My Friends

Sunday, February 14, 2010

~A..B..C..D..E..F..G.......~

Happy Chinese New Year to my friends yang menyambutnya..dan juga happy holiday kepada semua kengkawan yg sedang bercuti..me berada kat my hometown Melaka..tak sempat rasa nak online..ehehe..ni pun mencuri masa sekejap ni..rindu nak berblog dan masuk my fav link..RH..

ehehe..so entry ni me nak cerita tentang something i bought for Alya last friday..dah lama terfikir yang alya need something like this..untuk perkembangan minda my precious..apakah itu??bukan something yg expensive la..bukan baju..or kasut ;p..tapi..taaraaaaa!!



sebenarnya idea bermula bila baca salah satu entry di blog kak fiza.(tankiu kak) dia rajin belikan anak2 nya buku untuk di jadikan panduan solat dan sebagainya..so me think why not i belikan alya buku size kecil bentuk kad ni untuk dia mula kenal alphaberd dan numbers..alya sekarang tengah sibuk belajar menyebut perkataan baru..belajar bercakap..so me amik peluang ni untuk ajar dia huruf2 dan nombor2 supaya dia kenal..memula me cadang nak belikan flash card..but then me terfikir yang betapa lasaknya alya..dia mesti guna flash card tu untuk dijadikan mainan danpasti ada card yang missing nanti..so me belikan card dalam bentuk buku jer..sangat colourfull :)
she likes it so much..dalam masa 2 hari alya dah kenal A,B,C dan D..so clever :) dan yg best nye..sebab buku ni sangat2 colourfull..alya tak menconteng pun buku tu..mungkin dia tak sampai hati kot nak conteng buku baru tu..ehehe..oh ya..sempat juga me beli sebuah buku math for baby(kakak)..

semoga alya cepat pandai dan dengan buku yang ibu beli ni dapat bantu alya dalam mengenal huruf dan nombor..

ok semua..kita jumpa di next entry..bye-bye..

6 comments:

Lady of Leisure said...

i believe this is the right time for alya to start a light reading kan..
she s a smart girl and i know she ll do well..
btw, cuti panjang jugak this time ek..best kan bermalas malasan di rumah... so far i tak ke mana pun..dok umah jer... takde apa2 plan lagi...
:)
RH pun sunyi je kan..

Fatihah said...

Fatihah pun suka beli buku untuk anak2.. jom kita sama2 ajar anak2 mengenal huruf & nombor.

saSha a.K.a MumYalya said...

lady..
me also agree with u..alya ni masih rebung lagi..senang nak lentur..hope dia cepat kenal huruf :)
dear,actually me pun tak ke mana sgt..just balik rumah nenek and melawat sedara mara..berjalan pun belah malam jer..cuaca kat melaka terlalu panas sebelah siang..best la bermalasan di rumah tu..ehehe
tadi i pi melawat RH,betui la sunyi..

saSha a.K.a MumYalya said...

Fatihah..
ni first time me beli buku belajar for alya..tak bape nak pandai pilih ;p fatihah rajin belikan buku anak ye?nanti kongsi experience dgn me ok :)

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

bagus tu sha...
cari buku mengikut perkembangan anak2.
alya, jangan mengelat tau. rajin2 baca buku....mummy dah belikan tu, jaga elok2! hehehe...

semoga alya menjadi anak yang rajin membaca!

saSha a.K.a MumYalya said...

kak fiza..
tima kasih kak..me tgh cuba nak biasakan alya dgn nombor2 dan abjad2..semoga dia cepat belajar dan rajin2 selalu :)