My Friends

Thursday, May 26, 2011

~salah ke c-sect?~

hari ni genap la kandungan saya usia 38weeks..kalau tak de apa aral..tak sakit awal..saya akan c-zer 03/06/2011m,uihhhh..seminggu ja lagi..seriau,hehe..
kenapa c-zer??adoiiila..kontroversi sungguh la kan..naik bernanah telinga ni tau..cara manusia judge sesuatu perkara..sangat la..ermmm..susah saya nak explain..tambah-tambah,bila ada molot2 jahat (ngeee..) kata :-
-haaa..ko ni susah bersalin sebab derhaka dengan laki kot?
-uishhh..mengada-ngada la nak c-zer..boleh je normal..ko tak tahan sakit tu..
-mulut jahat ni..sebab tu la orang doa macam2 bagi ko susah nak bersalin..
tak pon..
-saje je ko nak habiskan duit laki ko la tu..pi je gomen..compom bleh try normal..

eiiii..geram je kan..tapi..saya dah tak kisah orang nak kata apa..janji,saya selamat melahirkan anak ke-2 saya ni..dah tak sabar dah nak pelok cium dia..wheeeee ;D

ok..untuk rekod(ntah rekod sape nak tengok :p) alya dulu saya tak terus proceed untuk c-sect hokey..den rasa la contraction tu..bukaan dah sampai 6.5cm tau..tapi nak buat lagu mana..sakit lama..anak takmo turun2..ketuban dah pecah lama..me dah distress,alya pon distress,hubby kat sebelah tak distress tapi mengigil..hihi..so,doc terus suruh buat emergency c-sect..
anak no.2 ni pulak..dah dari mula checkup dah pesan dgn gynea "i want to have normal labor this time" doctor pon tarak halang..cuma bersyarat la kan..since ada risikonya..syaratnya,baby takleh exceed 3.5kg..then i can go for normal labor..cuba la korang bayangkan bila semalam pi scan,doctor estimate berat baby dah cecah 3.7kg..muahaha..anak2 haku ni suka makan manyak2 dalam perut kot..pastu bila dah cecah setahun,diorang pon diet dan mengurus ;))
so..pendek kata..kalau takde tanda-tanda baby nak keluar before 03/06/11 ni..saya pi tadah perut je lah kot..kalau baby kata nak keluar sebelum tu..pon kene tengok condition juga..ermmm..korang paham kan..kan..huhu..

ok..nak share satu artikel ganazzz yg gamble dari sini..hehe

ape pon..harap la semua selamat dan dipermudahkan..doakan saya ye kengkawan sayang.. :)

Sunday, May 22, 2011

sehari sebutir je!!!

apa lak yang satu hari sebutir ni??haha..
sebenarnya..macamni..sejak pregnant,antara benda yang saya suka makan adalah..
Ferrero Rocher..
sangat la selalu membelinya..memakannya..membeleknya..
tapi sejak akhir-akhir ni dah mula jarang makan..
sebab malas nak pergi beli(kekdah yg kedekut)muahaha..
semalam,en.hubby bawa balik sekotak..yg ada 16 butir tu..
sambil serah kat bini yang dok sengih cam kerang wangi..
hubby cakap dengan nada selamba..
"makan sehari sebijik je..cukup sampai bersalin tu"
wakaka..dah macam obat la pulak..kehkeh..
alahai laling..tak ikhlas ke belikan i cekelat tu..hihi
now tgh menikmati..errr..dah oberdose la pulak..
baik diam2 jgn hubby tau..kan dia pesan...
"makan sehari sebijik je.............." :p

hehe..babai kengkawan... :)


Friday, May 20, 2011

~rezeki adik Alya~

Rezeki di hari jumaat yang berkat..Alhamdulillah..
1st present for my coming soon newborn..
thanks a lot untuk kengkawan opis yg sangat murah hati..
memang plan nak beli sebab alya punya dah rosak..
bagi orang lain pakai..di rosakkannye pulak..huhu
tapi tu bukan stori nye..
yang jadi cerita utama..saya SANGAT SUKA hadiah ni..
thanks pada korang yang terbabit ye..
love you all!!
"

"

"

taraaaaa!!


alya test dulu ok :)

dadaaa..

Wednesday, May 18, 2011

37 minggu dan..

37 minggu..kandungan saya telah mencecah 37 minggu!!

apa rasa ekk???..........................
#berdebar-debar..
#asik tunggu *tanda-tanda*
#takut..ngeeee..sampai termimpi2..
#emosi..emosi..dan emosi
#dah mula sakit2..BH yang sgt selalu datang melawat :P

fizikalnya pula???.......................
#terlalu cepat penat..hihi..
#perut sangat "berat"
#mana2 pelusuk badn rasa gatal2..huhu
#panas..panas dan panas..
#rasa macam blue hippo..wakaka..
#asik la pakai baju yang sama..ulang dan ulang.. :p

tapi yang paling penting..perasaan ini sgt menonjol dari yg disebut diatas..
"tak sabar tunggu kehadiran ahli baru dalam keluarga kami..muahhhhhh!!"

hehe..untuk tatapan kawan2 blogger..1st time dipublish..my pic yang dah masuk 37weeks ini..


errrrr...ibu,ni pic alya la..ibu perasan je slim macam alya lagi..bluekkkk :p
muahaha..dada!

Thursday, May 12, 2011

~thanks my love~

nota atas kaki : entry ni bukan le entry nak berlagak atau ber riak..cuma sekadar penghargaan seorang isteri kepada suaminya..boleh kan?after all..i dedicated this blog to my beloved one :)

wahaha..nota kaki kat atas tak tahan betul lah..hihi..actually,takde lah cerita apa pon..cuma teruja sikit..atas keperihatinan dan kemurahan hati en.hubby pada isterinya yg demand ni..ngeh3x...

ceritanya bila tetiba je en.hubby buat 'luahan perasaan'..kata dia,sejak saya pregnant masuk 2nd trimester..dia tengok saya dah tak shopping untuk diri sendiri lagi..
ok,jom gelak sesama..comelkan?hihi..punya la shoppingholic (ade ke terms ni?) saya ni sampai hubby pon perasan bila saya tak bersoping..haha..oklah,saya ngaku :p sekarang ni,asal pi shopping,saya asik grab barang untuk anak2..baru2 ni,hubby dapat bonus,so..bagi la saya sikit 'bonus'..saya dok sibuk beli baju raya untuk anak2 (kekdah nya..kalau bulan 6 dan 7 saya berpantang..tak sempat la nak shopping raya untuk anak2) so en.hubby saya sedih la kot,nak2 bila saya siap sibuk2 beli barang untuk dia sekali..cewah..
dan dengan tak disangka2..en.hubby telah bawa saya soping 'bahan' dibawah setelah saya dok perhati kan agak2 sebulan 'bahan' itu (asalnya..saya nak beli masa nak raya nanti..tapi dah hubby beria-ia kan..bagai orang ngantuk di sorong bantal..muahaha)

ni le "bahan" tu..comel kan..sesuai untuk jiwa pinky seperti ku..cewah..

sebenarnya..rasa tak sampai hati nak bersoping over2 lagi macam dulu..sebabnya,tak lama lagi tanggungan hubby bertambah..lately ni,hubby banyak keluar duit..untuk renovation rumah..preparation nak bersalin..semua SDN BHD ok!!selepas tu nak buat kenduri untuk anak2,housewarming..coming soon raya lagi..wah..saya pon tak sangka saya akan jadi sematang ini..jauh betul saya berfikir..muahaha..patut la en.hubby bertambah sayang (cehh..muntah purple jap :p)

untuk suami yg terrrrsayang..thanks a lot..bukan material tu yang buat ayang terharu..tapi keperihatinan yg abg tunjukkan pada ayang..errrr..cuba perhati2 lagi..apa yg ayg dok usha2..muahaha :p

nota bawah kaki : entry ni saje publish on 12.05.2011..sempena 13tahun pertemuan kami..cewah ;;)

ok kengkawan..babai :)

Sunday, May 8, 2011

~anak abah!~

entry auto publish

apa yang korang terfikir bila tengok gambar kat bawah ni??
"
"
"
"


alya kalau ditanya.."alya anak sape?" dia jawab..."anak poji"
kalau tanya lagi..." alya sayang sape?ibu ke abah?" dia jawab.."sayang abah"
ibu dok terkebil2 teringat sakit bersalin alya..kihkih..yes i'm jelesssss!!!!!

muahaha..tata :)


Thursday, May 5, 2011

~sabarlah sayang ibu..~

saya sedang susah hati saya..
tentu semua dah tau kan saya ni dah masuk minggu-minggu terakhir pregnant..
hari ni..kalau ikut kiraan saya dah genap 35weeks of pregnancy..
tapi masih belum full term lagi..huhu..EDD saya pada 09/06/2011..
masalah problemo nye..masuk hari ni..dah 3 hari saya ada keluar sikit2 'show'
macam lendir2 brown spot gitu..hari pertama saya dah refer gynea..
kata gynea..takde apa masalah..bukaan pon takde..malah,saya sendiri takde rasa sakit contraction ke,hape ke..cuma 'show' tu aje..
kata gynea lagi..ni cuma early sign of labor..tunggu dalam seminggu..
selagi takde tanda leaking,contraction yg tetap atau fresh blood atau
paling senang,bukaan serviks..
so,belum nak bersalin lagi..
dulu masa alya,saya keluar tanda darah dan mukus mcm lendir tu
beserta contraction yang kuat..jam 10.00 pagi sakit..jam 10.15mlm emergency c-zer..huhu

yang buat saya susah hati..
~apa khabar si kecil saya kat dalam perut ni?kenapa ada brown spot yg keluar..~
~kalau lah betul si kecil dah tak sabar nak keluar..35weeks baru..selamatkah untuk dia?~
~apa perlu saya buat ????~
~betulke saya ni dah nak bersalin?~

sebenarnya,semua soalan tu doc dah jawab..hehe :p cuma..saya masih tertanya2..yerla,dia jawab based on his experience..tapi,kalau dia yang duduk tempat saya..pasti dia pon tertanya2 macam saya..kan??
baby..sabarlah sayang..tunggu sampai 37weeks boleh tak?..sayang.... ;;)

kengkawan..doakan semoga semua dipermudahkan dan baby saya selamat ye..kalau boleh,biar la sempat full term..thanks semua..jasa kalian ku kenang :)

Tuesday, May 3, 2011

~hasilnya..rumah LamRu ku~

hari tu kan saya cakap rumah saya kene touch up sikit..almaklum la rumah lamru..banyak la proses baik pulihnya..hihi..setakat ni kat bahagian garaj,ruang tamu,dining dan bilik semua dah setel..cuma belah dapur je..nanti kalau senang saya buat entry untuk dapur pulak ok..ni antara hasil2 yang sempat saya snap..ok tak?cewah :p

cornies yang dipasang dan cat baru

other side kat ruang tamu yang saya cat warna lain :)

"Pintu nabila" idaman hati..
fakta atau auta : saya sangat mengidam nak kan "pintu nabila" ni..akhirnya tercapai..walau pon hanya satu daun..jadilah kan..regenya rm900/daun..tu yg tak jadi tukar dengan jenang pintu..muahaha..

ruang makan,dah pasang cornies tapi masih perlu di deco lagi :P

ruang garaj dan gate idaman hubby..eleh!!
(pssstt..ampaian tu FOC sebab order gate tu tau :p)

fakta atau auta : hubby sangat berkenan dgn gate ni..saya tidak!saya suka yang berukiran bunga..tapi hubby nak design ni..oleh kerana tiles saya yang pilih..maka kelonggaran pilih design gate saya bagi pada hubby..

hermm..tu lah serba sedikit hasilnya..mula-mula terasa menyesal beli rumah 2nd ni..tapi bila dah deco + reno sikit2..saya puas hati..hasilnya lebih baik dari yang saya expect..malah,keluasan rumah pon berganda..tapi yerla,setiap pilihan ada pro and cons.. :)

ruang dapur tetap buat renovation juga..mula2 kami cadang buat selepas saya bersalin..tapi,bila fikir balik..hubby nak buat kenduri beserta nak saya balik berpantang dari rumah mama dengan rumah yang sudah siap 100%..maka,renovation akan tetap kami buat..cuma,saya dah tak take part langsung..mungkin cuma pemilihan tiles,pintu..warna cat je saya joint venture..hehe..

oh ye..korang perasan kan tiles yg belah dining saya tu agak kelam dan hitam,yerla..rumah dah usia 20tahun..haruslah tiles camtu kan..ada sesapa ada idea tak, nak putihkan balik?

that's all..babai kengkawan :)

Monday, May 2, 2011

~happy birthday mama~

23.04.2011 lepas adalah ulang tahun kelahiran mama saya..happy birthday to mama :)
tapi..sambut nya malam semalam 01.05.2011,sekali la dengan hari ibu kengkonon..sebabnya,tunggu adik saya dari KL balik weekend..hubby nak sangat bawa mama makan ikan bakar kat Medan Ikan Bakar Crystal Bay..kebetulan nenek saya pon ikut sama..nenek saya panggil mak..haha..ada mama dan mak..syoknya!

yang tak seronok..tunggu turn nak siap ikan bakar 1 jam setengah!!!nak duduk tunggu meja kosong pon payah..gara2 cuti umum,ramai orang luar dari melaka datang nak makan ikan bakar..ramai tak hingat!hihi
tak seronok no.2..saya lupa cas bateri kamera..poyo je bawak kamera besar2..sekali snap bateri dah habis..huwaaaaa!!last2,takde aktiviti posing dari alya dan kakak macam selalu :p

nasib baiklah mama dgn mak puas hati makan ikan bakar yang banyak..walau ikan cencaru dan pari je yang tinggal..haha..oklah kan dari takde..ade jugak side order,ketam..sotong..memang meriah..sayang takde gambar..

eh,ade gambar..sempat snap 2 keping.. :p

alya nak nyanyi epi besday mama..

kek..dan selepas tu kamera pon kiokkk..hehe


untuk mama tersayang..
"Allah..selamatkan kamu..Allah selamatkan kamu..Allah selamatkan mama sayang..Allah selamatkan kamu"