My Friends

Sunday, July 29, 2012

Sudah..cukup sudah!

geng..apa yang cukup?apa yang sudah??hahaha..gini la,hidup seorang ibu..tak pernah kenal erti cukup2 dan sudah2 bila shopping baju,seluar,kasut anak2..hehe..seperti yang terjadi pada penulis belog ini..nak2 dah masuk minggu ke dua Ramadhan..konon nak buat preparation awal,awal le sangat sampai 3bulan sebelum puasa den dah bertapa kat shopping beli sikit2 baju anak-anak,okeh,ternyata den masib belum boleh tinggal penyakit kuat shopping itu!..hehe..
**i love PADINI,MIKI and SEED (for kids) so much..sebab tu 90% baju my kids brand tu je..bergaya,tahan lama dan affordable :) tapi tahun ni ada campur brand lain sikit,nak try ketahanan POLO SPORT,HUSH PUPPIES etc..sebab harga not bad..jgn tahan 2bulan sudah! (tetiba buat review???erkkkk..) hasilnya agak lumayan la..sila tengok :p

untuk alya insyirah..

untuk aqil iman..

sampai le en.asben kata..sudah la tu..cukup2..kang lepas raya nak beli baju lagi,alasan baju tahun baru pulak..errrrkkk..haha..si dia makin masak dengan permainan shopping ku :p **yerla sayang,cukup lah untuk raya kan..dengan sepasang-dua baju kurung dan baju melayu untuk budak2...ayg pon rasa cukup2 lah ni :)

hehe..memang gini le kekdah mak pak..anak2 diutamakan..tinggal nak belikan depa sepasang kasut lagi..sebab kasut riders adik cicir kat Langkawi aritu..huwaaa :(

amaran : anak2..turn awak sudah selesai..lepas ni kami nak tumpu kat mak pak punya persiapan plak ye..hahaha..bleh gitu??

babai :)

Monday, July 23, 2012

Ramadhan 2012

Salam Ramadhan buat semua kengkawan..
mohon ampunkan salah silap dan keterlanjuran kata saya dalam blog mau pon luar blog ini..
semoga semua amalan kita akan diterima dan
diberi kesempatan memperbanyakkan amalan dibulan mulia ini..
dessert for 2nd iftar :)


saya memang gile dessert masa berbuka..
tu antara alasan badan makin naik dibulan posa..hehe

*terkenang last year saya berpuasa dengan masih cuti bersalin dan huru hara anak kecik..hehe

babai :)


Sunday, July 15, 2012

when ibu says 'no'..but,abah says..

when ibu says no..but abah says yes! ni ler jadi nya..huhu..actually cerita ni berkenaan hadiah besday alya yg ke 4tahun bulan lepas..dah beli hampir sebulan pon..hehe..i tak berapa agree nak belikan alya benda alah ni..i plan nak belikan dia 'emas'..tapi si princess ni dah pasang angan2 nak tablet sejibik..siap pujuk abah dia..atoiiii..

setelah buat review dengan kengkawan (KRH,etc)rasa memang takmo la belikan dia..yerla,takkan nak belikan samsung galaxy tab kan,mahal tu!..so decide nak belikan tablet made in china je..tapi ramai kata memang jauh beza la aplication nya berbanding samsung galaxy tab..takut alya bosan dan guna sekejap je..haaa,lebih kurang camni la bla..bla..bla..membebel dekat abah si alya..tapi..bila sampai kedai gadjet tu..alya mula cebek,nangis manja..abah dia pon lentoq..lantas membelikan apa yg dihajati sianak..ibu hanya terdiam ketap2 bibir..haha..

tablet made in china
android 4.0
wifi,camera, internal memory 8G+ MC 4G
rm 399

dah sebulan ni..nampak gaya alya blom bosan la memain tablet dia..dan best part dia dah tak kacau la henfon ibu + tab abah..huhu,cumanya..masa outstation kat Kluang haritu ada PC fair..tengok tablet ni dapat dengan harga rm 319,nak guling2 jugak la masa tu..hehe

Alya..sila bersyukur dengan apa yang kamu ada!apa yang kamu nak, ibu+abah mesti tunaikan..so,jadilah anak yang baik,solehah dan mendengar kata..faham! :D

babai :)

Monday, July 9, 2012

Jom Ikan Bakar!

eh..eh..ni bukan entry macam ngajak pi makan ikan bakar tau..ahaha..tajuknye adalah nama sebuah kedai makan kat Pulau Langkawi..haritu me and famili + rombongan cik kiah :D pi buat lawatan kerja ke Pulau Langkawi..ate,katanye lawatan kerja bersama famili..korang pepaham le ye..kalau tak paham..buat2 le paham yekkk..hehe..
okeh,back to the stori..haritu abang man ( pemandu bas KK Langkawi) yang baik hati bawa kami ke tempat ni le untuk santapan tengah hari..katanya memang tempat ni fames de ames..hehe..okeh,i rasa cakap dia tu betul 200%..sampai je sana..kami macam *jawdrop* orang ramai giler..giler kentang!!apa yang menarik?ntah le..lauk banyak..ikan bakar..ayam bakar..semua bakar..dan..AIR FREE!
kami makan kat sini ler..

ikan dia sedap la jugak..rasa macam ayam panggang..hehe..tapi orang sangat ramai sampai kene tunggu nak duduk..yang penting AIR FREE! :D

nanti i stori lagi whole pakej bercuti tu okeh..babai..







Saturday, July 7, 2012

Birthday Bash for Alya & Aqil

citer ni dah basi..huhu..tapi nak gak buat satu entri pasal birthday bash for my kids ni..held on 16.06.2012, saturday kat opis abah depa..actually masa buat birthday bash ni,besday alya blom sampai lagi..tapi untuk berjimat cermat..maka me and asben amik keputusan menyatukan sambutan majlis besday anak2 dalam satu jamuan je..hehe..dan lebih nak jimat lagi..buat kat opis abah je..hahaha..hebat kan perancangan itu? :p

p/s: to anak2 ibu..walopon birthday bash kamu disatukan..ibu tetap buat kek untuk kamu masa actual date birthday kamu ye sayang..hadiah pon sorang satu kann..no sharing..hehe..cuma ibu satu kan party tu aje supaya lebih meriah..ibu sayang kamu berdua dunia akhirat..muahhh..

foto masa party tersebut :)












babai :)

Monday, July 2, 2012

Spaghetti Carbonara berkrim disukai ramai

dah lama dah buat spaghetti carbonara ni..tapi malas nak update blog..hihi..oleh kerana anak2 kalau makan kat pizza tahap kene add on order..so ibu kene lah berusaha belajar masak menda alah ni kan..hehe..cuba punya cuba,maka terhasil lah seperti dibawah..resepi dapat dari sini resepi spaghetti carbonara, saya copy paste ok :)

bahan- bahan :
1/2 bungkus spaghetti (apa2 jenis la..tak kisah)
satu tin sos carbonara ( i guna Prego)
sedikit ayam / daging cincang
bawang putih dicincang
bawang merah dicincang
mushroom butang dihiris
1/2 cawan susu segar (i guna low fat)
garam secukup rasa

*resepi asal ada letak lada sulah dan daun parsly, saya tak letak :p


sedap la for me, cuma masalahnya..bila susu diguna yang low fat, dia macam tak berapa berkrim disukai ramai..so lepas ni kene guna susu berkrim..cewah.. :p

ermm,tak sabar nak balik jumpa katil..penat balik dari langkawi tak hilang lagi..huhu..ok babai :)