My Friends

Friday, April 29, 2011

~macamana ek?~

being a parents is not an easy job..kenapa saya cakap macam tu?tentu ramai pernah alami perkara yang macam ni..sebelah hati kata mahu sediakan apa saja yang anak inginkan..tapi disebelah hati lagi kata..biarlah anak belajar bersusah2..takmo lah dimanjakan sangat dengan mendapatkan apa saja yang mereka inginkan..still..as a parents..sampai ke hati nak tengok anak terkulat2 melihat saja "benda" yang dia nak sangat tu?walhal..kita mampu nak belikan..errrr..tu lah intro entry kali ni..tentang bad habit alya..bad habit hubby..malah kengkadang saya sendiri menggalak kan benda macam ni berlaku..huhu..

Alya bukan la anak jenis yang meraung2 bergelimpangan kat shopping bila nak kan sesuatu,tapi dia akan menangis dan merajuk sepanjang jalan tu..cukup bila dia kata "ibu..adik nak ni.." atau.."abah..adik suka ni"..dan terus masuk dalam troli..serius ni!! saya rasa ini berpunca dari kami jugak..apa je dia nak..kami main angguk je tak banyak songeh..sebab dulu permintaan dia masuk dek akal pikiran..tapi sekarang,bila dah hari2 beli benda yang sama..dah pandai pilih brand apa..wah..penin la kepala kami kan..pernah sekali dia masuk kat troli luggage "Barbie" yang berharga hampir rm200..untuk apa pulak budak umur 2tahun 8 bulan nak guna luggage tu?padahal dia dah ada "beg pack Dora"..beg sekolah "Upin&Ipin"(tu pon dia main order aje kat abah)..korang paham tak maksud saya kat sini?memang kene la ajar dia tak semua benda dia boleh beli camtu aje kan..ibu ngan abah bukan orang berada (tetiba mode sedih..)

saya pun jadi buntu sekarang..tambahan,tak lama lagi alya akan jadi kakak besar..kami kene la pandai membahagi belanja untuk both of them kan..macamana ek?tak sampai hati nak kata "no" pada alya (padahal dah kerap kata no..tapi lepas tu belikan jugak..hihi..) hubby pulak kata,"takpelah..sementara adik dia belum keluar..apa dia nak belikan je..nanti baru kita mula sekat sikit2.." saya tak setuju la..huhu..korang camna pulak?any idea?..

antara benda wajib bila bila pergi shopping..sekali beli habis mesti habis rm30..seminggu mesti 2 @ 3 kali beli..bukan berkira..tapi..terlalu banyak dah kat rumah..dah nampak membazir sangat :(

yang mainan nye..saya malu nak upload kat sini..terlampau "ramai" sampai dah macam tong sampah bakul mainan dia..ada 2 bakul besar..satu kotak besar dan berbag2 buku dan puzzle..
macamana ye?huhu..mehla share macamana korang ajar anak behave masa shopping? :)

10 comments:

syayassir said...

saya pulak memang dari awal tak ikutkan kehendak dia... dia pulak, memang jarang mintak.. tapi, kitorang sendiri yang suka nak belikan... hehe... tapi, memang kena ajarlah kan sha.. takut nanti bila adik dah besar, pening pulak nak layan permintaan dua2 orang... hehe..

nuyue said...
This comment has been removed by the author.
nuyue said...

aku pun xder tips2 nak dikongsikan..biasanyer kalau bawa awish shopping,mmg ada jer benda yang dia nak...kadang2 kita pikir 2,3 kali nak beli sbb harga nyer mat ooiiitt mahal..sbb anak bujangku jenis tak sayang brg...pagi ni beli..nanti mlm dia dah kerjakan satu2 brg yang dibeli..

kadang2 aku ada cakap yang aku xder duit..nanti lain kali kita dtg beli..wluapun aku xbeli brg yang dia minat,tapi aku sentiasa alihkan perhatian dia dengan benda lain,samada makanan @ buku..

ramizah said...

alamak, anak masih kecil..belum pandai merajuk...tapikan..dulu ada terbaca tips, jangan membeli depan anak...so kalau nak belikan apa2 jangn beli depan dia kot...heheh

fiza said...

Mcm my iman, dia jarang minta. Tapi bila sesekali minta tu, kenalah bagi jugak kan. Kekadang kesian tgk muka sedih dia nak brg yg dia minat, tapi me tak belikan. Skang ni dia sibuk minta hot wheel...haihhhh...

Latest: Tahniah SAZZY FALAK, dah selamat melahirkan ANAK KEMBAR

ashra said...

hehe.budak2 ni kan..kalu tak dilayan kita rasa bersalah plak kan..

emm..asalkan tak mendatangkan keburukan/pembaziran ok kot..tapi sesekali kena didik gak,apa nak tak boleh selalunya dapat.. =)

sasha @ mumyalya said...

syayassir..
tulah silapnya kami ni..awal2 tak control..dah camni baru sibuk nak control..hihi..nanti dah ada adik,mmg pening la kalau masih camni :p

sasha @ mumyalya said...

nuyue..
tulah kan..sama dgn alya..aritu beli dia laptop(mainan)..besoknya,dia campak2 sampai rosak..aku sedih sgt..hukhuk..
buku n stationary mmg selalu aku umpan kalo dia nak benda yg mahal2..tapi jadi membazir sgt bila dia dah tak pandai hargai semua tu..fenin nak pikir..

sasha @ mumyalya said...

ramizah..
thanks dgn tips tu..lepas ni nak cuba lah..tak beli depan dia..tak bg dia pilih sendiri ek..biar kita yg pilihkan..hihi.. :)

fiza..
alya pulak memang setiap kali keluar mesti nak something..tak belikan..kesian tgk muka dia..sekarang ni me n hubby lah kene tegas sikit..tahan hati tgk muka dia..hehe..nak hot wheel eh?errr..sebijik yg kecik tu pon dah mahal ya ampun kan..hehe..

sasha @ mumyalya said...

ashra..
tulah ash..kalau tak beli..tgk muka dia,kesian sgt..mesti len kali dtg belikan jugak yg dia nak..sudahnya..simpan tak berusik atau rosak dikerjakan..

masalah alya sekarang ni..mmg dah nampak mcm satu pembaziran..hukhuk..kene ajarkan jugak..hehe