My Friends

Thursday, May 26, 2011

~salah ke c-sect?~

hari ni genap la kandungan saya usia 38weeks..kalau tak de apa aral..tak sakit awal..saya akan c-zer 03/06/2011m,uihhhh..seminggu ja lagi..seriau,hehe..
kenapa c-zer??adoiiila..kontroversi sungguh la kan..naik bernanah telinga ni tau..cara manusia judge sesuatu perkara..sangat la..ermmm..susah saya nak explain..tambah-tambah,bila ada molot2 jahat (ngeee..) kata :-
-haaa..ko ni susah bersalin sebab derhaka dengan laki kot?
-uishhh..mengada-ngada la nak c-zer..boleh je normal..ko tak tahan sakit tu..
-mulut jahat ni..sebab tu la orang doa macam2 bagi ko susah nak bersalin..
tak pon..
-saje je ko nak habiskan duit laki ko la tu..pi je gomen..compom bleh try normal..

eiiii..geram je kan..tapi..saya dah tak kisah orang nak kata apa..janji,saya selamat melahirkan anak ke-2 saya ni..dah tak sabar dah nak pelok cium dia..wheeeee ;D

ok..untuk rekod(ntah rekod sape nak tengok :p) alya dulu saya tak terus proceed untuk c-sect hokey..den rasa la contraction tu..bukaan dah sampai 6.5cm tau..tapi nak buat lagu mana..sakit lama..anak takmo turun2..ketuban dah pecah lama..me dah distress,alya pon distress,hubby kat sebelah tak distress tapi mengigil..hihi..so,doc terus suruh buat emergency c-sect..
anak no.2 ni pulak..dah dari mula checkup dah pesan dgn gynea "i want to have normal labor this time" doctor pon tarak halang..cuma bersyarat la kan..since ada risikonya..syaratnya,baby takleh exceed 3.5kg..then i can go for normal labor..cuba la korang bayangkan bila semalam pi scan,doctor estimate berat baby dah cecah 3.7kg..muahaha..anak2 haku ni suka makan manyak2 dalam perut kot..pastu bila dah cecah setahun,diorang pon diet dan mengurus ;))
so..pendek kata..kalau takde tanda-tanda baby nak keluar before 03/06/11 ni..saya pi tadah perut je lah kot..kalau baby kata nak keluar sebelum tu..pon kene tengok condition juga..ermmm..korang paham kan..kan..huhu..

ok..nak share satu artikel ganazzz yg gamble dari sini..hehe

ape pon..harap la semua selamat dan dipermudahkan..doakan saya ye kengkawan sayang.. :)

15 comments:

IDAZS said...

memang mulut puaka betulla org- org yang berkata begitu. Bukan saja-saja nak c-zer, eee tak phm betul dgn org yg pemikiran cetek ni.

apepun besan, daku doakan semoga selamat semuanya dan dipermudahkan.

yeaaaa, zarin dah nak dapat adik ipar ! :P

fiza said...

Good Luck, smoga segala urusan di permudahkan olehNYA. Biasalah tu, mulut org, ignore jer.

Blog Menghina ISLAM dan Nabi Muhammad S.A.W...Siapa Makcik Hajjah Sitt Al-Wazura?

Daripada Mohd Ashraf Hafiz Abd Aziz kepada Aleesha Farhana

Harga MINYAK RON 95 Kekal

KILAUAN EMAS untuk 45 Tahun Ke Atas...Sesuai ker?

ramizah said...

aduh, salah ke czer kan? asalkan ibu dan anak selamat...bukan sebab banyak dosa...sebab Allah nak uji..betul tak? isk, yg dok mengata tu sebenarnya jeles...haih, benci org yg duk mengata mcm tu la...isk..isk..lalat!

semoga sentiasa dipermudahkan..bestnya nak sambut baby!! i jeles...hihi

Wina Momma S and S said...

hurmmmm I pun dh byk kali dh dengar 'statement²' mcm tue...x berasas langsung!

yg penting, ibu & anak dua²nya selamat, x kira normal ke c-zer ke

x sabar nk tggu berita gumbiraaa :-)

ashra said...

jahat nya mulut orang itew,nak je cili2 kan.

owh alya da bukak 6.5cm eh..besar gak eh..

takpe dear..
pedulikan je apa org cakap.janji selamat.
cakap je dgn org itew..
'ada aku kesah??'' hehe

nuyue said...

kesian kat besan i
jangan dilayan yer laling
memang dasar mulut longkang...

aku doakan semoga mu dipermudakan & semuanyer selamat..aku pulak yang tak sabar..

sasha @ mumyalya said...

idazs..
kann..tak syg molot kan..patutnya bagi la daku ni perangsang gitu..hehe..
thanks ye besan..hihi..amin2..
yeeyy,zarin jgn lupa janji nak amik gambo adik ipar naa :p


fiza..
thanks dear..insyaAllah..amin..
mmg ignore je ni..kalau tak boleh stress :)

sasha @ mumyalya said...

ramizah..
thanks dear..hehe..sikit emo bila orang asik ngata mcm2 pasal c-zer ni..aduhai,dah bahagian ku kan camtu..hehe..
eh..kalu jeles..apa lagi,bagi le auni ngn aufa adik :p

wina..
thanks dear..yerla kan..method delivery tu tolak tepi la..yg penting baby n ibu selamat :)
akan i khabarkan ok :)

sasha @ mumyalya said...

ashra..
kalau boleh cili..i cili kan je tau..hihi..tapi mcm u cakap,selalu ckp dlm hati "ada aku kesah?" dan "guna duit ko ke?"..hahaha..
ermmm..masa alya da buka sampai 6.5cm dear..dah mula teran(walo belum gesa teran :p) tapi..alya takmo turun..hukhuk..

sasha @ mumyalya said...

nuyue..
kecian kan..hukhuk..tetiba tagih simpati..haha :p
thanks untuk doamu yg tak putus2 ye besan..mmg dah tak sabar sgt ni :p

Lady of Leisure said...

fedulikkan apa orang kata walau mulut dorang agak puaka, tapi doc lebih tahu apa terbaik untuk kita kan..

dah tak lama nak boleh peluk cium baby, i doakan semuanya dipermudahkan for u.. :)

Sueriani Ali said...

Salam...
Bestnya baby dah nak kuar.. semoga selamat ibu dan anak.. yang penting, lepas c-zer konpom kurus giler kan.. ;)

sasha @ mumyalya said...

lady..
tu ler..mmg tak fedulik kan mereka..lantak la diorg nak kata apa pon..janji semua selamatkan..hihi
thanks a lot dear :)


kak sue..
hehe..baby nak kuar tu compom best..tapi kurus balik tu..belum compom lagi :p

NaDya Shah said...

good luck sha!..... abaikan je kata2 org tu.. semua ni ketentuan Allah..ntah2 mlm ni ko terus terberanak.xyah csec kan?? hehehe

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

lantak pi la mulut puaka² kat luar sana tu..
depa pandai ckp aje, time kena kat kapla seniri.. bar die taw!!!
babe, ai pn c-zer gak dlu..
dgr cite kwn2 yg normal..mmm, rela c-zer kot.. huhuhuhu