My Friends

Monday, March 28, 2011

~huarggghhh~

salah satu perkara yang sering i elakkan semasa pregnant..adalah emosi yang berlebihan..sangat susah untuk i handle @ control ok..selalunya untuk melegakan tekanan tu..i mula mereng2 kat fb,usik mengusik kawan2..dan update blog untuk elakkan melantun lebih2..hehe..ntahla,sometimes benda yang sangat2 simple pon boleh jadi satu tekanan for me..huarghhh!!!

ok..macamni..sebagai cth ; kalau lah dah setiap hari datang kerja..1st thing yang keluar dari mulut opismate korang adalah "eh..perut ko ni dah macam nak meletup aku tengok..takut nyerrr" atau "eh..sha..ko ni jalan tekengkang2 dah macam nak terberanak je.."
adussss..excuse me kawan2..pernah ke korang tengok perempuan pregnant terutamanya yang dah masuk 3rd trimester perut sekeping macam Nasha Aziz??atau korang expect preggy mom yang dah masuk 30weeks jalan ala2 tengah practise catwalk??penin tau..oklah kalau bergurau sekali sekala..tapi kalau dah hari2 sebut..memang tahap nak kene sound balik la kan..haa..kalu dah i sound setepek..jangan nangis naa..muahahaha..(gelak jahat sikit) nanti before bersalin i sms mintak maap :p

ehehe..babai u alls..

Saturday, March 26, 2011

~dah sampai..yeyyy~

apa yang dah sampai??muahaha..semalam (jumaat,25/3/11) saya terima parcel yg ditunggu2..alahai..bukan ape pon..cuma Medela Harmony breastpump je..hehe..saya sgt suka berurusan dengan aja sebab memang cepat giler servis dia..saya bank in duit jam 10 pagi..10 pagi besok nya saya dapat barang dalam keadaan baik..bagus sgt ok..semua peniaga online harus mencontohi etika ni :) sape2 yang nak berurusan dengan aja, ni link dia klik sini

ni ler dia..hehe

berbalik pada breastpump saya beli tu..hehe..actually masa alya dulu saya dah ada manual breastpump brand Pureen..tapi sebab tak alert pasal kebaikan BF..ntah mana2 saya campak lepas habis pantang,guna masa pantang je..huhu..saya sgt perlu pump manual untuk masa berpantang sebab masalah bengkak B dan juga B yg terlalu byk susu sampai baby tersedak..jadi memang kene pump dulu..

sebenarnya..saya dah bincang dengan hubby nak dapatkan breastpump elektrik @ bateri,senang untuk pumping masa dah bekerja nanti..tapi hubby tak agree beli sekarang..paling awal pon,masa cuti bersalin nanti baru dia approve beli..kene la dengar cakap dia..sebab bukan murah wok! rm1699 hokey..haha :p

doakan jurney BF saya akan dipermudahkan ok..thanks untuk semua sokongan terutama kawan2 kat RH :)

babai..

Wednesday, March 23, 2011

~alya yang allergi~

anak saya dak alya tu..ada masalah allergic tau..tak la kronik sangat..tapi meninggalkan kesan yang amat dalam pada pandangan mata orang..
alya tak boleh kene gigit serangga ok..cth mcm semut ke,nyamuk ke..kulit dia cepat je kudis dan akan tinggalkan kesan..

kalau bab nak bawa mandi tempat public pon agak kene hati2 la..walaupon memang dah biasa bawa dia pi mana2 water theme park..tapi pengalaman ngeri bawa alya ke public swimming pool kat putrajaya sgt terkesan..anak saya kene bengkak2 satu badan ok (ada yg panggil gegata @ kelopak garam) sampai kene inject dan kene mam ubat yg utk darah tu..cian anak ku..masa tu dia baru setahun lebih la tak silap..

sejak tu..kalau nak bawa dia pi mandi tempat public (theme park atau air terjun ke) memang saya akan sapukan krim yg doc bekalkan untuk prevent dari allergic..dan selalunya..kami memang elak bawa dia pi public swimming pool dah..

sejak bilik tidur hubby pasang econ (nak jugak mention..sila muntah hijau :p) kurang sikit la kesan2 tak cantik kat tangan dan kaki alya sebab takde nyamuk menyerang..pelik sebab kitaorg (me and hubby) tak kene geget dek nyamuk pon..alya mesti kene..darah manis kot?hehe..tapi sekarang dah ok la..makin kurang..

tapi kalau kat umah mama..alya mesti kene geget nyamuk gak..takleh elak dah..hihi..umah mama kan macam umah mak cikit2..harus la banyak cik nyamuk..hehe

tu..tengok kalau dah kene gigit nyamuk dan dia sedap garuk..

dan ni antara kesan2 lama..dolu2..

ok..persoalannya..selalu saya asyik beli krim untuk sapu kat kulit yang terkena allergic..sekarang saya mau ubat @ petua @ krim nak bagi mulus balik kulit anak saya yang dah caca marba tu..maksudnya..nak kurang kan parut tu ler..hehe..(bolehkah hilang?)


Monday, March 21, 2011

~menghitung waktu~

pagi tadi kan..jam 4.15 pagi..saya hantar si dia ke Jusco..untuk dia naik bas bersama2 rombongan cik kiah ke KLIA..flight jam 8.30 pagi..dia ada RM convention..
untuk 5hari 4malam..aduh..parah..parah..dalam keadaan saya cam gini..alya cam gitu..
tak larat rasanya..huhu (alasan :p)
ada juga saya purak2 fengsan..purak2 ngeluh kesah sakit dalam 2-3 hari ni..
kononnya supaya dia tak jadi pergi la..tapi..dia purak2 tak perasan semua itu..
hampess..muahaha.. :D

alahai laling..kini daku dan alya menghitung hari untuk menanti kepulangan mu..
(oppss baby also..menghitung by kicking my tummy nonstop..hehe)
semoga laling selamat pergi dan kembali (dah mcm pi berperang pulak laki den :P)
dan juga..sentiasa jaga ~hati~ kat sana..bak kata alya..
"abah takmo nakal2 tau..nanti ibu babap..muehehe"

i must counting the days..

seriously..ayg gonna miss u so much!!feels like half of me flew away with u..

nota kaki size 5" : en.hubby ku outstation pi Karambunai, Sabah je..hehe
cara si isteri macam le hubby dia pi USA kan..kan.. ;D


babai..

Thursday, March 17, 2011

~Junior punya checklist~

hari ni..rasa macam terpanggil nak buat checklist barang2 untuk junior saya..
hari ni saya genap 28weeks of pregnancy..means saya ada lebih kurang 8 weeks untuk full term of pregnancy..saya dah mula kene ready dari sekarang..mana tau la kan..hehe..
jom kita semak checklist saya..

yang font merah belum ada or belum beli..yang normal font dah beli atau dah ada :)

Clothing..
1. Baju jalan = 2 pasang (done)
2. Baju lengan panjang/set = 2 pasang (done)
3. Baju lengan pendek/set = 2 pasang (done)
4. Romper = sepasang (lagi sepasang)
5. Baju alya (lama punya) = +-12 pasang..bleh buat baju duduk umah..hehe
6. Barut gantung (alya's) = 10 helai (done)
7. Barut Roda (alya's) = 4 helai (done)
8. Handkerchief = 4 helai (done)
9. Mittens & booties
- new set = 4 set(done)
- alya punya = +-6 set..bleh buat duduk umah juge..
10. Hat = 2 pcs (alya's)
11. Bib = 3 set (alya's)

Feeding..(since saya amik keputusan nak full breastfeed baby..list kat bahagian ni amat terhad)
1.Breast Pump (Medela Harmony) = 1 pcs
2.Bottle for storage (Bumble Bee+ Medela) = 8 pcs
3.Bottle Brush = 1pcs

Nursery..
1. Baby Playpen (alya's) = done
2. new Baby Pillow & Bolster = done
3. new Baby Mattress = done
4. Mosquito Net (alya's) = done
5. Buaian (alya's) = done
6. new blanket = opss!!lupa..not yet

Bathing..
1.Toiletries = done
2.Towel 2 pcs = done
3.Cotton balls = ??
4.Cotton Buds = done
5.Baby Manicure set (alya's) = done
6.Thermometer = not yet

Diapering
1. Baby wipes (2 packs) = done
2. Disposable diapers (nb size 1 pack) = not yet
3. Napkins(1 pack) = not yet
4. Nappy liner (1 pack) = not yet
5. cloth diapers (alya's) = 6 pcs , akan tambah lagi masa akan datang..

Travelling..
1. Stroller = kene beli since alya punya da rosak!
2. baby seat (alya's) = done
3. Back Pack for newborn = not yet

Others..
plastic drawer untuk letak umah mama for alya's and junior clothings = not yet
Minyak Telon = not yet

Ibu Punya..
1. Socks = ada
2. Nursing Bra = ada
3. Nursing Pad(washable) = da beli 2 set
4. Nursing pad(disposable) = not yet
5. Maternity Pad = ada
6. kain batik = dah beli..muahaha..

hehe..amacam my checklist?ok tak? eh kengkawan boleh tolong semak tak?kalau la ada kengkawan yang rasa macam ada i belum tambah dalam checklist ni..sila bagi tau ye..takut
ter tak perasan atau terlupa ke..maklumla da makin 'muda' ni..haha..tq in advance kengkawan

credit to this blog..tq so much!

babai.. :)

Wednesday, March 16, 2011

~cuti di Langkawi part 2~

kita sambung balik kisah di Langkawi haritu..hehe..macam la ada yang nak baca kan :p saya bukan ape..terpikir la kalau ada sape2 yang tengah menggoogle info kat langkawi kan..boleh la baca2 kat belog yg tak seberapa ni..hahaha..perasan :P

ok..berbalik pada percutian saya..hehe..lepas je puas merasa laksa power kat belakang airport tu..kitaorang balik ke bilik untuk rehat..almaklumla..saya tengah preggy..memang cepat sangat penat..tapi sampai bilik rasa bosan pulak..so pi amik angi laut dan tengok sunset..cantik kan pic bawah ni..haha perasan lagi :p

hubby saya model yg agak poyo :p

Last day kat Langkawi..kami dah plan baik2 nak checkout lewat sikit..lepas tu terus gerak ke Kota Mahsuri..melawat makam Mahsuri..best..alya excited sangat..dia kurang didedahkan pada rumah2 tradisi macam kat Kampung Kedah tu..jadi dia macam over la turun naik tangga..haha..cian anak ku..

kat dalam Kota Mahsuri ni pon ada kedai cenderahati tau..tapi agak mahal la bagi saya..huhu


Destinasi seterusnya ialah ke Pekan Kuah..Yesss!!ni yang kita semua tunggu2..hahaha..saya nak pi melawat en.Lang besar tu dengan HIG..teringin no..haha..en.hubby saya sangat bijak menyusun itenary perjalanan..bab shopping dia bagi last sekali..mana cukup masa nak kejarkan..aduhh..hihi..saksikan pic2 saya di Dataran Lang kat bawah ni :)

errr..saya agak compius bila alya eksen macam dia yang berhabis duit kat sini..

Kemudian..kami teruskan usaha menghabiskan duit di HIG..kekeke..macam banyak duit..destinasinya kat HIG..saya cari juga Idaman Suri..tak jumpa pulak..haha..saya beli ape ek?errr..nasib baik la tak minat pinggan mangkuk bagai..cuma beli set periuk,cekelat sekotak..haha..saya ni hantu cekelat..harap maklum..haha..dan beberapa cenderahati untuk kengkawan..cuma saya agak bankrap bila tang beli perfume..sukanya!!murah sangat..saya borong yang import tapi jenama tak dikenali sangat tu,sesuai untuk buat cenderahati tau..saya beli saje bagi adik2..sedara mara terdekat..hehe..untuk saya je yang agak jenama sikit..murah la dari biasa..murah dalam rm40 kot :)

en.hubby yang sibuk packing..saya plak sibuk shopping..haha

Shopping punya shopping..sampai tak sedar dah masuk maghrib..kami singgah solat kat masjid berhampiran..refresh sikit badan dan terus gerak pergi airport..sampai je dah ngam2 jam 8.30mlm..flight jam 10mlm..so memang cun-cun la..tak payah tunggu lama sangat..hihi..dan kami selamat sampai Melaka dalam jam 2pagi kot..alhamdulillah..
saya yang kengkonon taknak amik cuti besok tu..terus amik emergency leave..haha..sebab sangat penat ok..tapi en.hubby kerja juga..dia kenelah tunjuk teladan yang baik pada staff2 dia kan..hahaha :p


itulah serba sebanyak cerita kami bercuti di Langkawi..saya suka..cuma keadaan tak mengizinkan saya menikmati banyak aktiviti seperti island hopping..cabel car..mangarove tour..takpelah..nanti saya dan keluarga pasti akan datang lagi..insyaAllah..
buat masa sekarang..saya dah amik cuti dari bercuti2 lebih kurang setahun jugak la..sebab nak deliver dan nak tunggu baby besar sikit..baru boleh plan cuti semula..hihi..itu wajibla kan memandangkan memang hobi saya dan en.hubby..

ok..babai :)

Saturday, March 12, 2011

~cuti di Langkawi part 1~

akhirnya..impian saya nak ke langkawi tercapai beberapa hari lepas..hihi..kesian kan?punyalah ramai orang dah jejak langkawi..saya baru la dapat merasa jejak ke tanah Mahsuri tu :P
saya sampai sana petang isnin 07/03/11..terus je amik keta dan pi check in bilik..semua saya booked guna agent je..malas nak pikir2..hehe..ok la guna agent ni..dia janji bagi iswara tuk rm50/day..tapi saya dapat wira auto dengan harga yang sama..bilik pon dapat kat Malibest..tapi bilik standard biasa je ye..since saya dah bagi bujet awal2 kat dia..hehe..

lepas check in..refresh alya,hubby n my self..kami pon mula la jalan2 kat Pantai Cenang tu..jalan sambil cari makan..happening gila kat area situ..siyes ni,tak macam tempat2 yg saya pernah pi bercuti..biasa kalau duduk pulau kan bila malam je dah "mati" suasana nye..ini tidak..memang happening sgt..ramai nye mat salleh kat sana..huhu..tapi makan agak mahal la kat situ..kalau nak makan2,rasanya baik keluar dari area Pantai Cenang kot..murah banyak la..hehe..lepas penat jalan2..tengok2 kedai kat situ..kami balik bilik..sleep..huhu..

pagi selasa..pagi2 dah bangun..keluar menikmati susana pantai..syiok woo..hehe..cantik sgt..tapi air takla sejernih pulau yang saya pernah pegi..alya tak mandi laut..saya tak bagi la..risau kalau ada jellyfish ke..saya pulak condition mmg tak best nak mandi manda ni..hehe..kami main2 air je..lepas tu,terus siap..pergi makan dan destinasi seterusnya,underwaterworld & penguin watch..nice place..alya suka..sgt suka,saya bila alya suka..saya terhibur la..hehe..cuma toilet kotor :( hermmmm...
lepas tu kami bergerak menuju ke oriental village..hajat hati nak naik kabel car..tapi memang tak pat la..tengok je pon dah serun..kang terbersalin pulak kat dlm kabel car tu..hehe..tapi ok gak pi sana..sebab alya sangat suka saya bawa bagi makan rusa dan arnab..jalan2 kat area situ..pergi telaga tujuh..jalan separuh jalan je..penat!!hehe..


petang kami bergerak cari laksa power kat sebelah airport..memang power sangat!!sedap..mabeles and so on..hehe..cuma kalau nak makan cendol..masih lagi belum boleh lawan cendol di melaka ye kawan2..trust me :)


oh ya..saya sempat singgah kat Burau Bay..memang superb pemandangan nye..hehe..



ok le..nanti saya sambung lagi eh..cerita pasal Kota Mahsuri dan Pekan Kuah..hihi..babai

Friday, March 11, 2011

~Alya's first flight~

lalalala..lalalala..lalalala..
hehe..kalau nak tau..tu lah aksi alya untuk flight pertama dia..so sweet!!
sampai mat salleh depan seat kitaorg pun turut ~lalala~ sama..
alya sangat teruja ok..huhu..berlari2 ke arah flight tu..
dan dalam saya mabuk2 naik flight (entah nape pulak masa preggy naik flight mabuk)
alya rileks aje..saya yang asik risau..ulang2 tanya telinga dia sakit tak?
asik suruh 'drink water alya..drink water dear'..hehe..
so..memandang kan dia sangat enjoy naik flight..hubby cakap..
lepas ni boleh la jalan jauh naik flight lagi..since anak suka :)
tapi tu kene tunggu junior umur 8 or 9months above la ok..

bila nak naik ni ibu??

my english book everywhere..hihi
and..finnaly..

oh ya..ni pengalaman alya naik flight,destinasi ke Langkawi je :P
nanti entry Langkawi saya cerita kemudian ok..

p/s : alya tunjuk pic Disneyland, Hongkong kat abah
and said "abah..nak pi sini"..aiyokkkk..haha..
babai :)


Friday, March 4, 2011

~kek batik simple~


kek ni kira kek wajib saya buat tiap2 bulan..
khas untuk jamu budak2 opis..
memandangkan saya malas nak buat yang baked2 bagai..hehe..
kek ni memang simple sangat..huhu..
dulu selalu buat versi yang letak telur..gula..macam2 tu..
tapi sejak kenal resepi ni dari dak lady..dan dia masuk kan dalam RH
sekarang saya buat guna versi ni je >kek batik<
(opss! saya tambah serbuk koko 2 sudu..giler nak feel coklat lebih)
rasa dia??perghhhhhh..cair wa cakap lu..hehe..crunchy!
giler senang resepi tu kan?
moh la cuba..hehe.. kalau tak pandai baking pon orang yang makan akan cakap pandai punya.. saya gerenti 120%!!muahaha..

p/s : abaikan pic tunggang terbalik potongan kek tu..sbb masa tu dah tak pikir lain..
pikir nak ngap aje :P

babai...

Wednesday, March 2, 2011

~cerita saya yang dulu~

jujur nak cerita..saya amatlah cetek ilmu breast feeding ni..kesian sungguh pada Alya Insyirah..
lepas Alya lahir jam 10.15malam(hari pertama)..saya tak pernah request nak bf baby..saya c-zer..jadi semua saya serah kat nurse,memang terus saya diberi rehat..baby kat nursery..ermm salah satu kelemahan private hospital yg bukan rakan bayi..sepatutnya..awal2 saya ingatkan pada nurse yg saya nak bf baby..kesian anak saya..lapar susu saya lepas lahir :(

hari ke-2,saya mula sihat..pagi2 terus suruh hubby ambil baby..baru belajar nak suakan nenen kat baby..nurse kata baby dah kenyang..dah menyusu 3oz FM..huwaaa..kesian anak saya lagi..

bila saya dan baby dah discaj..berpantang kat rumah mama..saya mula praktik kan bf baby..anak saya tak pandai menghisap sangat..almaklumla..dah biasa dengan sucking yang lebih senang guna puting botol..saya tak putus asa,cuba dan cuba lagi..susu takde masalah..sgt la banyak sehingga menitik2 sepanjang berpantang..akhirnya,alya mula terima susu badan dari saya..happy sangat2.. :)

selepas habis berpantang..saya jadi blurr..camna nak supply susu pada anak masa saya keje?saya ada pam susu..tapi semua yang saya pam dah habis bagi alya..alya dapat sentiasa fresh je..dan ketika tu lah..saya mula campurkan FM pada alya..waktu bekerja FM..belah malam pulak..susu cap ibu..heheh..

lepas 2 bulan saya kerja..alya mula tolak bila saya nak menyusukan,belah malam pon dia takmau sangat..saya kerap kene bengkak susu..susu banyak..tapi anak tak mau..huh,tertekan sangat..pam tapi takde ilmu kan..so sua je kat alya yg baru di pam tu..still dia kurang mau..sedih sangat..

genap alya 5 bulan..saya pulak dapat offer kerja gomen..kene pulak penempatan diputrajaya..alya terpaksa saya tinggalkan kat mama dulu..cuma dapat jumpa time weekend..hasilnya,memang alya terus tinggalkan nenen saya..terus melekat kat FM..saya terpaksa la pujuk2 B stop hasilkan susu..dan akhirnya,tak sampai sebulan duduk jauh dari anak..susu saya stop sendiri.. :(

sedih sangat..ni semua sebab tak cukup ilmu di dada..tapi..saya dah berazam nak full breastfeed adik alya..bermula dari mencedok segala ilmu yang ada tentang susu ibu..storage nya dan gadjet2 nya..saya bekerja..jadi saya amat perlu ilmu tentang susu ibu ni..

harap kawan2 doakan misi saya yang bakal bermula pada hari pertama adik alya lahir akan berjaya sepenuhnya..kalau pon tak dapat 2 tahun..sekurang2nya..sehingga adik alya berumur 1 tahun..kan,sekurang2 nya lah..

he..tetiba saya buat luahan perasaan pulak..haha..ok le,nak sleep..babai semua :)