My Friends

Friday, April 29, 2011

~macamana ek?~

being a parents is not an easy job..kenapa saya cakap macam tu?tentu ramai pernah alami perkara yang macam ni..sebelah hati kata mahu sediakan apa saja yang anak inginkan..tapi disebelah hati lagi kata..biarlah anak belajar bersusah2..takmo lah dimanjakan sangat dengan mendapatkan apa saja yang mereka inginkan..still..as a parents..sampai ke hati nak tengok anak terkulat2 melihat saja "benda" yang dia nak sangat tu?walhal..kita mampu nak belikan..errrr..tu lah intro entry kali ni..tentang bad habit alya..bad habit hubby..malah kengkadang saya sendiri menggalak kan benda macam ni berlaku..huhu..

Alya bukan la anak jenis yang meraung2 bergelimpangan kat shopping bila nak kan sesuatu,tapi dia akan menangis dan merajuk sepanjang jalan tu..cukup bila dia kata "ibu..adik nak ni.." atau.."abah..adik suka ni"..dan terus masuk dalam troli..serius ni!! saya rasa ini berpunca dari kami jugak..apa je dia nak..kami main angguk je tak banyak songeh..sebab dulu permintaan dia masuk dek akal pikiran..tapi sekarang,bila dah hari2 beli benda yang sama..dah pandai pilih brand apa..wah..penin la kepala kami kan..pernah sekali dia masuk kat troli luggage "Barbie" yang berharga hampir rm200..untuk apa pulak budak umur 2tahun 8 bulan nak guna luggage tu?padahal dia dah ada "beg pack Dora"..beg sekolah "Upin&Ipin"(tu pon dia main order aje kat abah)..korang paham tak maksud saya kat sini?memang kene la ajar dia tak semua benda dia boleh beli camtu aje kan..ibu ngan abah bukan orang berada (tetiba mode sedih..)

saya pun jadi buntu sekarang..tambahan,tak lama lagi alya akan jadi kakak besar..kami kene la pandai membahagi belanja untuk both of them kan..macamana ek?tak sampai hati nak kata "no" pada alya (padahal dah kerap kata no..tapi lepas tu belikan jugak..hihi..) hubby pulak kata,"takpelah..sementara adik dia belum keluar..apa dia nak belikan je..nanti baru kita mula sekat sikit2.." saya tak setuju la..huhu..korang camna pulak?any idea?..

antara benda wajib bila bila pergi shopping..sekali beli habis mesti habis rm30..seminggu mesti 2 @ 3 kali beli..bukan berkira..tapi..terlalu banyak dah kat rumah..dah nampak membazir sangat :(

yang mainan nye..saya malu nak upload kat sini..terlampau "ramai" sampai dah macam tong sampah bakul mainan dia..ada 2 bakul besar..satu kotak besar dan berbag2 buku dan puzzle..
macamana ye?huhu..mehla share macamana korang ajar anak behave masa shopping? :)

Thursday, April 28, 2011

~dah reAdy ke ni?~

salam semua..lama dah saya tak update blog kan..sorry sangat2..janji melayu betul la kan!!huhu..sebenarnya..last week keadaan kesihatan saya merundum jatuh..saya kene sakit perut 2 hari berturut2..kemudian..muntah2 teruk..dan sakit pinggang teramat sangat..guess what? masalah kidney saya berulang lagi..kan kidney belah kanan saya ada problem sikit,fungsi dia agak lemah disebabkan saluran kidney saya pernah tersumbat selama 5tahun..detect benda tu masa saya form 2,tak silap la..kalau pasal kidney ni..macam2 prosedur saya dah pernah lalui..alhamdulillah,Allah masih bagi peluang kat saya,kidney saya (yg kanan tu) masih boleh berfungsi dgn baik walau pon lemah sikit..mudah bengkak..TERUTAMA kalau ada tekanan2 dan sebab2 lain seperti MENGANDUNG..hihi siap bold kan :p
dulu..masa mengandung alya..saya sampai kene admit ward selama almost 2months..huwaaa..tak sanggup!!so,kali ni saya sgt menjaga pemakanan dan peminuman supaya tak kene cam dulu lagi..maybe lately saya kuat sgt minum air manis dan terlalu penat kemas rumah..mybe la..huhu

btw..sakit ni pon ada hikmahnya tau..saya dapat rehat sambil kemaskan barang2 baby untuk bawa rumah mama dan hospital..hihi..kalau tak..memang saya sentiasa tak 'dan' nak packing2 ni..asik ade je hal nak buat..cewah..hehe..

antara bahan2 nya..muahaha

eh..malas nak continue kemas..hehe

dalam kemas2 barang baby tu..saya terpikir..dah sedia ke saya nak tempuhi sekali lagi saat2 mencabar tu?saat2 yg hubby saya gelar "50-50" erkkk..sebab..masa dia dalam LR..saya nak cuba normal tu..dia kata dah mcam 50-50 je..hampesss je laki den ni..haha :D pastu bila kene emergency c-zer..masa dia nak masuk je pintu OT..dia kata mengucap panjang tengok perut saya yang dah kene belah mcm perut ikan..aduhhhhhhh!!!!nanti lah entry lain kita cerita tentang kelahiran alya ok..boleh mengimbau kejap..ngeeee..

so..saya dah ready ke mental dan fizikal ni?baru cerita nak masuk LR..belum lagi yang lain2..haha..

ntah hape2 la saya merepek kan?hihi..layan kan jerla mental orang yang sedang asik berpikir tentang labour room ni..hahaha..babai :)

Monday, April 18, 2011

~Alya layan Maharaja LAwak!!~

hi..hi..hehe..nak cerita lawak??minggu ke 3 Maharaja Lawak..my fav team "jambu" punya performance was so-so..i mean..takle se gah minggu pertama dan kedua..namun begitu,kerana kecutean hati memasing..anak saya Alya Insyirah sgt enjoy dengan performance minggu ni..Alya siap nyanyi sesama sambil head banging(errr..betul ke nama tu?) dan bila time dangdut tu..alya pon gelek sama,sambil nyayi..hanya kerana mereka guna lagu ini..
"Bapa ku pulang dari kota..
bapa ku belikan kereta..
kereta kecil warna merah..
boleh ku bawa ke sekolah"
wakaka..sangat comel ok aksi alya..hehe..tapi syg saya tak sempat rakam aksi comel itu..

"hati cute..ape pon tak blehhhh :p"



babai.. :)

Saturday, April 9, 2011

~reno yang tak sudah~

penat..sangat penat..ini lah gara2 rumah yang di renovate berkali-kali..maksudnya,di reno sikit sikit..ikut kemampuan..hihi..almaklumla..duit pon takde sedepuk mepuk..jadinya,redha jelah dengan apa yang ada..alhamdulillah..

ni proses hari ni..huwaa..tgk le..penat tau nak kemas besok2..
walaupon bukan saya yg kemas.

pic ambil pakai hfone je..sebab takkan tetiba nak kuarkan kamera amik gambo
indon2 tu kan..hehe :p


bulan februari hari tu..rumah saya kene roboh belah depan..sebab bahagian depan kami naikkan full awning dan tembok batu..kemudian pasang tiles..sekarang ni..hall,2nd hall dan dining semua ganti siling dan pasang cornies..pastu,plaster satu rumah..besok pulak tukang cat datang mengecat..adoii..banyak keje..

sakitnya hati ni bila tengok furniture saya yg berterabur..huwaaa..set kayu jati yang saya baru beli 3 bulan..dah mula berhabuk dan kotor,kena alih sana sini..huwaaa..tu le nasib,beli rumah lama kan..byk kene touchup..nak2 pulak saya dah full furnished kan rumah tu,baru sibuk2 nak reno (baru ada duit terlebih sebenarnya..hahaha :p )

nanti..bila dah fully siap..saya share pic deco ngade2 saya and hubby kat sini ok..buat masa ni..memang la nan ado..heheh..

ok kengkawan..mau sleep..too tired..babai :)

Wednesday, April 6, 2011

~rindunyeee...~

dah lama saya tak update pasal alya insyirah kan..anak dara saya dah besar...huhu..
kadang2 bila saya tengok dia masa tidur..saya rasa rindu masa dia baby..
rindu masa dia belajar meniarap..rindu nak tengok dia merangkak..
rindu nak tolong dia struggle belajar berjalan..
sekarang alya dah besar..pampers pon dah tak pakai lagi (even time tido malam) hehe..
dia selalu tanya saya..bila dia nak pegi school..insyaallah nextyear sayang..
aisey,bertambah dewasa la anak ibu nanti..confirm makin berdikari lah dia.. :(

okey..saya membebel macam anak saya dah masuk 13tahun kan..padahal dia baru masuk 3tahun je la..adusss!! :p hehe..hati rasa nak upload gambo2 alya masa baby..jom tengok :)

ni masa dalam hari..

bergolek2 anak i atas karpet tauu..

tengok..takde gigi :D

dan..yang sekarang..haihhh!

hehe..hakikatnya..saya akan sentiasa memandang dia seperti anak kecil saya..yang akan sentiasa perlukan saya dalam keadaan apa sekalipon..ibu will always be with u..my little sweetheart :)

babai..