My Friends

Saturday, January 30, 2010

~Terengganu & Kuantan : chapter 2~

2nd chapter about my trip to terengganu and kuantan..ehehe..macam real je kan..actually i'm really excited about this trip..i never been anywhere since me preggy alya..dan ini 1st trip alya yg jauh² since she's born..haha..mungkin ada sesetengah people bila baca entry yg ni akan cakap 'ntah hape² la..tentak kepok lekor and shopping pun nak cerita'..ermm..mcm yg me cakap.i'm really excited..senang citer ada jakun sikit dtg negeri orang..hahaha..anyway,
sebelum kami bertolak ke Cherating,kami singgah ke sebuah gedung kain bernama "DESA MURNI"org² Terengganu tentu tau tempat ni..kain pasang,sutera dan tudung² sangat² murah disini..me jadi hilang kewarasan sekejap..bayangkan harganya 2x ganda murah dari di Putrajaya mahupun Melaka..me main sambar je mana² kain yg berkenan..dapat lah belikan mama,MIL,mak dan adik² sepasang kain dan tudung..me memang berbaju kurung dan bertudung ke tempat kerja so me beli banyak juga stok² untuk diri sendiri :-) masa bayar kat cashier..terperanjat sangat sebab total pembelian tu tak sampai rm300 pun..nak je ku tambah lagi..tapi en.hubby say "no" pulak..ehehe ;p (me tak sempat nak snap pic sebab terlampau leka ber shopping..haha)

puas membeli di "DESA MURNI" kami bergerak ke sebuah perkampungan nelayan..kalo tak silap namanya kg.Bukit Takir (salah minta maap ye..tak perasan ;p)..tujuan utama nak beli kepok lekor..ada kawan my dad suggest disini..katanya kepok lekor disini sedap...

bot² di kampung tersebut...

operasi mengeringkan ikan..

mesin digunakan untuk mengasingkan isi ikan dan tulang ikan..

pekerja² yang sedang menguli kepok lekor sebelum di rebus dalam air panas..

kepok lekor yang dah siap untuk dibungkus :D

banyak juga kepok lekor yang kami beli..campur dengan kepok keping..adalah dalam rm150..haha,bukan selalu dapat beli yang fresh kan..oleh kerana kuantiti yang banyak dan kami nak ke Cherating dulu..my dad cadangkan kami beli sebuah peti untuk masukkan ais dan kepok² lekor tersebut..supaya boleh tahan sampai la hari kami pulang ke Melaka..alhamdulillah,memang tahan pun..tak busuk dan masih sedap sampai ke hari ni..ehehe ;p
kemudian kami ke "Pasar Payang" sebab me ade berkenan kain sutera di situ..wah sukanya hati sebab me dapat beli 2 pasang kain sutera(original..sebelum ni asyik pakai yg campur..ehehe) dan price yang me dapat tak sampai rm200..then kami cari sedikit kepok sira (my fav)dan kami beli buah²an seperti longan,jambu madu dan langsat..bukan takde kat Melaka..cuma buah²an kat sini sgt² fresh..isinya masih cantik dan manis ;-)puas bershopping..kami pun bergerak meninggalkan Kuala Terengganu dan menuju ke Cherating..
insyaallah,ada rezeki me nak kesini lagi..mungkin ke pulau² nya yg indah pula....

perjalanan dari Kuala Terengganu ke Cherating mengambil masa lebih kurang 3jam perjalanan..hubby agak penat,so sampai je di Cherating kami terus cari chalet..memang me nak duduk chalet sebab nak rasa kelainan..di Terengganu kami dah stay kat resort so saje nak beralih arah ke chalet pulok..alhamdulillah kami dapat chalet ni..di Cherating inn..kami sewa sebuah chalet jer..sgt selesa dan besar dgn harga yg berpatutan..i like :-)

chalet kami :D

mereka berdua buat inspection pada chalet ni ;p

pantai cherating

pandangan dari laut ke arah chalet..

hubby bawa alya dan baby main di tepi pantai..

kami banyak berehat di Cherating..tak banyak aktiviti dijalankan..kalau sesapa nak honeymoon di Cherating..ini lah tempat yg sesuai..ehehe..sunyi..tenang..tak banyak gangguan(mungkin sebab me pergi weekdays)cuma,makan² kat sini agak mahal..ermmm..tu sajelah report untuk Cherating...hihi..

pic ala² honeymoon..padahal alya da masuk keta dulu ;p

penulis blog bergambar dalam menahan terik mentari..ehehe ;p

huhu..panjang juga entry yg ni..buleh tak kita sambung ke chapter ke3??
last chapter..tentang Teluk Chempedak pula..susah betui nak upload pic byk² ni..haha..
harap² ade yang masih sudi nak baca 2nd & 3rd chapter ni ;p
oh ye..pasti ramai tertnya nape me tak amik pic mkn² dan shopping²(ade ke yg tnya?haha)actually malu nak keluarkan camera time² makan dan shopping..baru je nak fokus..org² da pandang semacam..hubby suwuh simpan balik camera..haha..tak berjaya la cita²ku menjadi blogger berjaya :p
oklah guys...see u all dalam entry seterusnya..love u all so much..bye²..


18 comments:

KELLY910 said...

sure fresh2 kepok lekor kat sana kan sha.. dapat tgk cara diorang buat lagi.. walaupun sil kelly duk kat sana.. percaya tak.. tak pernah lagi tgk org buat kepok lekor secara life.. muahahha..

Eyta@hot mama said...

Seronoknya dapat shopping sakan kan..mesti mcm2 yang dibeli untuk family tu. tak sabar nak tunggu chapter 3.

Lady of Leisure said...

cantiknya pantai kat cherating.. teringin nak gi sana.. tak penah set foot in cherting.. org kata pantainya cantik kan...
best tgk.. thanks for sharing dear...

psst: u nampak slim la...
just nice... maintainkan...
:)

saSha a.K.a MumYalya said...

kelly..
ehehe,kebetulan my dad tau tempat tu..dpt lah tgk diorang buat kepok tu..kalau ade peluang,pergi la explore terengganu tu time u gi umah SIL u :)

saSha a.K.a MumYalya said...

eyta..
memang syok habis shopping..murah² sgt..tapi tak la shopping sakan..en.hubby ku asik jeling²pandang² jer..so dpt la sepasang dua je untuk keluarga terdekat :)

saSha a.K.a MumYalya said...

lady..
kerana teringatkan u lah i snap pic pantai byk ckit..ehehe..cherating sesuai untuk u dear..sunyi,cantik..tapi kalau w/end or cuti mybe ramai org :)

psst..betui ke i nampak slim?baju tu hitam kot..haha,anyway tankiu so much..muaahsss :)

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

shopping sakan si sasha ni. bestnyer. kak fiza ni bukan kaki shopping....kalau gi sana tak tahula apa yg dibeli. agaknya ikut je apa yg hubby beli...hehehe..

tapi, mmg best la vacation sasha ni.

saSha a.K.a MumYalya said...

kak fiza..
kite ni mmg kaki soping la kak..hehe,selagi hubby tak tegur,selagi tu duk je dalam kedai tu..bertuah hubby akk dapat wife cam akk tau ;)

thanks yer kak :)

nuyue said...

sasha
sedapnyer kerepok lekor
nuyue suka makan kerepok lekor

nuyue ingat akhir bulan ni nak ke cherating jgk...harap2 menjadilaaa...

Ummi HusnaDania said...

cherating tu dekat dh dgn isma..mmg cantik pantai cherating..tp daku lama dh x p..;p

saSha a.K.a MumYalya said...

nuyue..
ekau buleh la berkawan dgn hubby den..dia tu peminat tegar kepok lekor..tu yg kami beli terlebih tu..haha
nanti pergi cherating buleh snap pic byk²..guna DSLR tentu lagi cantik :)

saSha a.K.a MumYalya said...

kak isma..
kalau lah ku tahu rumah mu dekat je dgn cherating..dah tentu kita buleh hai² kan..tapi kak,makan² kat cherating mahal ler ;p

IDAZS said...

shasha, sedapnya keropok lekor...telan liur dah nie tengok pic tu...sungguh menggoda! :)

seberang takir kot...kalau tak silap lah...

gambar2 pun cantik2..ala-ala model gitu... slim melim...

fisa othman said...

uiksss syoknya klau dapat borong keropok lekor tu kan...hehehe feveret ku tu...;)syok baca entry sha nie...terasa nak ke sna la plak...:P

saSha a.K.a MumYalya said...

idazs..
kepok tu mmg sedap tau..fresh sgt..and hubby cakap takde tulang ikan..

seberang takir ek?haha..tak pasan tu..

psst..jgn bgtau sape2..pic tu tipu jer..taktik jer pakai baju hitam and i crop the pic..huahuahua :p

saSha a.K.a MumYalya said...

sis fisa..
sis pun suka kepok lekor ke?wah..bertambah lagi geng hubby ku ini..hehe..
sis,ade masa datang la ganu ni..nice:)

sue79 said...

dear, tempat yang u beli kopok tu namanya Seberang Takir,,

saSha a.K.a MumYalya said...

sue79..
haha..tu lah idazs da bgtau..seberang takir..ku suka2 tukar nama kampung orang..ekeke