My Friends

Wednesday, February 17, 2010

~Rumah MAK~

salam to all my dear friends..how's your weekend?cuti panjang ni seronok kalau dapat besama keluarga kan..for me..my holiday kali ni memang diperuntukkan untuk family only..me banyak spent time melawat keluarga2 belah me and hubby..dan agak kurang bawa alya berjalan diluar..cuaca di melaka panas yang amat..rasa macam nak demam pun ada..kembung air sejuk pun ada..paling kesian pada alya..tidur tak lena langsung..malam terlalu panas..ermmm..

oklah..me nak share beberapa pics yang me snap semasa melawat mak..mak is my grand mother..memang dari kecik dah dibiasakan panggil mak..selalu pergi rumah dia tak sibuk2 bawa camera..tapi ada orang tu baru beli camera baru..mana pergi pun nak bawa camera..huh!!so..ni kira me amik kesempatan atas camera dia tu lah..hahaha..my pic and alya's pic je byk dalam memory camera tu..lalala~let's view pic yg we snap :)


ni rumah mak..rumah atas kayu..bawah batu..
dulu semua kayu..tapi dah renovate sikit..
cantik kan??suka sangat dgn view umah mak..

me and alya..tgk alya dah pakai seluar kecit and T jer..panas yang amat..

mama..mak..angah(camera's owner ;p) and..little alya
di pondok kecil laman rumah mak :)

tak sure nama bunga ni..ada kat laman rumah mak..

buah tomato ni menumpang kasih..di lilit pada batang bunga ros :)

ni hasil snap guna tgn anga..ermm..ada bakat..

bunga yg paling me suka..warna pink..pinky rose :)

actually..me terlupa nak snap pic tangga serambi rumah mak(ada 2 main tangga)..tangga rumah orang melaka lain sikit..lebar bahagian bawah dan mengucup bahagian atas..dah tu side tangga tu ada space buleh buat gelongsor dan satu lagi tangga berbongkah2 di side tangga tu..hahaha..tu yang kami adik beradik main masa kecil..lain kali ada peluang me snap pic tangga rumah mak ok..entry ni buat me rindu pada mak..sayang mak..ermmm..cucu yang manja @ ngengada haku ni ;p

ok..kita jumpa di next entry..love u alls..daaaa :)

18 comments:

Fatihah said...

Cantik nyer kampung... Paling suka tengok pic rumah tu.. cantik.

Lady of Leisure said...

cantiknya kampung u... tapi betul la kan... kalau balik melaka i suka tgk tangga rumah dorang.. tangga rumah my mil pun.. lebih kurang rumah yr mil, atas kayu bawah batu..
tapi yg kayu dah jarang pakai but kalau i balik, i suka naik atas rumah kayu tu sebab situ lebih sejuk..
:)
balik melaka baru ni i gi makan cendol sedap kat masjid tanah tu hehe.. panas kan skrg.. dapat cendol lega... :D

wah beli kamera baru ek... lawa pic... btw, bunga tu if im not mistaken nama dia zinnia.. i suka bunga tu.. bila dah kering bahagian tengah bunga tu boleh dibuat biji benih kan..

Ummi HusnaDania said...

mmg cantik la kg shasha...suka tgk tanaman kt dpn umah tu..

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

sha,
cantiknya rumah mak sha.
indah pemandangan laman rumah.
suka la tgk....

saSha a.K.a MumYalya said...

Fatihah..
tima kasih..memang view kampung cantik sgt..bunga pun kembang mekar je:)

Annsyifa said...

wah..canteknya rumah dan halaman itu...
ann teringin nak memiliki rumah kayu..tapi harga kayu mahal..hehe..bilalah hajat nak kesampaian...
eh..samalah..ann pun panggil nenek sebelah bonda mak jugak..;)

saSha a.K.a MumYalya said...

lady..
cantik kan lady..painted dgn warna berani mati tu..wakaka..agree dgn u,rumah papan tu lagi sejuk tau..pastu suka bunyi derap2 kayu bila bebudak main lompat2 atas rumah tu..bawah rumah pulak buat pangkin..sejuk..

lady sempat balik melaka yer..tu yg i baca blog u tadi..sedapnye cendol ;p

camera my sis la lady..i belum mampu nak beli..hihihi..
pandai lady bab bunga2 ni..i tau tgk kan jer..hehe..tapi bab biji benih tu i agree coz mak ada sebut
:)

saSha a.K.a MumYalya said...

ummi husnadania..
kak isma..tanaman tu segar bugar kak..tgn mak kite sejuk kot..kalau tgn kite ni..mau mati pokok2 tu ;p

saSha a.K.a MumYalya said...

kak fiza..
cantik kan kak..kalau petang2 duk layan tgk bunga2..hati mcm tenang je :)

saSha a.K.a MumYalya said...

ann..
ann nak rumah kayu ye..i tak tau pulak kayu tu mahal..huhu..tapi..kalo rumah kayu yg dah dihias nampak klasik kan..

oo..ann pun panggil nenek ann mak ye?mesti ann close dgn mak ann kan :)

Dj Epoi said...

Salam kenal ...

gUA jelajah sin coz terpanggil untuk melawat rumah Mak yag Cute nih....hehehehhe

Serius....cantik!!
Seronok kalau dapat lihat banyak2 rumah2 Nostalgia

Tq ya..tuan rumah!!

saSha a.K.a MumYalya said...

Dj Epoi..
tuan rumah ucapkan berbanyak terima kasih atas kesudian singgah disini :)

L@n@ said...

lana kalau pegi mane2 pun daerah kg mmg teramatlah suke tengok rumah dirg .. mcm2 rupe .. palng cantik negeri melaka dgn n9 .. unik kan?

saSha a.K.a MumYalya said...

L@n@..
unik sgt rumah2 kampung ni..kalau datang ke melaka cuba pergi ke kampung Bakar Batu atau kg Morten..cantik yg amat..memang gomen melaka bg subsidi kat owner rumah2 tu untuk dihiaskan ;)

misz_atiey said...

cantiiiikkk n nye rumah nenek akk!!
kem salam kat nenek akk k!! ;)
akk..berbaloi-baloii adik akk bli cam 2 kak..cantik gamba nyer..siyes!!cantekkss..ble la amik gambo aty nih..:)

saSha a.K.a MumYalya said...

atiey..
cantikkan?pe kata nnti fotoshhot family akk tu kita buat kat sini?ehehe..angan2 lebey..
atiey..akk pun nk beli camera la camni..mana nak korek duit ek??lalala~

fisa othman said...

aduhaiii rindunya rumah kampung kat Melaka...:P

teringat umah aruah nenek yang bertangga batu...ader serambi...p emuanya tinggal kenangan apabila rumah itu telah d robohkan...uwaaaa...sedih la plak...:(

ermmm tumpang umah mak sha jer la...boleh kan...heheheh:P

saSha a.K.a MumYalya said...

sis fisa..
nape rumahtu dirobohkan??sayangnye..rumah kg melaka memang cantik2 kan..ehehe

mehla..nak tumpang i ok jer..kita reramai tumpang umah mak sha nih..haha ;p