My Friends

Wednesday, March 17, 2010

~membesarkan..bukan menternak~

entry ini ku tujukan khas buat "ibu" yang ku jumpa di funfair malam tadi..(ku dalam keadaan marah malam tadi ye)

hello..buleh aku nak tumpang tanya..kau ni tau tak erti ibu-bapa ke?terperanjat gile aku kau buleh biarkan anak kau berpeleseran kat funfair tu tanpa kau perhatikan(cian budak² tu comot momot,kepenatan..macam dari pagi sampai malam kat situ) iyelah,aku paham sangat yg kau konon nak teman kan laki kau (ntah boypren kot) yg sibuk jadi pembantu tokan funfair tu..hello!kau baca suratkhabar je kerjanya..kau tak nampak ke anak kau jatuh dari atas tangga kepala doraemon tu..anak kau yang tua tu baru umur 6thn lah..mana buleh jaga adik dia yg baru pandai jalan tuh!!aduhai..pastu..takkan kau tak perasan 2 orang anak lelaki kau yang memanjat kuda merry go round tu??nasib baik lah benda tu belum bergerak..kalau tak..compom tersembam diorang kat tanah..aku perhatikan dari jauh..aku tolong baby kau yg jatuh tu..aku pikir kau nak datang lah tgk baby kau cedera ke tak..sengal!!!kau buat bodoh je kan(aku rasa kau memang bo**h kot)..

oklah..aku bersabar lagi..tapi bila kuda tu bergerak(sbb ada pengunjung lain nak naik) baby kau tetiba berlari ke arah kuda tu..aku tengok kau takda action ape pun..aku yg kelam kelibut lari selamatkan baby kau..eh..ada jugak mak bapak macamni kan?yg laki kau pulak buleh tengok aje dari jauh..nasib baik aku sambar baby kau..kalau tak..compom baby kau kene seret dgn merry go round tu..dan kau,masih takda action..masih baca suratkhabar!!beb..besar sangat ke pangkat kau sampai nak tau hal dunia and buat tak tau hal anak kau ni *angry!!

anak aku yg dah besar tu pun naik kuda tu laki aku pegang sampai habis..ni kan pula baby kau yang baru pandai jalan² jatuh tu..kau biarkan je..aduhai..
dan yang paling menyakitkan hati aku..tetiba kau berlagak heroin..kau datang kat aku yang tgh pujuk anak kau yg agak terperanjat tu..kau boleh cakap macamni "ermm..anak i memang nakal sikit..takpe..dia dah biasa jatuh " pastu kau amik anak kau dan blah..perghhhh..hati mendidih tengok perangai kau!!laki kau pulak macam bagus² tenung aku kan?hello..dahlah tak ucap terima kasih..korang buleh pulak tgk aku mcm aku yg bersalah?excuse me!!

nasib baik laki aku suruh ignore kau..kalau tak..mau jugak aku bagi sekali dua penangan molot aku nih!!terus aku takda mood nak bawa anak aku main² kat situ..sakit hati punya pasal..masa aku blah pun aku perhatikan kau lepaskan anak kau semula..dan aku tgk diaorang pergi ke tempat 'bumper car' pulak..ikutkan hati,nak je aku bawa lari anak kau..nasib baik Malaysia ada undang²..geramnye!!

beb..orang lain nak anak punya lah susah nak dapat rezeki..kau yang tuhan anugerahkan 4 orang ni pun kau jaga macam tak Aa' je kan?tak bersyukur langsung!tempat tu (funfair) tak sesuai la untuk lepas or bebaskan baby sekecil tu hatta anak² kau yang lain tu bermain..anyway..aku harap lah satu hari nanti kau sedar dan tak biarkan anak kau macamtu lagi,ingatlah..kita diberi amanah untuk membesarkan,memberi didikan pada anak..bukan menternak anak!

dan kepada anak² kecil yang aunty jumpa malam tadi..aunty doakan kalian sentiasa sihat..selamat dan dirahmati Allah selalu..sedih bila fikirkan kalian :'(

ermm..that's all la guyss..ku masih sedih bile terkenang wajah² kanak² yang ku jumpa malam tadi..simpati..terkilan..marah..semua rasa ada kat hati ni..entahlah..

(alya..ibu harap alya akan bersyukur dgn apa yg alya ada sekarang :))

10 comments:

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

begitu sekali ke sha mak dorg buat....sungguh, ibu yg tak prihatin!!! akak baca entry sha ni pun geram teramat. kalaula akak jumpa org mcm tu....apa ye akak nak buat?
harapnya anak2 yg sha jumpa tu selamat kehidupan mrk. sian betul budak2 tu...akak terbayangkan, mesti budak2 tu lebih kurang anak2 akak.

saSha a.K.a MumYalya said...

kak fiza..
entahla kak..sy ni pun masih terbayang2 muka budak2 tu..cian sgt..tak terurus..pastu dibiar main kat tempat bahaya2..bygkan kakak dia yg paling tua dlm 6-7ydan yg kecik bru pandai berjalan..kecik lagi :(
pssst..kak,hubby sy kata sy emo..haha..

Lady of Leisure said...

geram membacanya.. org lain punya nak anak, dia dah ada anak tak mau jaga bebetul kan.. mcm tak appreciate jer... nanti bila dah jatuh tergolek baru nak nangis cam..
*malas nak sebut hehe..

Mummy_nad said...

ya ampun... marah sgt ni...
tp mmg ade pon sesetengah mak pak yg cam ni dgn alasan "nanti kalau xjatuh, xtau sakit, dia xtahulah benda 2 salah". pale otak ang!
buatnya kalau jatuh kene kpale..pastu ting tong anak kau.... baru kau tau.. btol2 B kan sha dwang ni!!!

saSha a.K.a MumYalya said...

lady..
geramkan?itu baru baca..blom tgk muka budak2 tu..especially yg paling kecik tu..kesian sgt..
ehehe..ku emo la lady..sampai hubby pun ckp..jgn amik tau hal orang :p

saSha a.K.a MumYalya said...

mummy_nad..
tulah..bila dia cakap ank dia dah biasa jatuh..ku rasa panas telinga sekejap..bukan nak keypo hal org..tp budak tu kecil sgt utk di ajar berdikari..huk..huk..
mmg B pon diorang tu!!

wina said...

x tahan dgn ayat dia tu "anak I biasa jatuh" apakah?!

Wina pun dah jumpa ramai 'mak' macam ni yang x reti jaga anak sendiri..kalau terjadi sumthing yang serious kt anak dorang, baru nk sedar kot kan?

saSha a.K.a MumYalya said...

wina..
tulah..hari tu ku marah sangat..la ni dah ok..cuma kecian bila terpikir budak2 tu..tak paham la konsep mak bapa camni..tau melahirkan je..pastu biar anak bersepah..huhu(jahat molot ku :p)

fisa othman said...

alamak terikut geramsss jugak even just baca entry ni...ermmm kesian anak2 jadi mangsa kealpaan dan kecuaian ibu bapa mereka...moga mereka d lindungi...

saSha a.K.a MumYalya said...

kak fisa..
tulah kak..me dah kurang geram..tp bila teringat terpikir..apa nasib budak2 tu..sedey kan..ermmm..