My Friends

Wednesday, February 24, 2010

Sunday, February 21, 2010

~update~

salam..ehehe..akhinya aku nak juga update blog..eleh macam lama sgt tak update..huhu..
kengkawan ku..dak sasha sedang ada satu masalah problem..waduh..masalah yg sangat2 berat untuk dipikul..masalah yg semakin meruncing dalam diri dia..semakin difikir..semakin menjadi kudis dalam diri dia..erkkk..kudis??eiii..tukar²..semakin menjadi duri dalam daging dia(dak sasha) :p..apakah duri itu??waduh²..ini lah masalah nye...

dak sasha semakin pelik ni..semangat pemakanan dia semakin berkobar² seperti semangat 1 malaysia yg diwar²kan sekarang ni..memula² pikir bila en.hubby jauh,maka kuranglah aktiviti pemakanan tidak bermoral bagi diri ini..rupa²nya..aktiviti itu menjadi semakin tidak bermoral lagi..sebagai contoh :
en.hubby selalu balik ke rumah kadang²,jarang²..bila balik pula sampainye 3pagi..en.hubby pasti menapau sesuatu untuk isteri dirumah..yg ditapau pulak bukan main²..kadang² sate..kadang² pizza..kadang² burger..sebagai meghargai pemberian en.hubby..terpaksalah ku makan jajan² tersebut waktu itu juga..dan kemudian sambung tidur semula..waduh..sungguh tidak sihat aktiviti itu..malam tadi saje en.hubby bawa balik sekotak mini donut dari J&CO..dalam kotak tu ada 30 biji mini donut..woohoo!! terpaksalah buat air milo and makan dengan en.hubby walau jam pada ketika itu menunjukkan 4.00am (terpaksa ke?? :P) dahtu..donut ada lebih lagi setengah kotak dalam peti ais tu..sape lagi nak kene habiskan?bagi alya makan sebijik je habis.."akak" juga yg kene habiskan tau..ishh..ishh..ishh..ni namanya makan tanpa niat..takpelah..jgn membazirkan..membazir amalan syaitan :)
(p/s to abang : if ayang gemuk nanti..fikir²kan lah punca² nye ye :p)

ngeh..ngeh..dah separuh kotak habis..baru teringat nak snap pic..
sedapnya..ya ampun!serius ni..sedap dari DD :p

and satu lagi yang menambah kematu dihati..dah lama tak beraktiviti ini..

haha..tak sabar menanti gelombang kedua bonus en.hubby..lalala~

ok guyzzz..itu aje untuk entry kali ini..kita jumpa di lain masa ok..ta..ta..

Wednesday, February 17, 2010

~Rumah MAK~

salam to all my dear friends..how's your weekend?cuti panjang ni seronok kalau dapat besama keluarga kan..for me..my holiday kali ni memang diperuntukkan untuk family only..me banyak spent time melawat keluarga2 belah me and hubby..dan agak kurang bawa alya berjalan diluar..cuaca di melaka panas yang amat..rasa macam nak demam pun ada..kembung air sejuk pun ada..paling kesian pada alya..tidur tak lena langsung..malam terlalu panas..ermmm..

oklah..me nak share beberapa pics yang me snap semasa melawat mak..mak is my grand mother..memang dari kecik dah dibiasakan panggil mak..selalu pergi rumah dia tak sibuk2 bawa camera..tapi ada orang tu baru beli camera baru..mana pergi pun nak bawa camera..huh!!so..ni kira me amik kesempatan atas camera dia tu lah..hahaha..my pic and alya's pic je byk dalam memory camera tu..lalala~let's view pic yg we snap :)


ni rumah mak..rumah atas kayu..bawah batu..
dulu semua kayu..tapi dah renovate sikit..
cantik kan??suka sangat dgn view umah mak..

me and alya..tgk alya dah pakai seluar kecit and T jer..panas yang amat..

mama..mak..angah(camera's owner ;p) and..little alya
di pondok kecil laman rumah mak :)

tak sure nama bunga ni..ada kat laman rumah mak..

buah tomato ni menumpang kasih..di lilit pada batang bunga ros :)

ni hasil snap guna tgn anga..ermm..ada bakat..

bunga yg paling me suka..warna pink..pinky rose :)

actually..me terlupa nak snap pic tangga serambi rumah mak(ada 2 main tangga)..tangga rumah orang melaka lain sikit..lebar bahagian bawah dan mengucup bahagian atas..dah tu side tangga tu ada space buleh buat gelongsor dan satu lagi tangga berbongkah2 di side tangga tu..hahaha..tu yang kami adik beradik main masa kecil..lain kali ada peluang me snap pic tangga rumah mak ok..entry ni buat me rindu pada mak..sayang mak..ermmm..cucu yang manja @ ngengada haku ni ;p

ok..kita jumpa di next entry..love u alls..daaaa :)

Sunday, February 14, 2010

~A..B..C..D..E..F..G.......~

Happy Chinese New Year to my friends yang menyambutnya..dan juga happy holiday kepada semua kengkawan yg sedang bercuti..me berada kat my hometown Melaka..tak sempat rasa nak online..ehehe..ni pun mencuri masa sekejap ni..rindu nak berblog dan masuk my fav link..RH..

ehehe..so entry ni me nak cerita tentang something i bought for Alya last friday..dah lama terfikir yang alya need something like this..untuk perkembangan minda my precious..apakah itu??bukan something yg expensive la..bukan baju..or kasut ;p..tapi..taaraaaaa!!



sebenarnya idea bermula bila baca salah satu entry di blog kak fiza.(tankiu kak) dia rajin belikan anak2 nya buku untuk di jadikan panduan solat dan sebagainya..so me think why not i belikan alya buku size kecil bentuk kad ni untuk dia mula kenal alphaberd dan numbers..alya sekarang tengah sibuk belajar menyebut perkataan baru..belajar bercakap..so me amik peluang ni untuk ajar dia huruf2 dan nombor2 supaya dia kenal..memula me cadang nak belikan flash card..but then me terfikir yang betapa lasaknya alya..dia mesti guna flash card tu untuk dijadikan mainan danpasti ada card yang missing nanti..so me belikan card dalam bentuk buku jer..sangat colourfull :)
she likes it so much..dalam masa 2 hari alya dah kenal A,B,C dan D..so clever :) dan yg best nye..sebab buku ni sangat2 colourfull..alya tak menconteng pun buku tu..mungkin dia tak sampai hati kot nak conteng buku baru tu..ehehe..oh ya..sempat juga me beli sebuah buku math for baby(kakak)..

semoga alya cepat pandai dan dengan buku yang ibu beli ni dapat bantu alya dalam mengenal huruf dan nombor..

ok semua..kita jumpa di next entry..bye-bye..

Wednesday, February 10, 2010

~Baby with eyes glasses cutest contest~

salam semua..dengan berbesar hatinya..hari ini aku telah terjebak untuk join this contest..huhu..AKHIRNYA..lol..semoga my precious ada rezeki untuk menang ye..amin :)


"baby with eyes glasses cutest contact"
secara officialnya contest ni bermula dari
08 Febuari 2010 - 08 Mac 2010
sempena valentine day ni

syarat2 dan hadiahnyer? klik sini ok..

dan gambar yang kupertaruhkan adalah

"

"

"

"

ehehe..comey ke? pic di ambil when she was 7 month..

nama baby : Alya Insyirah binti Mohd Fauzi
umur sekarang : 1year 7month
tarikh lahir : 28/06/2008
nama mummy : Sasha Munira bte Mohd
email mummy : sha.alya@yahoo.com.my

so kengkawan..jom kita beramai2 join contest ni :)
to my precious..semoga berjaya sayang..muahhhsss!!

jumpa di entry akan datang..daaaa :)

Monday, February 8, 2010

~oh my hair~

my new hair..me potong rambut last week..saje nak ubah style..before this rambut me panjang sangat..penat la jaga..pastu asik putus²..rambut baru ni best..ringan dan kurang putus..shampoo pun jimat ;p memula,hubby tak suka my decision ni..but then bila dia da tgk..dia suka..yeyyy!!

psstt..actually i ada misi CNY..ehehe..tak sabar nak gi jejalan kat jusco baru kat melaka tu dengan alya..nak men'jangok',then gi kehepci hubby..hubby yang suwuh datang tengok store baru tu..bagus gak..buleh lah nak inform indirect pada staff² en.poG yang dia dah ada wife dan anak yg comey ok~ehehe..dalam comey² wife dia ni garang tau..comey ke?wakakaka..

amacam dgn my mision?ok tak..yerla..mrs.poG ni jauh..store tu pulak baru(ramai staff baru)mana tau ade yg ingat en.hubby ku bujang..ehehehe..ntah hape² jer..CNY ni kira macam hubby punya pre-introducing wife pada staff² baru lah..huhu..kalau ada yg kata "sir poG punye wife QQ ler"..so what??hahahaha...

so..ok tak my new hair??ehehehe..ni sebenarnya main point entry ni ;p

sila abaikan tang peyut tu :p

ada harapan tak staff² baru hubby cakap cenggini..
"sir,your wife ke tu?macam girlpren & boypren jer.."

perasanlah dak sasha ni..hahaha..tapi me pernah dapat compliment camni tau..time diet gila² last year..happy :)
Of coz la me tak pergi sengsorang..i will bring her along..ni simbol cinta kami..

my precious..my world :)

so..jumpa di next entry ok..bye²

Sunday, February 7, 2010

~TAG ABC~

salam to all my dear friends..i've been tag by kak fiza..huhu..lately ni i suka buat tag..mengisi masa lapang..cewah..tag ni namanya tag ABC..tapi tak semudah ABC ok..dah kering otak ku perah tadi tau..wakaka..ini lah hasilnya..check it out :-)

A
lya Insyirah nama my daughter..

Budak yang sangat aktif..agresif dan cepat nak belajar..

Comey..sangat manja..kengkadang mengada²..

Dia panggil hubby 'abah'..panggil me ibu..

Eh..bukan ibu je..selalu dia panggil me mama..aduyai..

First time dulu alya panggil me mummy..tapi i nak 'ibu' jugak..hihi

Gigi alya dah ade 14 batang..comel kan?

Hidung alya ikut me..hidung orang melayu..ehehe

Ibu dia gelap sikit..ala² sawo matang..yang peliknya alya cerah..yeyy!!

Jantung hati ibu dan abah yang sorang ni..

Kalau berjalan dia no.1..tak ingat nak menyusu..

Lolipop??aduhai..tak buleh dia nampak..dia nak jer..tapi tak makan pun!!

Mandi??wah..ni aktivit yang alya paling suka..sampai kecut pun takpe :)

Notty..yup..kekadang alya notty sangat..buat ibu marah :x

Oh alya..u don't know how much abah and ibu love you..

Penyeri rumah tangga en.poG dan pn.Sasha

Query..ada ape² query pasal alya ke??

Rajin sangat membantu me di rumah..bantu sepahkan rumah ;p

Sangat suka makan biskut dan keropok..itulah alya :)

Tiger..tulah nama biskut kegemaran alya..hehe

Untung sangat lah kalau dia nak tido awal..selalu timing tidur dia 10.30 ke atas ;p

Valid time alya and cucut (pacifier) da tamat..tapi dia belum nak tanggalkan :(

Walaupun dah umur 1years 7month..alya masih tidur dalam buaian tau..huhu

X-travaganza betui hidup kami sejak ada alya..

Yup..kami memang tgh plan nak tambah cahaya mata..maybe next year :)

Zzzzz..da habis tag ni nak tidur boley tak?ehehe..

huhu..amacam ok ke i buat tag ni..kalau rajin² korang buat la tag ni ok..

bye²

Saturday, February 6, 2010

eNtry unTuk abAng..

oh kawan² blogger ku..sila abaikan entry ini..entry ini terwujud kerana rindu yang tak dapat dibendung terhadap en.hubby ku yang jauh dimata..dekat dihati..tapi kalo korang nak baca juga..jgn ketawa yer..ehehe..nak komen..dialu²kan..hope korang paham..orang bercinta berjauhan ni memang pelik sikit perangai nye..huhu

ermmm..sob..sob..sob..
http://www.emocutez.com

abang..ayang rindu sangat la..dah lame tak kene tinggal camni..ayang bosan..mandi tak lena..tidur tak kenyang..makan tak basah..erkkk..betuike ni??ermm..sebenarnya ayang rasa dah makin mengong ni..ermm..ayang marah betui dgn kehepci tu..geram tambah menci..asik abg jer kene transfer kan?tapi kalo ayang menci..nanti abang takmau pergi kerja..nanti kehepci tak mau bayo gaji ngan bonus..ayang gak yang rugi kan?dahla handbag GUESS ayang blom dapat..ermm..kalo abg tak terima offer tu..nanti..abang tak pat offer lagi..nanti kita tak pat beli umah kat sebelah JPJ tu..ayang takmo duduk atas pokok..erkk..abg kan dah janji taknak bg ayang duduk atas pokok..nak beli umah untuk ayang awal tahun depankan?..ermmmm..

tapi..tiap² malam ayang rindu..ayang asik lapar je(ada kene mngena ke?)ada tau..sebab masa abang kerja sini abang selalu ajak ayang makan sate kajang kat kajang..sekarang ni..ayang asik makan meggi kajang je..bukan ayang malas nak masak(abang abaikan ayat ni ye)..
cuma kalau ayang masak..sape nak makan?ayang kan diet..diet lagi ke??

abang..tadi ayang col budak servis..dia cakap melaka kecit..takde post kosong lagi..ayang tak marah dia cakap takde post kosong..yang ayang marah dia cakap melaka kecit..eh..kecit² pun kita dah ada lapangan terbang antarabangsa sendiri kan??nanti..ayang nak letak gambo budak kerani tu kat pintu tol melaka.."DILARANG MASUK" baru padan muka dia..nape ayang cerita ni?sebab ade related dgn posting tu..ermmm..
huk..huk..huk..
http://www.emocutez.com
Abang..alya pun rindu abang..ayang rasa² jer la..walaupun ayang tengok dia berlari² gembira..main² gembira..jauh di sudut hati dia kita tak tau..walaupun dia masih belum paham rindu tu ape..tapi sekurang² dia paham bila ayang cakap abah kerja..dia continue memain jer..alya tido awal dah 2 hari..sebab takde sape nak main motor dgn dia..tu sebab ayang rasa dia paham yang abah pergi kerja..ayang pun tak paham apa ayang merepek ni..

http://www.emocutez.com

haa..ni nak cakap ni..masih ingat janji² abang pada ira bawah pokok mangga depan umah ayah?abang jangan nak nakal² tau..cukuplah alya sorang nakal..kalau tambah abang pun nakal..gugurlah rambut ayang..kan rambut ayang dah cikit ni..dah pendek..pastu..abang jangan nak kerja melampau²..ayang takut nanti abang jadi suami no2 kerja abang tu..eh..eh..salah pulok..ayang takut kerja abang tu jadi isteri no.2..dulu ayang marah pasai abang habis duit kat keta..ayang suwuh kawin dgn keta..la ni,takkan ayang nak suwuh kawin dgn kehepci..ayang tak rela bermadu dgn kehepci tu..kehepci madu ayang nak le..ehehe..dan juga abang mesti tunai janji² yang lain..fuhh..nasib baik ayang tak janji macam²..sebab ayang takde bonus..ehehe..lagi sekali op topik..kalau tak ingat janji..siap!!!

ermmm..abang..sale kat jusco tadi best tak?meshti abang asik ingat ayang masa tgk 70% tu kan..ehehe...

da..da... :-)

Thursday, February 4, 2010

tag lagi-dari LOL

tag ni lady suwuh sape² dah mengantuk buat..tapi diriku masih belum mengantuk,buleh je buatkan??ehehe..untuk mengisi masa lapang..cewah..i buat juga..walaupun i dah pernah buat seakan tag ni dulu..differentnye..tag yg dulu cuma buleh 1 word..yg ni buleh byk² word..i buleh citer panjang²..ehehe..jom kita tgk hasilnya :

1)Where is your cell phone?
sebelah ni je..tunggu hubby call gud nite..

2)Relationship??
bahagia dalam cinta en.poG :)

3)Your hair??
hehe..tag yg lepas rambut i panjang..tag yg ni rambut i dah pendek..baru potong weekend lepas..style??later i update ok :p

4)Work??
i kerja dengan gomen..berkhidmat untuk negara..

5)Your sisters??
i anak sulong..ada 3orang adik perempuan..kami sangat² close..aktiviti bulanan kami adalah shopping..wakaka

6)Your dream??
i nak sangat sambung belajar..belum dapat green lite dari en.hubby..huhu

7)Your favourite thing??
buat masa ni..my lappy and new MAc lipgloss baru beli 3 hari lepas :)

8)Your favourite drink??
lately ni i suka order sirap bandung..pergghh..menangkap!!

9)Your dream car??
i minat WISH :)

10)Your shoes??
banyak..suka kasut..sebulan sekali beli..kebanyakkan dari VINCCI or NOSE..

11)Your fears??
ermm..i don't want to talk about this..emosi ni :(

12)What do you want to be in 10 years??
i nak jadi ibu kepada 3orang anak..isteri yg masih cantik pada en.hubby :)

13)Who did you hang out with last weekend??
sabtu i pergi jusco jejalan dgn hubby dan adik²..ahad i bergerak balik putrajaya

14)What are you not good at??
Memasak

15)One of your wish list items??
2 buleh tak??ehehe..handbag GUESS & oven..still waiting from en.hubby :p

16)Where you grew up??
Melaka

17)Last thing you did??
Buai alya sampai tidur..

18)What are you wearing??
big T

19)What aren't you wearing??
ermm..still secret :)

20)Your pet??
rite now?i takde pet..coming soon maybe..sekumpulan ikan nemo..hehehe

21)Your computer??
Acer,AspireOne

22)Your life??
bermakna..indah dan bahagia..

23)Missing??
hubby....miss him a lot :(

24)What are you thinking about right now?
ape hubby tgh buat?dia dah tido ke tak..ermmm

25)Your car??
Pesona,silver kaler :p

26)Your kitchen??
jarang berasap..huhu

27)Your favourite colour??
pink..always pink kaler :)

28)Last time you laughed??
sebelum alya tidur tadi..

29)Last time you cried??
selepas alya tidur..kerana i miss my hubby a lot :(

30)Love??
cinta hati saya ialah en.poG..tanda cinta saya dan en.poG adalah alya Insyirah :)

31)Who wants to share their ONE'S?How about?
actually..den pun tak bape paham..siapa nak share ape?macamana?apo ni??

ehehe..itulah hasilnya..so pada kegkawan yg selalu ngelat buat tag tu..meh sini den tag korang suma..hahaha :)

Tuesday, February 2, 2010

~Terengganu & Kuantan : last chapter~

last entry about my trip..ehehe..actually buleh je buat satu entry..tapi kerana byk juga tempat persinggahan..tu yang eksen je buat 3 entry..dan salah satu kelebihan nye drive all the way ke Kuala Terengganu..dapat singgah banyak destinasi..orang kata bebetul pulun berjalan ;p tapi memang en.hubby ku penat la..yg paling sweet..bila ditanya penat ke..dia jawab "rasa happy buat hilang rasa penat abang "..oh i love u so much dear :-)

ok² berbalik pada cerita tentang Teluk Chempedak pula..sebelum kami bebetul bergerak balik ke Melaka..kami singgah di Teluk Chempedak..bagi sesapa yang tak pernah ke sini..nak masuk ke Teluk Chempedak ni..kita akan melalui kediaman² rasmi bagi kerabat² sultan Pahang dan juga kediaman orang² besar Pahang..sampai di Teluk Chempedak..me terkesima sekejap..pemandangan kat situ sangat² cantik..orang pun tak ramai sangat..cuma sayangnye..air laut sedang surut..so my daughter tak dapat merasa mandi di Teluk Chempedak..tapi i still bagi dia main² di pasir² air surut tu..ehehe..cian anak ibu..ok guyss..enjoy the pic ya..

Pantai Teluk Chempedak

Entah ape lah yg dibincangkan mereka ;D

cantik..kan??

dari tepi pantai :)

alya cuba enjoy walau air laut surut.. :)

sayang..ibu tak faham la.. :p

my angels..

tak dapat la ku nak berposing nih..huhu..

my soulmate..terima kasih abang :-)

dah dapat berposing pulok..penataan cahaya tak baguih..hehe

antara last pic yg di snap :)


ok guyss..tamat sudah penceritaan ku ini..hehe..lega nye..lepas ni buleh la berehat dari berblog kejap..ehehe..so,setelah percubaan kami(hubby and me) membawa alya ke trip yg agak jauh berjaya..kami bercadang akan bercuti lagi dalam tahun ni ;p semoga murah rezeki dan buleh bawa mama pulak..aminn..

so..see u all at my next entry yer..terima kasih kepada yg sudi mengikuti perjalanan percutian ku yg berchapter² ini..love u all..muahhhsss :-)

p/s : ucapan terima kasih kepada Little Parlour dalam entry² percutiannya kerana banyak memberi inspirasi pada me menulis blog kali ni..