My Friends

Monday, June 28, 2010

♥♥happy birthday Alya sayang ♥♥

aduh..rindunya..lama tak berbelog..kenapa ek?maybe i merajok kat berokband kat rumah tu..memang sewel lately ni nak update kat ofis pulak..tak layanzz ler..ofis tempat berFB (bukan kerja :)) ) kat umah baru nak berbelog, tapi dak berokband yg lembab tu mebantutkan mood..i sangat berharap kawan2 masih tak lupa kan si "mY beaUtiful hEaven" ni..hehe

ok..nak cerita (sebab utama berbelog hari ni) huhu..hari ni adalah BIRTHDAY ALYA INSYIRAH yang ke 2 tahun..anak dara i sudah besar dan semakin comel..hehe..semakin "banyak" ragam..semakin pandai melaram..dan semakin petah bercakap..hihi..yang paling alya suka ialah..menyanyi dan berjoget..hehhh..


kadang2 i rinduu saat alya masih baby..setiap masa disamping i..bawah ketiak i..tapi sekarang kalau nak suruh cium pun dia ngelat..hihi..

anyway..her birthday will be held this saturday at abah's office :)) buleh camtu?incik hubby i tak dapat nak cuti..so kami decide buat party kat kehepsi je..i'll share with u all pasal party ni kelak..

and last nite..about 10pm i baked a cake for her (plus my coming soon anniversary) ..happy nye alya tengok kek itu..hehe..ank ibu yg comel :)

kek yang i baked last nite..taste good ( don't judge a book by it's cover :p)

yummy..J&co. for all my opismate sempena birthday Alya..

oklah..itu je buat masa ni..lack of idea :p terima kasih pada yang masih sudi menjengah di blog yang telah jadik belukar ni..hihi..really appreciate that..i sedan berusaha untuk catch up dengan entry kawan2..sabar ye..i jengah juga nanti..kita jumpa kat next entry ok..

till then..babai :)


Friday, June 11, 2010

~Melaka yang Permai 2~

sambungan dari jalan² di zoo..lepas berehat dirumah(senang je..takyah sewa hotel bagai~masih mode merajuk ngan hotel² itu) kami teruskan jalan² ke pusat bandar pulak..sekarang Melaka tengah ada pesta sungai Melaka dar 01/06-30/6 2010..mohla datang ramai²..ada banyak aktiviti di jalankan..aktiviti ala² santai la..game..sightseeing..persembahan nyanyi² :D even masa i pi melawat sungai tu pon ada pertandingan joget kat Taman Rempah tu..participate by student umur between 8-12 thn..comel :)

aktiviti kami adalah naik river cruise, actually i dah pernah naik..rasa macam takmau naik lagi..sebab tak bape suka..ada bau la itu air :( tapi..kerana kesian kan mama..mama belom pernah naik,i kuat kan hati gak..wah!!sungguh banyak improve la ini sungai..dah makin tersusun..da ada kerusi untuk penumpang yang menunggu dan yang paling penting..AIR ITU SUDAH TIADA BAU!!! hehe..dan juga..scenery malam di Melaka bertambah cantik..sila jamu mata anda dengan pics yang i tangkap ok..

peta laluan river cruise rege tiket RM10-D, RM5-k.

mereka yang menanti

comel

@ taman rempah

sepanjang sungai

tepi jeti

kapal hape ntah namanya..

i sgt suka mkn di sini :)(sila perhati muko sape kat tv tu :p)

guyss..kalau u alls teringin nak bercuti² yg ala² jalan² melawat..makan² dan nak beraksi dengan DSLR korang..i suggest kat Melaka la..scenery malam nya sgt amazing..trust me..makanan pon ok..en.hubby cakap..kalau kami org key-il atau johor..kami selalu kot bercuti kat Melaka :))
and satu lagi nak highlight**Melaka ada berlambak² hotel ok..dari yg 5star hingga ke bujet**insyallah takde masalah nak menginap kat melaka~ masih isu hotel (-_-")
oklah sampai sini cerita kita sambung di lain entry..babai..

Thursday, June 10, 2010

~Melaka yang Permai~

sepatutnya..weekend lepas kami telah pun ke Tioman,kalau tak pon..paling koman ke Bukit Tinggi atau Janda Baik,tapi..kerana cuti yg hubby dapat terlalu short noticed + cuti umum..kami terpaksa cancel percutian itu..takda hotel yg sudi menerima kami untuk hari sabtu dan ahad :(
tapi takpe,ada hikmah di sebaliknya..peluang ni i and hubby ambil peluang untuk bermalasan dirumah dan jalan² sekitar Melaka..en.hubby tak pernah menghampakan kami..kami berjalan di bandar melaka dan mengukur mall (mcm kata idaz) sepanjang cuti 3 hari weekend lepas..memang best!!kerana dah lama tak melawat melaka..perlu di ingatkan bahawa MELAWAT MELAKA = MELAWAT MALAYSIA :))
jom tengok pic yg sempat i snap sepanjang lawatan kami di negeri tanah tumpah dara oppss!!darah ni :p
usap² manja gitew!


me look like posh tak?wakaka perasan :p

mereka ala² tourist yang menetap di Melaka..

yg tudung belang² adalah my mama :)

anak i yg comey :-*

see..i dah tak diet..see :p


ok..seterusnya tengok hidupan liar pulak..

haha..kami ke Zoo Melaka di siang hari..panas tak hengat!tapi alya and baby sangat enjoy..meraka suka sampai tak nak balik :D aktiviti kami di Melaka tak habis disitu saje..balik rumah,rehat sekejap mandi then sambung jalan² sebelah malam..len kali i upload pic snap malam pulak ok..scenery yg sgt cantik..hehe..
ok kengkawan..lain kali kita sambung story..babai..

Tuesday, June 8, 2010

~lemari dan closet (eh?)~

pernah tak korang impikan satu almari kasut yg besar..closet yang ala² dalam sex & the city movie tu..oh..sgt cantik kan??disamping mampu menmapung jumlah kasut yg ramai..ia juga mampu menjaga kualiti kasut supaya tak cepat rosak..hehe..ntah ape yg i membebel..jom tengok closet idaman i :-

closet yg dalam Sex & The City Movie~Carrie's new closet (from cik google)

actually lame juga i rasa terkesian tgk rak kasut lama..naik patah "tulang" rak tu menampung kasut yg ramai..yes!i am shoeholic (kalau ada istilah itu) lately i dah behave dalam membeli kasut..so,i need to make sure yg kasut² lama masih berfungsi dgn baik(tak rosak) supaya i tak terbeli kasut lagi..bila en.hubby dah mula warning mau buang kasut i yg melambak tak guna..i takut :p

motip penceritaan di atas adalah..hehe..i berjaya mendapatkan sebuah closet kasut yg agak murah..nice,dan yg penting..mampu menampung kasut yg ramai..walau pon closet ni tak seindah dalam sex&the city movie tu..i tetap suka sebab dia BESAR!148cmx100cm,what do u think?haha oklah kan?malam tadi juga i 5s koleksi kasut yang ada supaya en.hubby bertambah sayang (ermm..rasa macam tak relevan kat sini)bukan itu saja..kasut hubby dan kasut alya pon dapat i tumpangkan dalam almari itu ;))

my new shoe closet

huhu..setiap layer mampu menampung sehingga 10 pasang
(susunan double depan belakang)
kecuali yg kecik atas tu..

setelah 5s, i dgn berat hati melupuskan hampir 5 pasang kasut :(
atas sekali kasut alya,bawah sekali kasut en.hubby..selebihnya..ehem ;;)

tapi..rak lama tu tak la i buang..selipar i aje dah penuh kat situ..rak tu kene letak luar..hehe..well..so far i puas hati la dgn lemari ni, sebab berpatutan dgn harga nye a.k.a murah..nanti bila kami dah ada rumah sendiri(soon) kami mesti ada closet untuk kasut i,maybe tak seindah yg i impikan di atas,tapi mampu untuk kami..this one i nak assure from hubby..and compom hubby will say yes sebab dia pon tak sanggup tgk kasut² itu bergelimpangan :))
ok..itu saje cerita hari ni..jumpa kat next entry..daaaa :)

Saturday, June 5, 2010

~simple and fine~

hi friends..percaya tak yg ni 1st time penulis blog nak publish hasil air tgn dia..huhu..
ntah mimpi ape..kakaka..untuk permulaan kita mula dengan receipe yg simple ok(cewah!).
sbb tu aje yg dia expert :))

hihi..kat atas ni nama dia sayur kacang + broccoli goreng (receipe tak disediakan :p)
ayah pesan,kalau goreng sayur,jgn terlampau lecur nanti tak sedap dan hilang khasiatnya.
jadi sila basuh bersih² sayuran sebelum goreng ok.oh ya..kenapa sayur tu aje?kerana hanya itu yg ada dlm fridge..maleh nak pi kedai..

seterusnya..adalah ayam goreng masak kicap..hihi..simple kan..
bawang besar,halia digoreng² letak kicap(kalau suka letak la cili hidup ke..mine alya nak mkn..cili takleh masuk lah)then gaul dgn ayam dah goreng..jadilah macam kat atas..huhu :p
abaikan minyak yg begenang² tu!

oklah..last sekali sambal telur..wah..sgt malas dak sasha ni ,ni my fav ok.
kene buat bebetui baru jadi..goreng sambal garing²..pastu pecah telur dan kacau²..siap!!senangkan?=))

huhu..itulah menu yg i masak during this beautiful saturday B)
alhamdulillah en.hubby tak cerewet,dia makan je..hihi ;))
lepas ni,en.hubby cuti sampai selasa..horaay!!jalan²..

so..korang dah tgk hasil masakan i kan..kan..jgn terliur ok(perasan betul ;;))
see u alls kat next entry..daaaa..

Friday, June 4, 2010

~snap..snap~

"saya budak sedang belajar..kalau salah tolong babab kan" hihi..
ini pantun ntah hape² dari dak sasha..sebenarnya tujuan pantun ni
nak ajak korang semua menikmati ~snap-snap~ dari i (eleh mcm pro kan? :p)
sekarang bila keluar jalan² je i sibuk nak tayang camera baru tu..
padahal camera murah je :))
takpelah..janji ado! i still tak pandai guna mode² yg ada dlm camera ni..sedang belajar² lagi..teknik pencahayaan pon ntah hape²..so..korang cuba tgk..ok ke ek?ngeeeee ;;)


~bunga² sekitar MBMB~

~huhu~



~ tenggiling kami ~

~ntah hape²~



~aksi dak alya~


dan inilah dia kotak camera itu (camera sdg digunakan time ni :P) dan juga brg² yg disambar weekend lepas..lalala~weekend ni aktiviti kami adalah jalan² terjah² bercuti..weeeeeee ;)

ok kengkawan enjoy your weekend!jumpa di entry seterusnya...daaaaa



Wednesday, June 2, 2010

~tag lalalala~

kene tag lagi..hihi..dari sape?dari ummisofie & halimatun saadiah..
sambil batuk² dan tak sihat..i besar hati nak buat tag ini..
let's check it out..

1. Apa yang anda buat bila dapat tahu member anda tikam anda dari belakang?
- pi klinik..rawat tikaman tu..kang tak pasal² pendarahan teruk plak..ngeee :p

2. 6 orang di hati anda..(ORANG OK)
- Suami
- anak-Alya insyirah
- Mama & Ayah
- Siblings & Nur Israrina
- MIL
- kawan²

3. Anda rasa anda comel?
- comel..hehe..versi semakin comel a.k.a semakin chubby :)

4. Single or taken?
- alamak aih..soklan hapo ni?den dah kawin anak sorang..

5. Blog yang anda suka
- blog kawan² dan follower i
- blog yg boleh soping..kakaka


6. Adakah bilik anda kemas setiap hari?
- yup..wajib!

7. Lagu terakhir yang anda dengar
- ibu..ibu..engkaulah ratu hatiku (versi alya..everyday wokey!)

8. Last text message
- dari PADINI,VINCCI..nak remind my member card hampir expired..huh~

9. Last phone call
- mama call petang tadi..i kan tgh tak sihat ni..dia tanya kabar ;;)

10. Hari terakhir anda menangis
- tengah hari tadi,tgk baby yg kene buang tepi jalan :(

11. 5 favourite colour
- pink
- pink
- pink
- purple
- sometimes black

12. Orang terakhir YM
- aty <--my ex officemate kat JPA

13. Game paling anda suka.
- wedding dash..haha

14. Apa perasaan anda menjawab tag ini?
- perasaan..hehe..cepat la habis..lega :p

15. Anda rasa tag ini best?
- best..banyak soklan..hahaha

16. Tag lagi 10 orang....
- ermm..ramai dah kene tag..so sape yg sudi sila buat ok :)

see u at next entry..daaaa..