My Friends

Wednesday, March 23, 2011

~alya yang allergi~

anak saya dak alya tu..ada masalah allergic tau..tak la kronik sangat..tapi meninggalkan kesan yang amat dalam pada pandangan mata orang..
alya tak boleh kene gigit serangga ok..cth mcm semut ke,nyamuk ke..kulit dia cepat je kudis dan akan tinggalkan kesan..

kalau bab nak bawa mandi tempat public pon agak kene hati2 la..walaupon memang dah biasa bawa dia pi mana2 water theme park..tapi pengalaman ngeri bawa alya ke public swimming pool kat putrajaya sgt terkesan..anak saya kene bengkak2 satu badan ok (ada yg panggil gegata @ kelopak garam) sampai kene inject dan kene mam ubat yg utk darah tu..cian anak ku..masa tu dia baru setahun lebih la tak silap..

sejak tu..kalau nak bawa dia pi mandi tempat public (theme park atau air terjun ke) memang saya akan sapukan krim yg doc bekalkan untuk prevent dari allergic..dan selalunya..kami memang elak bawa dia pi public swimming pool dah..

sejak bilik tidur hubby pasang econ (nak jugak mention..sila muntah hijau :p) kurang sikit la kesan2 tak cantik kat tangan dan kaki alya sebab takde nyamuk menyerang..pelik sebab kitaorg (me and hubby) tak kene geget dek nyamuk pon..alya mesti kene..darah manis kot?hehe..tapi sekarang dah ok la..makin kurang..

tapi kalau kat umah mama..alya mesti kene geget nyamuk gak..takleh elak dah..hihi..umah mama kan macam umah mak cikit2..harus la banyak cik nyamuk..hehe

tu..tengok kalau dah kene gigit nyamuk dan dia sedap garuk..

dan ni antara kesan2 lama..dolu2..

ok..persoalannya..selalu saya asyik beli krim untuk sapu kat kulit yang terkena allergic..sekarang saya mau ubat @ petua @ krim nak bagi mulus balik kulit anak saya yang dah caca marba tu..maksudnya..nak kurang kan parut tu ler..hehe..(bolehkah hilang?)


7 comments:

fiza said...

Kesian kan klo bebudak kena allergi nih. Cuba try brand Buds Organic product, mana tau sesuai tuk kulit alya.

NaDya Shah said...

ok..sgt sama dgn maira
bile kene gigit nyamuk je dia unye merah menyala (nama pon umairah kan= kemerah2an) hahaha
pastu gatal, garu, luka,kesan buruk xcomey..
sha..aku pakai bio-oil jek.mlm2 time dia titun sapu tempat tu.kulit2 budak2 ni cepat absorb minyak tu..ok gakla..berkesan pd maira.. boleh test ye.. :P

ashra said...

la ye ke..siannya alya..jenis yang sensitif eh.

emm..mmg u kena hati2 gak la ye,kalu nak ke mana2 bermain air sebagainya.takpe..mgkn da besarsket nanti,alergiknya kurang or hilang kotkan

sasha @ mumyalya said...

fiza..
yerla..sgt kecian..masa dia garuk2 tu lagi kesian..nanti sha cuba cari jenama tu..thanks :)

nad..
sama ngna maira eh?kann..dah tak comey kaki anak aku..dulu pi mana2 kene pakai bby tight,now macam dah besar sgt nk bg pakai tight tu..haha..bio oil tu ok eh..bagus gak..aku pon bleh guna..ehehe..tq nad!

sasha @ mumyalya said...

ash..
ha ah le..dia jenis allergik..tapi sekarang da makin kurang la banding masa kecik dulu..sekarang misi nak cantik kan balik kulit dia..byk parut2 kecil..huhu

nuyue said...

alahai
kesian menantu i
allergi rupanyer

kalau awish lak..ellergi tang telinga...kalau tertarik ker confirm berkudis telinga ..addoooii

sasha @ mumyalya said...

nuyue..
kan kesian menantu u..
nanti kene la jaga baik2 ye..haha

awish kudis telinga kalau kene tarik?aku kurang paham kat situ..