My Friends

Friday, January 29, 2010

~Terengganu & Kuantan : chapter 1~

salam to all my friends..miss u all a lot..see my title..haha,dah macam buku pulok..siap ada chapter²..huhu..hari ni me nak tunai kan janji untuk jamu mata semua tentang my trip to Pantai Timur (Kuala Terengganu & Pantai Cherating Kuantan)
vacation me and family berjalan dgn lancar (alhamdulillah)walau pun me rasa konsep holiday kami ni terjahvaca!!buleh gitu??haha..memang kami dah rancang nak bercuti bulan januari..sebab enHubby ku buleh cuti before CNY..memula perancangan kami nak ke Pulau Pinang untuk projek makan² kat sana ;p tapi..keputusan di saat² akhir memihak kepada Pantai Timur..ehehe..dah macam keputusan game bola pulok..
lalu bermula la ekspidisi me survey room rates di Redang dan Kuala Terengganu..timbang punya timbang..kami buat decision drive kesana sbb tiket flight for 3guest,1kid and 1 infant mencecah rm1k..hubby kata "baik ayg buat belanja soping duit tu"..haha..beside hubby nak berjalan susur pantai dari ganu ke Kuantan,Pahang..huhu..seronotnyer :p
perjalanan dari Melaka ke Terengganu memakan masa lebih kurang 6hours juga..huhu..i'm very tired (padahal tak drive pun..dok tido belakang jer ;p)kami bertolak jam 8pm dan sampai ke pantai Bt.Burok jam 3am..sebenarnya me teringin nak duduk pulau(Redang),tapi sampai je jam 3am..dah tu my dad takmau naik bot gi sana..dia atot..haha..so kami pun cari resort yg nampak macam selesa..dapat lah Batu Burok Beach Resort ni..nasib baik buleh check-in pagi² buto..kalu tak tido dalam keta lah kami jawabnya,dahla chec-in timing camtu..siap me demand nak tengok bilik dulu..huhu,tak booked,timing pagi² dan demand..crazy me..bilik nice² jer..i amik bedroom suite and standard room for my dad and baby..price dia affordable :-) (before that kami da survey 3 resort berdekatan) masuk jer bilik..kami tidur tak sedar diri sampai terlepas breakfast kami..huh!!


ni view from my room..i segan nak publish gambar bilik..
belum i masuk bilik..barang² alya dah berterabur..hehe :-p

besoknya..kami memulakan ekspidisi ronda Kuala Terengganu jam 11 pagi..agak lambat sebab masing² lepas penat dulu..makan tghari di depan resort..then kami bergerak ke Masjid terapung..saje nak tengok masjid² di ganu ni sebab me 1st time jejak kaki ke sini..me tak masuk dalam masjid..uzur ;p

antara pic² yang sempat me snap di masjid terapung..


my hero..and my two little angels..

view ni di depan Masjid Terapung tu..


kemudian..hubby ajak pergi jejalan kat Pusat Tamadun Islam..saja jer nak tengok Masjid Kristal..kebetulan masa sampai di Masjid Kristal tu masuk waktu Zohor..so dapatlah hubby dan my dad solat kat situ..again i tak masuk kerana keadaan tak izin kan..ermmm..

Masjid Kristal..yg sedang menuju masuk tu my hubby ler :D

Kami ke pusat bandar selepas tu..minum petang di Dataran Shahbandar..minum petang ke??
sebab me makan nasi goreng..huahuahua..

di Dataran ShahBandar..untuk minum petang..

masa di dataran tu..ternampak bas yg kelihatan sungguh
eksotik ni..haha..i like :-)

penulis blog ;p
(p/s:sila abaikan kanak² riang yg berlari² tak hengat..
padahal baru dia baru jer discharge ward :x)

hubby seperti faham je persoalan dihatiku ini..tetiba hubby bawa me ke Pasar Payang..kami jamu² mata kat sana..biasalah kalau tempat yg melibatkan shopping haku jadi kelam kabut..haha..hubby cakap "sabar sayang..ni pre shopping je..besok kita shopping lelebih ok"..i like your statement en.poG..so me da chop² mana nak beli nanti..haha..
rasa letih sangat sebab da jam 5ptg..so kami balik ke resort dulu..alya dan baby dah tak sabar nak main kat swimming pool..ehehe..lepas dah dgn swimming pool,me bawa mereka jalan² tepi pantai..bebetul belakang resort..kat Pantai ni tak buleh nak mandi..bahaya..kata orang pasir selut dan ombak terlalu kuat..BETUL!!ombak kuat sangat..me ni dah biasa dgn ombak Selat Melaka..tak tau pulok Ombak laut China Selatan kuat camni..huhu..maghrib kami balik ke bilik sebab hujan tetiba..ku pun pelik ni..tetiba je hujan lebat sgt..haha..
hubby tetiba je bagi cadangan malam tu..kami akan check-out hari esoknya sebab hubby nak bawa pergi cherating pula..cian pada budak² dan mak budak,tak dapat mandi pantai..ehehe..so besok kami akan ke Kuantan,Pahang pula..tapi untuk 2D1N only di Cherating..ape pun..
i'm happy :-)


aktiviti petang..mandi-manda swimming pool lah :-)

dua budak nakal..jalan² kat pantai..ni belakang resort jer..

Datuk M bersama anak-cucunya..haha :-)

kolam ikan di resort..hubby and alya tunggu cafe buka..nak breakfast ;p

suasana pantai batu burok di waktu pagi..

indah..

cantik..jam 8.30 pagi..yg sedang berdiri tu my dad :-)

kasut si comey alya..ehehe


oklah..me rasa sampai sini dulu entry pasal ganu ni..nanti i continue lagi,cerita pasal soping(this i like)..banyak lagi gambar nak tepek..gambar di kg nelayan(Pulau Duyung,ganu)..di Cherating dan Teluk Chempedak..kang berpinar pulok bijik mata korang tgk entry ni panjang sangat..huahuahua..chow dulu yerp..bye²..

18 comments:

Lady of Leisure said...

bestnya.. terengganu cantikkan..
lawa2 gambar u.. ada bakat rupanya...
:)
lawa view bilik, ngadap pool gitu..
masjid terapung n masjid kristal cantik kan...
tak sabau nak tunggu entry seterusnya...

KELLY910 said...

wah best.. jauh perjalanan luas pemandangan.. tak rugi drive jauh2.. ekekke.. im waiting for the next entry... mana tau ada ole2 untuk ku.. muahahha....:)

ps) im happy.. when u were happy..

saSha a.K.a MumYalya said...

lady..
ada bakat ape tu??dah memang view cantik..tu gambar jadi canti :p
tunggu ek entry seterusnya..ade byk pic pantai.. :-)

saSha a.K.a MumYalya said...

kelly..
thanks dear..i'm happy when u happy gak..ehehe,ole2 ade tapi takut jadi busuk kalu ku pos pada mu :p
en.poG memang suka la jln2 jauh camni(naik keta)..nnti dia ajak jln area utara pulak..naik keta gak..penat..ermmm...

nuyue said...

syoknyer dapat g jln2
xsabar nak tgg chapter 2
cepat sikit yer cikgu..anak murid nak study chapter 2 lak..hik hik hik

saSha a.K.a MumYalya said...

nuyue..
nak study chapter 2 plak ye?ehehe,malu la..pergi ganu jer,tempat nuyue kan tu?ku aje gayat terlebih :p

Annsyifa said...

eh..masjig terapung tu la tempat ann nikah..hehe..rumah pun kat area2 situ jer..;)

oh..i miss my hometown..

p/s:bangga jd org trg bila org kata pantainya cantek..heheh..aci tak? ;p

sue79 said...

nanananana ganu kite...
hehehe i like..
cantikkan ganu..?
rindu nak balik sana..

saSha a.K.a MumYalya said...

ann..
u nikah kat masjid terapung tu ker?so sweet..rumah ann dkt dgn pantai??
aci je ann..sbb pantai ganu cantik belaka..ku pun kalo org puji melaka ku kembang semangkuk ;p

saSha a.K.a MumYalya said...

sue79..
u pun org ganu yer?ehehe,ramai org ganu ni..i like ganu..tak sesak,masih natural..dan org2nya bila bawa keta sungguh bersopan :)

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

wah...baru baca entry sha ni. bestnyerrrrr....jeles. nak gak gi vacation sambil shopping? eh, shopping? chapter 2 mesti bab sopping. cepat la...tak sabar nunggu!

saSha a.K.a MumYalya said...

umisofie..
ehehe,insyaallah ade rezeki budak² tu..dapat gi jejalan..ntah² lagi best dari yg sha punya ;p
ku memang suka ke terengganu la umi..tudung dan kainnye murah²..cash je tak bape byk..wakaka

Eyta@hot mama said...

seronoknya..jalan2 sambil pi shopping ye..seronoknya kuala trengganu. Dulu kita honeymoon kat pulau redang, tp x sempat pi kuala trengganu. pas baca entry sasha,rasa nk gi la..

saSha a.K.a MumYalya said...

eyta..
antara my wishlist nak gi pulau redang tau..tapi tak dapat²..kalau ade peluang..pergi la kuala ganu tu..best soping ;p

IDAZS said...

wow bestnye cuti-cuti...kampung halamanku...dah lama tak balik terengganu! rindu!!!!

sasha, kami balik terengganu bulan puasa, selalu buffet kat BBBR nie. makanan dia sedap2...especially bubur lambuk! nyum..nyum...

nak baca chapter yang seterusnya.. :)

fisa othman said...

syoknyaaaa sha...pantai2 kat t'ganu nie cantik2 kan...fisa last 2 years ade gak ke pantai batu burok...angin kat sna memang teramat kuat...p seronok kan...;)

saSha a.K.a MumYalya said...

idazs..
ramainye org terengganu ni..ehehe..
dear,sygnye masa ku menjamu selera di BBBR tu..tak berapa nak enjoy food kat situ..tak maasuk selera ku;p
thanks coz supporting me dear :-)

saSha a.K.a MumYalya said...

sis fisa..
mmg syiok habis la..terutamanya pada diri ku yg dah lama benau terperuk tak berjalan ni..ehehe..
sis,angin kat situ mmg kuat gila..ku memula nak cover cun turun pantai tak ikat rambut..naik bilik jer rambut ku bersawang2 sampai hubby tolong sikat kan..wakaka :))