My Friends

Thursday, March 17, 2011

~Junior punya checklist~

hari ni..rasa macam terpanggil nak buat checklist barang2 untuk junior saya..
hari ni saya genap 28weeks of pregnancy..means saya ada lebih kurang 8 weeks untuk full term of pregnancy..saya dah mula kene ready dari sekarang..mana tau la kan..hehe..
jom kita semak checklist saya..

yang font merah belum ada or belum beli..yang normal font dah beli atau dah ada :)

Clothing..
1. Baju jalan = 2 pasang (done)
2. Baju lengan panjang/set = 2 pasang (done)
3. Baju lengan pendek/set = 2 pasang (done)
4. Romper = sepasang (lagi sepasang)
5. Baju alya (lama punya) = +-12 pasang..bleh buat baju duduk umah..hehe
6. Barut gantung (alya's) = 10 helai (done)
7. Barut Roda (alya's) = 4 helai (done)
8. Handkerchief = 4 helai (done)
9. Mittens & booties
- new set = 4 set(done)
- alya punya = +-6 set..bleh buat duduk umah juge..
10. Hat = 2 pcs (alya's)
11. Bib = 3 set (alya's)

Feeding..(since saya amik keputusan nak full breastfeed baby..list kat bahagian ni amat terhad)
1.Breast Pump (Medela Harmony) = 1 pcs
2.Bottle for storage (Bumble Bee+ Medela) = 8 pcs
3.Bottle Brush = 1pcs

Nursery..
1. Baby Playpen (alya's) = done
2. new Baby Pillow & Bolster = done
3. new Baby Mattress = done
4. Mosquito Net (alya's) = done
5. Buaian (alya's) = done
6. new blanket = opss!!lupa..not yet

Bathing..
1.Toiletries = done
2.Towel 2 pcs = done
3.Cotton balls = ??
4.Cotton Buds = done
5.Baby Manicure set (alya's) = done
6.Thermometer = not yet

Diapering
1. Baby wipes (2 packs) = done
2. Disposable diapers (nb size 1 pack) = not yet
3. Napkins(1 pack) = not yet
4. Nappy liner (1 pack) = not yet
5. cloth diapers (alya's) = 6 pcs , akan tambah lagi masa akan datang..

Travelling..
1. Stroller = kene beli since alya punya da rosak!
2. baby seat (alya's) = done
3. Back Pack for newborn = not yet

Others..
plastic drawer untuk letak umah mama for alya's and junior clothings = not yet
Minyak Telon = not yet

Ibu Punya..
1. Socks = ada
2. Nursing Bra = ada
3. Nursing Pad(washable) = da beli 2 set
4. Nursing pad(disposable) = not yet
5. Maternity Pad = ada
6. kain batik = dah beli..muahaha..

hehe..amacam my checklist?ok tak? eh kengkawan boleh tolong semak tak?kalau la ada kengkawan yang rasa macam ada i belum tambah dalam checklist ni..sila bagi tau ye..takut
ter tak perasan atau terlupa ke..maklumla da makin 'muda' ni..haha..tq in advance kengkawan

credit to this blog..tq so much!

babai.. :)

15 comments:

fisa othman said...

waaaa sudah dekat meh due datenya...?hehehe tak sabar tak sabar nak tengok...:D

refer to your checklist almost completed dear..;)

Wina Momma Kira and Akil said...

wawawa...dah dekat dah tue sha, x sabar nie :-)

eh, dah tau ke baby ape??

sasha @ mumyalya said...

sis fisa..
takla dekat sgt..due 09/06 ni..hehe..sha pon tak sabau nak tgk dia..hehe

agak2 da almost complete kan..kan..hehe..

wina..
ehehe..kan..kan..rasa nerbes lak :p
eh..wina tatau lagi eh?scan punya jangkaan gonna be "blue"..muahaha

syayassir said...

sha,
hehehe...
dah hampir lengkap nampaknya check list tu... nak jadikan contoh, nak buat check list juga ye... :D

sasha @ mumyalya said...

syayassir..
hehe..dah hampir2 lengkap eh?haa..senang hati..tq2 tolong revise..
sya kalau nak jadikan cth boleh je..sila2 :)

NaDya Shah said...

terbaikla sha...terasa cam aku nak pegnant gak la camni..huhuuu

nuyue said...

kejap jer kan masa berlalu...
aku pulak yang tak sabar..heheh
terlebih sudah

bila turn aku nih?

IDAZS said...

dh hampir complete checklist tue. syoknyaaaa!!!!!

tiba-tiba teringin nak pegnen pulak. :)

sasha @ mumyalya said...

nadya..
nad apa lagi..haha..misi baby 2012 la kot..maira pon nak kawan ok :p


nuyue..
kan nuyue..rasa macam baru je haritu aku citer pasal morning sickness..ni dah masuk 3rd trimester..hehe..
insyaallah..turn mu tak lama lagi..dun wori..hehe :)


idazs..
dah hampir complete kan?huh lega..sekarang nak jln pi soping pon malas ni..hehe..
da teringin tu apalagi..baby 2012 maybe?hehe..

ashra said...

wah2...hehe.panjang da checklist die da..i yang tak sabo2 ni tggu hero u tu.hero u pun tak sabo2 tu nak jumpa alya,mama papa die gak tu..

will pray 4u,dear..

sasha @ mumyalya said...

ashra..
haha..panjang eh?ni dah cukup cut ni..asik kene cut2 aje..takmo terlebih2 :p
i plak tak sabar nak jumpa u masa u dtg tgk junior..haha..pelik tak?

risa said...

wah wah wahhhh sangat suke baby..huhu

sasha @ mumyalya said...

kak hasrisa..
ape lagi..tambah2 le lagi..muahaha :p

Wina Momma Kira and Akil said...

owh, geng Syakil la ni ye? yeay!

sasha @ mumyalya said...

wina..
hehe..insyaAllah..prediction doctor je tu..ape pon tunggu dah pop out baru confirm :p