakan cucut sampai bila2 ye...

sasha a.K.a MumYalya said...

wina..
owh..kira pon sdg "dipisahkan" eh?bagus2..hihi
kira oklah sbb using paci tu utk tidur je..alya almost everytime kat molot dia..gigi pon dah senget :(
gud luck to u and cute lil kira ok :)

sasha a.K.a MumYalya said...

ashra..
actly lebih awal dipisahkan lebih baik..tp jenis yg xsampai hati mcm den ni la yg susah sgt..hihi..

Alya mula2 tolak paci ni..masa umur 3bulan pertama dia takmo sgt..tp alya sgt kuat nangis malam woo..tak muleh tido langsung tau..dahla i kerja..penat tak tido..tu yg suakan juga paci tu..baru lena sikit tido :p

ashra..nk bg nasihat pon tak bape pandai..tp kalau nak bg untuk bulan2 pertama cuma untuk dia kurang nangis takpe kot..tp better ngempeng dari ber pacifier..susah sgt nak lupuskan..makin dia besar,makin susah..dan kebanyakkan nya effect kat gigi,kan gig baru nk bentuk..tu yg gigi alya senget sikit..then mudah sgt kene karies gigi (this happens tp my lil sis-4y baru tanggal,then gigi depan jadi hitam..)
so kesimpulannya..kalu buleh elak..elakkan..kalau dah tak boleh elak sbb kita tak pat rest at all,bg la..dia akn kurang nangis..cuma jgn bg all d time and tanggalkan cepat2 ok :)

itulah penerangan i yg panjang lebar..haha :p

sasha a.K.a MumYalya said...

kak fisa..
tankiu aunty fisa cyg...alya will try to forget about cucut..love u aunty :)

ashra said...

tq sasha..
le gak jadikan pengalaman..

tu la..akan di pk kan.kalu 2nd ni,orangnya tenang,mmg akan elakkan.tapi,kalu sama cam aleesya..waduhhh.mmg akan cuba gak pacifier.
pengalaman jaga aleesya,kuat nanges tak kira waktu...tido pun tak lena siang malam.mmg sgt manjadi panduan.hehe.

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

alolo...sian dia. dah berpisah ke? elok juga pisahkan,
tapi , akak pun paling tak tahan nak gelak time baca alya panggil ucut dia tu...hehehehe

sasha a.K.a MumYalya said...

ashra..
welcome dear..semoga baby 2nd tak kuat nanges ek..haha..actly,kalau dah no choice..kene gak sumbat pacifier tu :p

kak fiza..
dah kak,mmg rasa lega tau..hihi..
sha pulak klu dgr dia panggil cucut dia,sha rasa kecian..sedey..huhu~

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

ololo, kecian plak si Alya duk cari cucut die.. kalo die tak nagis takpe la, dibuatnye meraung, hehehe.. kena kasi la balik..
My Alya dlu x isap puting, jd tataw susah pyh nk pisahkn die. la ni masalah nak diapers free.. asal uk-uk cari pampers.. camne la nk ajo die membuang dlm toilet?.. huhuhuh
re: semalam mostly blog kena malware attacked. So far, ok dah..

Mummy_nad said...

sgt kiut panggilan cucut untuk pacifier 2...
maira xde cucut cuma ada bantal usyuk jek..tp bantal usyuk pon slalu basuh..kalau xde maira xkisah sgt...hehehe

sasha a.K.a MumYalya said...

leily@ummi alya husna..
hihi..memula mmg agak susah..tapi sekarang dia dah lupa.. :p
my alya pon dlm proses diapers free..tapi,amatlah susah..huhu..gud luck to your alya :)

sasha a.K.a MumYalya said...

nad..
nasib baik la maira ok je klu bantal xde..alya tu,dah tanggal cucut,masalah bantal pulak..tak buleh amik sarung tu nk basuh..haha..