My Friends

Thursday, August 25, 2011

~Salam Lebaran~

untuk semua kawan-kawan blogger..
selamat hari raya..
maaf zahir dan batin..
jaga diri elok-elok tau dimusim perayaan ni..
buat yang balik kampung..drive carefully..

dengan seikhlas hati saya jemput datang ke rumah saya ye :)

p/s : entry ni saya buat cepat sikit sebab lepas ni dah sangat bizi..heheh :p

Tuesday, August 23, 2011

~jadual penuh makna~

sepanjang maternity leave..selepas habis pantang,lebih spesifikasi dalam bulan puasa ni..saya punya timetable sangat2 penuh dan teratur..tapi saya suka!dan saya nak buat satu entry jadual tersebut untuk saya kenang 2 minggu akan datang.. :(

5.00am-6.30am
susukan aqil
sahur dan solat subuh (ngaji sikit)

6.30am-8.30am
pam susu
kemas rumah (vacum,moping..etc)
siang sayur,thaw ape patut (prepare untuk masak tengahari)
basuh baju,sidai baju

8.30am-10.00am
buat susu alya,
susukan aqil (biasanya tertido sekali dengan anak2..hehe)

10.00am-1.30pm
mandikan aqil,mandikan alya
tengok tv dengan anak2 jap
masak untuk alya
bagi alya makan dan susukan aqil lagi ;)
solat zohor

2.30pm-4.30pm
pam susu
layan tv sekejap dengan anak2
tidokan aqil (sambil menyusu) dan alya (susu jugak :p)
(pon kadang2 tertido sekali)

4.30pm-6.00pm
preparation for iftar
solat zohor
angkat kain baju..haha

6.00pm-8.45pm
mandikan aqil dan alya
susukan aqil..again :p
iftar
solat maghrib (ngaji sikit)
solat isyak

9.00pm-10.30pm
tengok tv dengan anak2 dan hubby..
quality time kami sekejap..
kadang2 rajin,lipat baju..hehe..

10.30pm ke atas dah prepare nak masuk tido..
susukan aqil..dan bagi alya susu..hehe

saya memang sangat kurang masa untuk diri sendiri..tapi,happy sangat2..rasa macam dah takmo lepas timetable kat atas tu..
malangnya..lagi 2weeks saya akan naik kerja..maka,timetable saya akan berubah..
hermmm..kalau tak sebab saya kerja gomen..compom saya dah hantar surat atas meja bos..kihkih..aci dak cenggitu??heheh..

bintang kecik, saya mandi la..lepas mandikan anak2..haha :)

Wednesday, August 17, 2011

~LONCAN~

tiap-tiap kali raya..mesti order air di atas..namanya air LONCAN (kami panggil)
asalnya nama dia LONG CHAN..hahaha..
rasa dia??perghhh..eskrim soda paling best!berkarbonat tapi gas tu terasa sangat minima..tak macam air berkarbonat yang lain2 kat pasaran tu
manis pon tak sangat..hahaha..sedap..dah minum sebotol nak lagi sebotol..
tahun ni saya amik dari lori 2 tong..satu tong harga asal RM48/60 botol..
tapi sebab last year punya tong ada lagi..so dia bagi diskaun..RM38 je..kehkehkeh..
selalunya..air ni boleh dapat kat warung2 kampung je..sebotol rm1.50..
kat tempat korang ada air stail gini tak?hehe..
kalau nak rasa..jemput la datang rumah saya ye..

yang ni perisa kegemaran saya..hehe

babai :)

Friday, August 12, 2011

~rahsia saya~

saya nak share satu rahsia dengan korang..
rasanya..ramai dah tau kot..muahaha..
saya pening sebab simpan rahsia ni sengsorang..
ape kah rahsia itu??
SAYA TAK PANDAI MASAK!!!
huwaaaa..sedih kan..saya dah cuba,dan cuba..dan cuba lagi..
sepanjang sebulan ni..saya masak hari2 kat rumah..macam2 lauk pauk saya cuba..
cuba buat pelbagai kuih-muih..manisan..
tapi..hasilnya,mesti ade yg terkurang..terlebih..
sedih tau.. :(
1st ramadan..saya buat puding roti..tawar hebeh..
ramadan ke 8 saya buat kek belang mini..gagal!
ramadan ke 9 buat daging masak lemak cili api..ermmm..ntah ape rasa jadi..
pendek kata..memang tak berapa pandai masak la saya ni..
bukan tak usaha ok..cuma,orang kata "tangan tak berseni" cewah..
semalam saya buat ini
'
'
'resepi kat sini (thanks ida)
ok la..tapi,sememeh..rasa pon mcm cheese tart..hahaha..korang tau kan,ini ciskek!
ermmm..bila la saya nak pandai masak ni?bila la tgn ni nak jadi teror..masak main campak2 je..pehtu menjadi dan sedapppp!!

psttt..syukur sangat punya hubby yg tak banyak komplen! love u syg...(sempat lagi tu..)

babai..hehe

Sunday, August 7, 2011

~Aduhai Aqil....~

salam semua..ingat tak haritu saya kata nak buat entry cerita aqil..hehe..mari dengarkan kisahnya..wah..macam 101 malam ek..ha,lebih kurang macamtu lah..tapi tambah jadi 101 malam tak boleh tidur..ekekeke..

jangan disangka air yang tenang tiada buaya..erkk?haha..maksud saya..jangan sangka alya aje yang meragam sepanjang tempoh 2 bulan ni..aqil iman pon sama..aiyooo..mabuk ok..sangat fenin melayan kerenah anak2 tersayang ni..hehe..Aqil dalam bulan pertama kelahiran..very..very good boy..hanya tidur,bangun pon hanya nak menyusu..sungguh tenang..orang kalau tanya,"baby meragam malam tak?" dengan bangga menjawab "taklah..baik sangat..." tapi,tulah..orang kata,jangan eksen sangat kan..hehe..

genap 30 hari,saya mula balik kerumah sendiri..maka bermula lah episod2 malam tanpa tidur saya dan hubby..huhu..ntah apa yang tak kene,aqil takmo tido malam..serius!start jam 11.oo malam..sampai la 5-6 pagi..dia takla menangis kuat2..cuma meregek dan mahu dipeluk..dilayan,tak pon..ngempeng 24/7..aduhai..mata ibu ala2 mata panda la..hehe..abah pon amik turn gilir2 jaga aqil sebelah malam..cuma,kekadang tak sampai hati kaco hubby tido,dia keje balik dah jam 1am..cian pulak..solution,saya bagi dia mengempeng sepuas hati..tapi,saya sangat penat,dengan pergerakan nak mengiring masa tidur terhad (masa tu tempat c-zer saya masih sakit) saya terpaksa bagi dia mengempeng cara cradle..hukhuk..bayangkan..sangat tired!
bukan tu aje..aqil ni macam TERkene sindrom breastfeed baby (ahaha..ade ke istilah tersebut?)sebabnya..dia nak saya sentiasa ada sebelah dia..nak berkepit 24/7..memang tak dapat buat apa sangat la..layan dia aje..huhu..
kat rumah,memang pasang cd surah2 suci alquran dan yasin sepanjang masa,yerla..takut gangguan ke kan..dah bawa dia jumpa ramai orang utk berubat..kannn..biasa la my mom,suruh amik tangkal sawan tangis la..hape la..ended dgn bidan @ ustaz yg kami jumpa kata,aqil takde diganggu pon..kembung pon tidak..cuma mungkin dia masih keliru antara rumah saya dan rumah mama..sebab dari lahir dia duk umah mama je..ahahaha..kes keliru rupanya :p

sekarang dah masuk 2bulan lebih..perangai tak tido malam aqil dah makin kurang..i mean dah beransur2 ok la..dia dah mula boleh tidur..walau pon still tak cukup 6jam..hehe..apepon,syukur sangat2..saya pon dah pulih,dan boleh menyusu aqil dengan macam2 stail..so takde masalah nak bagi dia ngempeng sepanjang malam (ini masih on!) ekekeke..cuma..sindrom nak melekat dengan ibu tu masih ada..bila dia dah tido,saya nak bergerak kemas rumah @ masak kene perlahan2..jgn sampai dia terbangun..huwaaa..rasa macam pencuri kat rumah sendiri hokey!heheh :D


ok..aqil tau aqil glamer sebab cite ibu,tapi..no picture please! :D (gambau masa aqil umur 30days)

p/s: saat tulis ini entry,dia kat pangku saya..doing his "bisnes"!

Wednesday, August 3, 2011

~cerita ramadan~

salam ramadan kengkawan..macamana puasa dah masuk hari ke-3 ni?ok tak?heee..
saya tak sihat..huhu..penyakit "hidung berlari" datang..sangat teruk hokey!
bayangkan..hidung berair..mata berair..bersin sana sini..sakit kepala sebab asik bersin..
(akibat daripada mengemas habuk kat bilik mainan alya)
dalam masa yang sama..menyusukan aqil..pastu,buat preparation iftar..
huwaaa..sangat2 tired..lesu..lemah..huhu..
tapi alhamdulillah,saya berjaya juga selesaikan puasa saya..
malah,menyusukan aqil pon masih ok..susu pon tak mengurang (siap dapat buat stok)
syukur pada mu ya Allah :)

oh ya..semalam aqil genap 60 hari a.k.a 2months old..
dia dah pandai meng-agah2..hehe..alya cukup suka layan dia..
kejap je da besar..rasa macam baru semalam masuk OT keluarkan aqil..haha..
saje je amik gambar anak2 masa sahur semalam...

aqil pepagi mesti bangun..sebelum ibu sahur..dia minta 'upah' dulu..hihi..
mulut nak bercakap tu..

anak dara saya yang tak peduli bising atau terang,mahu pon flash kamera..hihi


semoga hari ni saya semakin sembuh..dan semoga "hidung berlari" tak lari hingga TERkena asthma attack..no..no..no.. :(
disebabkan tak tahan..saya terpaksa amik gak ubat anti itch yg mengandungi 4mg piriton
(mmg ada stok untuk allergic)
huwaaa..puas saya elak2 sebab menyusukan aqil..
untuk 2-3 hari ni..mesti aqil akan jadi grumpy baby..kesan dari ubat anti itch tu..hukhuk..

ok lah kengkawan..stop dulu..nanti sambung kat entry lain..
semoga korang semua dilimpahi rahmatNya dan
dikurniakan kesihatan yang baik sepanjang ramadan ini..
babai.. :)