My Friends

Thursday, April 29, 2010

~1..2..3..hehehe~

hahaha :)) :)) eh tetiba aje ketawa ni..dah kureng waras kah?ekeke..tidak2..
ade perkara yang buat i senyum tak sudah dari tadi..ape ceritanya?ok begini..

lately i asyik menyiasat sesuatu dari alya..memandangkan anak dara i tu
dah pandai menyanyi (rosak kan lagu :p) so everyday dalam 1 week ni
she always sing something..almost everytime ok..i really can't understand
the word she's singing.. but i try to find out the song..hehe..akhirnya i berjaya..
setelah i amati patah perkataan yg disebut tu dalam 1 week ni ;;)
meh join me jadi penyiasat sekejap..

the song with alya's version :

"tu..tu..aya..bu..
wa..wa..aya abah..

ge..ge..aya ma..tok..

aya aya umeee.."

then i dapat meng translate kan nyanyian itu..

the song with real version..

"satu..satu..saya syg ibu..
dua..dua..saya syg abah..

tiga..tiga..syg mama..atok..
satu..dua..tiga..syg semuanya.."



hehehe..comel kan?pandai kan?aduh..jatuh cinta berkali2 pada ini budak :p


sentiasa memberi i kegembiraan yang tak ternilai :)

i bet ni mesti my lil sis ajar lagu tu kat dia..hehe..
ok guyss..see u all kat next entry..take care ok..da da!


Monday, April 26, 2010

~hujung minggu kami~

salam semua..wah..lama tak update blog..cian pada "mY beaUtiful hEaven" ni..kenapa lah i semakin malas ni ek?adoiyai..ehehe..kan bagus kalau dak sasha dapat pi holiday selalu..compom selalu update blog..sebab buat masa ni tu aje yg buat dia rajin..heheh :p

ok cerita tentang my weekend..sejak berpindah ke Melaka ni..sejak dekat dengan en.hubby ni..sejak dekat dengan mama,ayah and my sibling..my weekend sangat busy..heheh..
weekend ni i masak aje kat rumah..saje nak bagi en.hubby makan masakan air tangan isteri ;;)
masak ape?masak nasi ayam beb..huhu..yg best nye menjadik ok..heheh..cuma i tak snap pic sebab i dah penat sangat buat nasik ayam yg leceh tu :p
i ada juga buat cheese cake..very simple cheese cake..ok..cuma base agak terlalu kering..kene belajar lagi..as i promise u all..i'll publish one of my home made cake bila dah menjadi nanti..i nak siap presentation yg cantik :)

weekend ni jugak i dapat pergi shopping..this is the best part..susah betul la kalau dah gilo shopping ni..ehehe..i dapat jajan best sangat..yeyyyy :p

jajan baru :))

tapi yang tak best i tak bawa alya pi jalan2 shopping kali ni..sebab she's too tired pi tgk my lil sis bersukan kat tadika..heheh :)) so i cuma belikan dia beberapa helai baju and so on..
tapi..pi shopping tanpa alya..bosan..

cian dia kene tinggal :(

dan walaupun weekend ni "shopping time" for me..still boring sebab en.hubby i sangat busy..
but i really enjoy shopping weekend ni..hehe :)

ok guys..tu aje cerita weekend kami..sebenarnya lack of idea for this blog..ntah hape2 i membebel..see u all kat next entry ok..daaa :)



Monday, April 19, 2010

~terima kacih cayang..~

hatiku sungguh girang tak terkira...
lalalalala...
kerana apa?ehehe...kerana..

"

"

"

"

"

"


makanya..selalu lah akan ku jenguk blog yg ada resepi berkenaan..
dan makanya juga..akan ku berazam untuk buat home made cake
untuk harijadi alya yg akan datang :)
dan..pastinya puasa tahun ni..rumah ku akan wangi bila ku buat kueh..
kueh~kueh..(stail dato' CT nyanyi)
hehehe;))

tima kasih to my forever laling ..en.poG
love you forever and ever..and ever..:-*

daaaaa......





Friday, April 16, 2010

~sesegar Cameron Highlands 2~

salam..hai..hello..olla..huhu..ramai sungguh my greeting..hehe :p hari ni takde ape nak buat..so i update lagi tentang cameron highlands ok..manatau ada yg tengah review tentang cameron highlands ni..wah gitu..

ok..cerita lepas kami lunch di Brinchang..dan juga ala² window shopping di kedai gift kat area Brinchang tu..kami turun ke Bharat Plantations untuk tengok pemandangan ladang Teh sambil minum teh segar dari ladang :p masa tu dah jam 3 lebih kot..kat sini i nak bagi amaran keras sikit..pastikan perut anda tidak terlalu penuh dan tidak kosong semasa naik atau turun jalan di Cameron Highlands itu..kerana 10 km jalannya saja bisa buat anda mual² manja gitu :-&..masa jalan mlm i tak rasa mual sebab tak nampak jalan..bila jalan siang??ya ampun..tak shuka :|
ok..sampai di hentian tea shop tu..kami pun singgah minum,minum teh la kan..takkan nak request coke pulak kat situ..haha..meh saksikan keindahan view of Bharat Plantations..

cantik......

my sweethearts..

en.hubby..menikmati pemandangan ka?

my beautiful family :)

i ni ala² manja nak order scone la konon..padahal dahtau dah scone not my taste..saje nak rasa scone stail cameron..wakaka..ermm..price so~so rm12/set ;;)

sila perhatikan 2 ekor flies di tepi itu x(

the view was superb..very refreshing and enjoyable..cuma i amat tak suka dengan kehadiran lalat² gedik kat atas cameron highlands tu..nape i panggil depa lalat yg gedik?kerana lalat² itu tidak takut dengan "halauan" i langsung..cameron banyak lalat wooo...menciii..why?why?such a beautiful place but full of flies :(

so..lepas kami dah puas bergambar kat Bharat Plantations..kami turun lagi..turun bawah dari Ringlet dan terus ke Lata Iskandar (atas permintaan my lil sis yg nak sangat main air terjun)..selamba aje kami pergi tanpa sebarang pakaian mandi and so on..haha..so hasilnya :-

tengok..mandi pakai jeans saje pun sanggup..huhu

Berdekatan Cameron Highlands ni banyak air terjun ok..ada Lata Iskandar..Lata Kijang..erkk,tu jer yg i tau;;)

nak hampir maghrib baru kami sampai ke apartment kami(ntah bila masa tukar hak milik:p)..kami rehat aje sebab besok big day for me..time for shopping..hahaha :)

ke esokan harinya(last day kat CH) time for us for shopping..eh,my fav part :p tapi i shopping tak banyak la..tak macam pi Terengganu hari tu..i just beli strawberry 3kg,jagung,sayur²,bunga² & cactus,ntah hape lagi ntah..dah terlupa..sikit aje ok..tapi en.hubby yg kedengki tu(singkatan untuk kedekut+dengki:p)sound kat i plak..ayat lebih kurang camni lah "hai..pi Cameron ingatkan duit abang tak kopak shopping,pokok bunga cam takde kat melaka":p..alalala..sayang abang..muaahsss :-*

dapat ini 2dozen dari en.hubby..hanya rm 10 saje..sgt murah ;)

on the way balik melaka..my lil sis asik ternangis² nak pi Genting Highlands..terpaksa turutkan juga..walau waktu agak singkat..kami ikut Kuala Lipis-Raub-Bentong dan sampai Genting Higlands dah jam 5.30pm..sangat lewat dan membazir pulak kalau bayar masuk theme park..jadi kami cuma dapat melepas gian naik kabel car aje..wakaka..boleh la dari takde kan??nextime la pi Genting lagi..buleh tak en hubby sayang :-*

@ genting highlands..

alololo..nape matamu laling?

en.hubby i snap pic terbalik :-/

for this vacations..i give a credit to hubby's phone yg ada GPS(baru beli :p) sgt bebaloi membelinya..tak sesat langsung..dan perjalanan yang sangat mudah..lain kali boleh guna lagikan..kan..kan.. :p

ok kengkawan..setakat itu saje my review for Cameron Highlands..i'm falling in love with CH(except the flies:p) and op coz nak datang lagi nanti...destinasi seterusnya?tunggu end of year pulak la ek..haha:p

see you at next entry..daaa


Wednesday, April 14, 2010

~Sesegar Cameron Highlands ~

olla guyss..apa khabar ye?how's your weekend?apa daaa..dah hari rabu baru nak tanya weekend orang..hihi..ok back to the story..last weekend me and my family go for vacation..lagik..huh~actually i dah planned baik² nak pi Pulau Tioman awal July..but i have to cancel it coz hubby kene prepare meeting pulak..huwaaaa :( so,untuk menghiburkan hati isteri yg rawan ini(ek eleh..)en.hubby telah ambil cuti weekend (10/04/2010-12/04/2010) dan bawa kami pi vacation :p

kali ini destinasi nya adalah tanah tinggi..Cameron Highlands..oleh kerana ini dikira terjah vaca..amatlah susah untuk i dapatkan apartment,i planned to bring my mom,my granny and my aunty..tapi atas sebab2 yg tak dapat dielakkan..mereka tak dapat ikut :(
so ending nya kami(me,hubby,alya and my lil sis) duduk la kat apartment sebesar2 tidak tu ber4..haha..

en.hubby..sampai² jer terus carik TV ~huh~

mereka yang kesejukk an :)

cerita tentang Cameron Highlands..i ni belum pi sana lagi dah agak skeptical dengan cerita tentang CH..from my review(wah..siap review) ramai cakap pi sana best..tapi, i macam tak percaya..best ke?hehe..lagi pun this is my 1st time kesana,but i was wrong!!yup..CH is fun,beautiful and also romantika..hehe..kami gerak dari Melaka Friday-jam 6.30ptg dan sampai di Tanah Rata jam12.30 mlm..6hours ok!!huhu~tapi amazingly hubby cakap dia tak tired..dia dah rest kot before kami gerak..haha..kami naik ke CH ikut Tapah..jalan yang sungguh menggerunkan..huh~sampai kami terus..zzzzzzz...

bangun pagi jer..lepas siap2..kami terus plan nak pi mana dulu..nama pun naik CH..kene la pi ladang strawberry kan?ehehe..i pi Strawberry Farm kat Kg Sedia(tengah² antara Tanah Rata dan Brinchang) sini banyak farm yg boleh self plucking dan diusahakan org melayu..sesapa yg memilih tak mau pi kebun yg diusahakan non muslim..boleh ke Kg Sedia ni..mcm my hubby ler..lately my hubby sgt alert la bab2 ni..haha..bayangkan air utk masak (buat susu or minum) pun kami bawa dari melaka..hapelah abang ni :p

snap tak menjadi :(

comel ke saya??ehehe

alya n abah..

eleh :p

hehe..drama queen :p

lepas tu kami gerak ke Cactus Point,flower nursery dan Butterfly farm(on the way naik ke Brinchang) i terpegun dgn bunga-bugaan disini..sangat segar..cantik..really mesmerize me..tak pasal² i dah buat senarai nak beli bunga apa..padahal i'm not that kind of
person ;))..nanti sebelum balik,i mesti singgah beli..haha :p

cactus yang menarik poket i :p

"mereka" yang telah selamat berada di rumah mama..haha

nak yang ini..hubby kata mahal,i tak reti jaga..bazir~huh~

cantik..
bantal alya tuh..tak tinggal!

kami @ butterfly farm..*sila ambil maklum bahawa i kelihatan besar kerana
pakai baju double :p


tembam kan?huhu..

alya macam iye² jer :p

my dear yg kepenatan :)

ermm...lepas lunch (masa pic alya tidur tu) kami turun ke Bharat Plantations..saje nak menikmati waktu petang disitu..sempat gak kami singgah kedai² di Brinchang tu..macam biasa lah..i aimed dulu apa i nak beli..besok boleh terus grab..haha..

well guyzz..can i continue this entry later?aduss..byk sungguh pi nak upload..haha..i really want to share all my experience with u all(ade ke yang nak baca?haha)..i have pic yg i snap at Bharat Plantations..air terjun Lata Iskandar..and so on..tapi..nak upload tu take time la..haha..ini pimalas punya kerja :p

ok..see u all at next entry..till then..have a nice day..bye...



Friday, April 9, 2010

~tag from lady~

hello guysss...hari ni kita ber mood ceria ok..so i terpanggil untuk membuat tag yang dapat dari page lady..tag ni simple and very nice..so jom kita review :-

1. Go to your photo files, select the 8th photo folder.
2. Select the 8th photo in that folder.
3. Post that photo along with the story behind it.
4. Then challenge 8 blogging friend to do the same.


alahai malunye(~_~)..ini tidak tipu ok..actually i nak buat tag ni guna my lappy..pic ke 8 mmg cun..haha,but i'm always busy at home..so tag ni i buat kat pc kat ofis..pc baru giler..pic ni i copy dari wall fb one of my ex class mate..hahaha..muka i really naive..nert and so on..tapi macam garang giler pun ada gaks..wakaka..so,kawan2..dapatkah kamu semua teka yang mana satu diriku??

ok guysss...see you alls kat next entry..bye2..muahhhssss (^_^)



Thursday, April 8, 2010

~airmata mama~

salam semua..lama tak update blog..hari ni rasa nak update..nak bercerita..lepaskan apa yg terbuku di kepala ni..ku masih diselubungi berita duka..mungkin tak berapa duka bagiku..tapi amat mendukacitakan mama..mamaku tersayang...

hari ini mama kehilangan orang yg mama sayang..insan itu amat jauh dengan diriku..tapi dia amat dekat di hati mama..sungguh..sebagai anak,hiba bila tengok mama meratapi pemergian orang yang dia sayang..pergi tanpa pesan..pergi dengan tiba²..rasanya belum puas mama kecapi kebahagiaan bersama arwah..kesian pada mamaku (-_-)

dan buat diri ini..ku terasa seperti pesalah..kerana selama 2tahun,tak pernah cuba menerima arwah sebagai insan istimewa di mata mama..menolak arwah mentah²..ego mengatasi segalanya..dendam,amarah dan segala perasaan yg wujud membuatkan aku lupa bahawa sepatutnya,aku sentiasa mendoakan kebahagiaan mama kerana mama will do the same for me :(

buat mama..airmata mama umpama sembilu menusuk jiwa ini..semoga mama tabah menghadapi liku² hidup ini..kami sentiasa disamping mama..kami sayangkan mama..sepenuh hati kami (-_-)

untuk arwah..
"bersama Nya..ku memohon keampunan..melalui Nya kuberi kemaafan,kepada mu"..
ku sedekahkan al-fatihah buat mu..semoga kau tenang disana dan roh mu dicucuri rahmat..

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

ٱلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ
ٱلْعَـٰلَمِينَ * ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ * مَـٰلِكِ يَوْمِ ٱلدِّين
إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَ إِيَّاكَ نَسْتَعِينُ * ٱهْدِنَا ٱلصِّرَ ٰط
ٱلْمُسْتَقِيمَ * صِرَ ٰطَ ٱلَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيْرِ
ٱلْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ ٱلضَّاۤلِّينَ
amin..

blog ini sudah semakin 'murung' kan?......

Monday, April 5, 2010

~Din Beramboi,Mohd Syakir dan airmata~

salam semua..agak suam hujung minggu saya..takde yang menarik..saya masih bersedih atas pemergian arwah din beramboi..entry ini agak lambat saya publishkan..takde mood langsung..hermmm..

entah kenapa saya rasa amat dekat dengan arwah Din..mana tak nya..setiap pagi,saya ditemani lawak beliau yang gila²(maklumlah..saya selalu bersedih jauh dgn en.hubby) lawak arwah selalu membuatkan mood saya cantek dipagi hari..malah en.hubby pun akui benda itu..kami selalu tergelak sama² dalam kereta bila dengar riuh pagi di Era..sedih (t_t)

saya kenal arwah din beramboi dari tahun 1996..masa zaman "pakcik kayo"..masa zaman THR (din dengan watak syasya ruddin) sangat menggelikan hati walau kadang² saya marah arwah mempersendakan nama saya..hehe..jadi,pendek kata..saya memang antara peminat setia beliau :-D :-(

dan juga pemergian beliau bersama tanda² awal beliau akan kembali kerahmatullah mengingatkan saya pada seseorang..dia adalah arwah adik lelaki saya ~Mohd Syakir bin Mohd~yg telah dijemput ilahi pada 04.10.2005 semasa umur arwah 18thn..menyayat hati bila saya terkenang kan antara permintaan akhir arwah yang tak sempat saya tunaikan (t_t)

::arwah syakir adalah nak minta pinjam duit saya untuk bayar duit motor dia (gaji dia 07th monthly) saya janji nak bagi pada Isnin 04.10.2005..sayangnya..saya tak sempat.. ::
::arwah ada cakap pada saya yang dia akan glamour satu hari nanti sehingga masuk suratkhabar..sedihnya sebab betul² cerita kemalangan arwah masuk semua surat khabar ::
::arwah juga masa nak pergi ke kelas pagi tu ada terjumpa kawn dia di traffic light dan yg pelik dia bertanya kawan dia samada muka dia bersih tak?ada kotor tak?dia nak pergi jumpa seseorang ni..dan selepas traffic light tu arwah kemalangan dan pergi untuk selama-lamanya (t_t)::

tapi saya bersyukur..perginya Mohd Syakir dalam keadaan dia nak pergi ke kelas untuk belajar(arwah belajar di Politeknik jurusan Kej Awam) saya kira itu antara "petanda" baik untuk arwah (selain sikap arwah yang sangat tenang..baik dan menurut kata ayah dan mama)

saya rasa..mungkin ini semua secara kebetulan..maksud saya,kata² arwah Din dan kata² arwah adik saya yg beri 'hint' bahawa mereka akan tinggalkan dunia..tapi,apa yang sebenar mereka rasa sebelum mereka 'pergi' hanya mereka dan yang Maha Kuasa yang tahu..

al-fatihah buat Mohd Syakir dan Din Beramboi..

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

ٱلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ
ٱلْعَـٰلَمِينَ * ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ * مَـٰلِكِ يَوْمِ ٱلدِّين
إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَ إِيَّاكَ نَسْتَعِينُ * ٱهْدِنَا ٱلصِّرَ ٰط
ٱلْمُسْتَقِيمَ * صِرَ ٰطَ ٱلَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيْرِ
ٱلْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ ٱلضَّاۤلِّينَ
amin..

Mohd Syakir bin Mohd (16091986~04102005)


Thursday, April 1, 2010

~3 kali tag~

tag..tag..tag..kenapa 3 kali tag?sebab kene tag yg sama oleh 3 sahabat yg selalu ingat pada ku..sayangggg korang...ehehe..siapa? mereka adalah sue79, umisofie dan Fatihah..jom layanzz tag ini :-

1
.
ADAKAH ANDA MERASA HOT?
yes..sudah semestinya..tapi pada pandangan en.hubby saya lah :-)

2. UPLOAD WALLPAPER PC/LAPTOP YANG ANDA GUNAKAN SEKARANG

3. CERITAKAN PASAL GAMBAR INI
gambar anak saya..sedang dalam proses menangis..haha..
selalu buat saya rindu masa kat opis (ni wall paper PC opis )

4. KALI TERAKHIR MAKAN PIZZA
selasa lepas..30.03.2010~makan chunky loaded yang tak berapa nak loaded..
sungguh mengecewakan :-(

5. LAGU TERAKHIR ANDA DENGAR
Ku bukan Aku by Tilu (suka sgt lagu ni..)

6. APA ANDA BUAT SAMBIL MELAYAN TAG INI?
buat handmade card untuk rakan ofis yg baru lahirkan baby girl :-)

7. SELAIN NAMA SENDIRI, ANDA DIPANGGIL DENGAN NAMA?
mumyalya ~ rakan RH,

8. TAG 5 ORANG YANG ANDA NAK
Ikin Cikli
L@n@
Misz Atiey
LiAnA
Idazs

9. SIAPAKAH ORANG NOMBOR 1 BAGI ANDA?
sahabat alam maya yang baru saya kenali :-)

10. KATAKAN SESUATU KEPADA ORANG NOMBOR 5?

daku masih terkenang peristiwa terjun lobang mu itu..wakaka (errkk..minta ampun :p)

11. NOMBOR 3 ADA HUBUNGAN DENGAN SIAPA?
B dia ~pejal ;-p

12. KATA2 CINTA UNTUK ORANG NOMBOR 4
jap..nak kata cinta apa pada si LiAnA nih??ermm..LiAnA dear..lain kali mandi jgn tutup pintu yer..nanti kene kunci lagi..haha (kata2 cinta ke tu?)

13. BERIKAN 5 YANG ANDA TAHU TENTANG ORANG YANG TAG ANDA

sue79
1. nama sebenar Sueriani Ali
2.jantung hati kak sue bernama Nur Aina Farhana
3.Kami duduk se negeri..tak pernah berjumpa :p
4.kak sue sgt aktif dgn fish ville..wakaka :-p
5.SAHM

umisofie
1.kak fiza..ibu yang tabah..
2.kadang2 kuat nangis..hehe
3.ada 3orang anak lelaki..seorang anak perempuan
4.baru tau yang dia major dalam bahasa & melayu linguistik (UM)
5.SAHM

Fatihah
1.Fatihah sedang sarat preggy anak ke3.
2.anak pertama Fatihah girl..2nd boy..yg 3rd??
3.Fatihah dari negeri di bawah bayu..
4.Rakan yg selalu jengah blog ni,tankiu dear :-)
5.SAHM juga..

(-_-") fuh..lega sekali lagi sebab siap dah tag ni..kene buat cepat sebelum ramai2 pakat tag diri ini..hahaha..ok lah,yg kene tag tu jgn lupa buat yer...jumpa lagi..love u alls :-)