My Friends

Sunday, August 7, 2011

~Aduhai Aqil....~

salam semua..ingat tak haritu saya kata nak buat entry cerita aqil..hehe..mari dengarkan kisahnya..wah..macam 101 malam ek..ha,lebih kurang macamtu lah..tapi tambah jadi 101 malam tak boleh tidur..ekekeke..

jangan disangka air yang tenang tiada buaya..erkk?haha..maksud saya..jangan sangka alya aje yang meragam sepanjang tempoh 2 bulan ni..aqil iman pon sama..aiyooo..mabuk ok..sangat fenin melayan kerenah anak2 tersayang ni..hehe..Aqil dalam bulan pertama kelahiran..very..very good boy..hanya tidur,bangun pon hanya nak menyusu..sungguh tenang..orang kalau tanya,"baby meragam malam tak?" dengan bangga menjawab "taklah..baik sangat..." tapi,tulah..orang kata,jangan eksen sangat kan..hehe..

genap 30 hari,saya mula balik kerumah sendiri..maka bermula lah episod2 malam tanpa tidur saya dan hubby..huhu..ntah apa yang tak kene,aqil takmo tido malam..serius!start jam 11.oo malam..sampai la 5-6 pagi..dia takla menangis kuat2..cuma meregek dan mahu dipeluk..dilayan,tak pon..ngempeng 24/7..aduhai..mata ibu ala2 mata panda la..hehe..abah pon amik turn gilir2 jaga aqil sebelah malam..cuma,kekadang tak sampai hati kaco hubby tido,dia keje balik dah jam 1am..cian pulak..solution,saya bagi dia mengempeng sepuas hati..tapi,saya sangat penat,dengan pergerakan nak mengiring masa tidur terhad (masa tu tempat c-zer saya masih sakit) saya terpaksa bagi dia mengempeng cara cradle..hukhuk..bayangkan..sangat tired!
bukan tu aje..aqil ni macam TERkene sindrom breastfeed baby (ahaha..ade ke istilah tersebut?)sebabnya..dia nak saya sentiasa ada sebelah dia..nak berkepit 24/7..memang tak dapat buat apa sangat la..layan dia aje..huhu..
kat rumah,memang pasang cd surah2 suci alquran dan yasin sepanjang masa,yerla..takut gangguan ke kan..dah bawa dia jumpa ramai orang utk berubat..kannn..biasa la my mom,suruh amik tangkal sawan tangis la..hape la..ended dgn bidan @ ustaz yg kami jumpa kata,aqil takde diganggu pon..kembung pon tidak..cuma mungkin dia masih keliru antara rumah saya dan rumah mama..sebab dari lahir dia duk umah mama je..ahahaha..kes keliru rupanya :p

sekarang dah masuk 2bulan lebih..perangai tak tido malam aqil dah makin kurang..i mean dah beransur2 ok la..dia dah mula boleh tidur..walau pon still tak cukup 6jam..hehe..apepon,syukur sangat2..saya pon dah pulih,dan boleh menyusu aqil dengan macam2 stail..so takde masalah nak bagi dia ngempeng sepanjang malam (ini masih on!) ekekeke..cuma..sindrom nak melekat dengan ibu tu masih ada..bila dia dah tido,saya nak bergerak kemas rumah @ masak kene perlahan2..jgn sampai dia terbangun..huwaaa..rasa macam pencuri kat rumah sendiri hokey!heheh :D


ok..aqil tau aqil glamer sebab cite ibu,tapi..no picture please! :D (gambau masa aqil umur 30days)

p/s: saat tulis ini entry,dia kat pangku saya..doing his "bisnes"!

6 comments:

ashra said...

sian u..jadi ibu n isteri ni mmg penat kan. =p tapi tu lah kasih sayang.

btw,u dulu kata,alya masa kecik sama cam aleesya,pun kuat meragam kan.kadang2 i pun jadi takut tau.tah2 keturunan.i dulu kuat meragam,nangis sampai ke pagi..kena pada aleesya.
tah2 nanti yang sorang ni.emmmm...sabo je la kalu da gitu rezkinya kan.keke

tapi tu la..kekadang i jeles gak dgn budak2 yang tak banyak ragam ni.dari lahir,lena tidonya,senang susunya dan sebagainya la..keke

papepun,mudahan apa jua dugaan kita hadapi,insyaallah,anak2 ni lah peneman kita di hari tua kan..

Vna Sandhu said...

hurmmmm I dah laluinye and sedang lalui sampai sekarang

yes, Syakil is a very difficult baby huhuhuuu

xtaulah ape masalahnye, minum dh, makan dh, kembung perut pun tidak...dia nak berkepit aje 24 jam...sampai nak masuk 7 bulan nie pun masih sama tau

orang kata, baby boy nie susah sikit nk jaga..ye ke?

good for u, aqil dah ok & kurang meragam

mcm pencuri kt rumah sendiri tu, sama dengan I heheheeeee

sasha @ mumyalya said...

ashra..
hehe..yerla,kasih syg..tp mmg penat la..hihi
ha ah la dear..alya masa pantang pon tak mo sleep malam..lagi teruk..nangis!lepas pantang dia mula boleh tido..tp,masih kuat nangis..ngee :D
harap2 pengorbanan ni akan ada balasan yg manis satu hari kelak.. :)

sasha @ mumyalya said...

wina..
hermm..tired kan?i kdg2 rasa sgt tension..sgt2..huhu..
sama la dgn aqil ni,i selalu cek..suma dah cukup..tapi masih mau merengek2 mcm ade je yg x ngam..hehe..
actly,i pon selalu dgr org kata bby boy ada susah sikit nak jaga..byk ragam..ntahla..ikut experience,alya pon kuat mergam..but aqil ada extra sikit :p
dear..dia da boleh tido sikit2 la malam..syukur sgt..walo semalam i dpt tido lebih kurang 3jam..haha..at least ada tido la dari last month :p

mizah said...

hihihi...tu la orang kata jangan eksyen ye....alamak, mizah pun kadang2 eksyen gak..last2 anak kedua dapat anak yg kuat menangis lepas 6bulan...heheh..tp malam dari dulu sampai skrg memang jenis tidur lena.dah memang dari lahir kat rumah tu, sudahnya lepas maghrib je tak betah dia nak duduk rumah orang lain....nak tidur... kadang2 rasa seronok kalau anak manja dengan kita kan...tapi penat la...kalau mcm aqil tu, confirm lagi penat...fuhhh... takde pengalaman jaga baby boy lagi....aduhaii....sekali mcm aqil gak...heheheheh

sasha @ mumyalya said...

mizah..
hehe..tulah,memula ai eksen sgt :p hambik..haha..masalahnya dia jenis susah nak mula tido..jenis 'burok mata' time nak sleep..kata org tua2..ekekeke..
seronok gak dia memanja..tp kengkadang tak menang tgn..huhu..