My Friends

Monday, February 28, 2011

~saya sayang adik~

eiya sayang adik..
adik eiya duduk dalam perut ibu..
ibu kata..adik nak keluar tak lama lagi..
ieya selalu cium perut ibu sebab tak dapat cium adik..
kadang2 eiya merajuk dengan ibu dan abah..
sebab ibu tak mau dukung eiya macam dulu2..
abah pulak marah bila eiya babab perut ibu..
kata ibu..adik kat dalam perut..nanti adik sakit..
kalau eiya nakal..ibu cakap nak sayang adik sorang..
sebab tu eiya suka buat2 nangis selalu..
nanti abah dan ibu pujuk2 eiya..heee..
eiya tak sabar nak tunggu adik keluar..
eiya dah bagitau ibu..eiya nak tolong ibu..
nanti eiya jaga adik..buai adik..bagi adik susu..cium2 adik..

so..untuk adik eiya..kakak eiya tak sabar jumpa adik..
adik jangan nakal2 dalam perut ibu tau..
nanti kakak eiya babab bila dah keluar..


errrr..ibu..eiya takmo kene panggil kakak la..eiya nak jadi adik lagi..
bolehla ibu.....hukhukhuk..




*eiya=alya :)
hehe..saje2 buat dialog alya..kihkih..babai kawan2..

Sunday, February 27, 2011

~the best part~

sejak memilikinya..saya rasa,the best part about DSLR..is when u snapping pic of food..
saya rasa sangat teruja masa snap pic makanan..(err..ataupun maybe sebab saya sedang preggy..maka nafsu makan2 tu sedang melampau...muahaha)..

cuba korang tengok hasil2 berikut :P

cendol bangunan merah..terbaekkk!

nasi ayam claypot

rojak pantai puteri..mabeless!

dan paling confirm,adalah..sgt seronok snap pic mereka..satu kepuasan!


babai... :)

Wednesday, February 23, 2011

~bila dah sihat..~

salam semua..
haihhh..rajinnya penulis belog ni update daily kan?haha..tetiba rajin gitu..
semalam my entry pasal sakit gigi..lepas je publish entry tu..korang tau ape jadi?

saya terguling2 kesakitan..sakit gilerrrr gigi lepas jam 2am..
langsung tak boleh tutup mata..rasa nak aje buat operation gigi tu sendiri..
so..nak tak nak..lepas je jam 7am dah tegak berdiri depan klinik gigi,tunggu dentist..serius dah tak boleh tahan..sakit dia makin berganda..bukan statik ok..(dentist ada kata kalau sakit berganda makna tak elok la..kalau statik takpe,boleh tunggu)
dan akhirnya,setelah meneliti fizikal saya yg fit dan takde ape2 masalah(alhamdulillah pulak masa jumpa dentist gigi tgh tak sakit)..doctor setuju tuk buat juga gigi ni..
tapi tak operate la..terpaksa cabut manual..since takmo ade byk procedur..
lama tau..hampir sejam setengah kene nganga molot..
alhamdulillah,semua berjalan lancar..gigi dapat dikeluarkan bersama serpihan2 yg pecah..syukur2..
cuma..selepas proses tu memang darah susah sgt nak stop..
kalau orang biasa..dalam setengah jam dah stop..tapi sebab saya berdouble..
amik masa 5 jam nak stop..huhu..

sesuatu yang saya tersedar saat ni..bila saya sedang kesakitan semalam,sambil saya menangis tak henti2 saya doa pada Dia mohon kurangkan sakit tu..
mulut saya tak putus2 beristighfar..
kat situ la agaknya dikatakan nikmat nya bila sakit ni..
Allah memang nak bagi buat pahala lebih.. :)

okler kengkawan..saya nak masuk tido..dah 3malam saya tak menikmati waktu tidur saya..heheh..boleh camtu?mudah lupa sungguh..astaghfirullahalazim.................

daaa.. :)

saya sakit gigi (T_T)

"saya sakit gigi..sakit sangat2..dah 2 malam tak boleh tido.."

hari ni..errr,i mean semalam..ayat tu je lah asik keluar dari mulut dan ditransfer kejari jemari untuk diterjemahkan ke fb,forum RH dan dimana2 je tempat persinggahan maya saya..huhu

secara serius..saya sedang mengalami masalah gigi..gigi geraham bongsu saya pecah..
sepatutnya dikeluarkan secara minor operation..tapi memandangkan keadaan saya yang sedang berbadan double..doctor klinik gigi yang saya biasa pergi tu tak berapa berani nak amik risiko..risiko ape?
1. Pendarahan yang berterusan..memandangkan pembuluh darah orang mengandung kembang dan sukar mengecut..jadi..dapat tak kalian bayangkan apa yg bakal terjadi andai kata risiko itu diambil?ada kemungkinan ia boleh membeku dengan cepat..tapi,kemungkinan satu lagi tu..
2. Ubat yang bakal dibekalkan mostly adalah tidak bersesuaian dengan keadaan saya yang double ini..ubat tahan sakit..percepatkan pembekuan darah..antibiotik..ermmm..sesuaikah??
kesian pula pada baby yang sedang mematangkan organ dalaman dengan jayanya..
3. semasa dan selepas proses minor operation tu sendiri akan memakan kesakitan yang teramat..makanya..doctor bertanya..awak mahu amik risiko?
ermmm..makanya..saya ikut nasihat doctor untuk bertahan sampai minggu depan (errr..sgt lama!!)andai kata minggu depan masih macamni..will do something about it..

sebenarnya,,saya pernah alami sakit gigi masa pregnant alya..gigi pecah juga..lepas bersalin dia baik sendiri..muahaha..lepas tu lupa nak jumpa dentist..
tapi yang kali ni sakit dia..sampai saya beristghfar sepanjang masa..sangat..sangat..sangat sakit..hukhuk..benar lah kata2 yang selalu saya dengar..antara sakit yang paling sakit kat dunia ni : sakit gigi : sakit melahirkan anak : sakit menghadapi sakaratulmaut :

masa menulis entry ni pon..saya sedang berperang dengan kesakitan tu..


sorang dari rakan RH..kak nora kata.."nikmat ni..Allah nak bagi sha pahala" dan itulah yang kuat kan saya tahan sakit ni..Allah bagi saya nikmat sakit ni dulu..kumpul pahala..amin..amin..

ade sesapa boleh bagi saya petua?idea..atau pon ape2 jelah yang boleh saya jadikan panduan untuk sakit gigi ni?tq in advance..


hukhuk..babai..

Tuesday, February 22, 2011

~akhirnya...yeh..yeh!!~

hi guys..pekabar semua..hehe..
i nak share my happiness with u all la..
last sunday..i dapat apa yang i idam-idamkan sepanjang pregnant ni..
kira macam craving for this la..huhu..
tak sangka sungguh en.hubby tersayang..terchinta..termanja..(wah puji lelebih :P)
tunaikan hasrat i..walaupon besday and anniversary lama lagi..
agak lama juga la merengek nak kan si dia ini..
walaupon takde bau kedai..tapi kira ok la kan..janji adoo..
full kit ok..harga berpatutan..ngee..
barangnya adalah

"

"

"



~alya sibuk baca manual..muahaha..mcm paham jer~


tak sabar nak buat sesi "menembak" gambar anak2..hihi..

Alhamdulillah..syukur sangat..tak la baby meleleh air liur bila dah lahir nanti kan..haha..apakah??he..


to my sweet darling hubby..thanks a lot sayang..love u so much!!
(kalau tak dapat pon i still love u ok..ngeee)

babai..

Monday, February 21, 2011

"tantrum..errrr!!"

salam semua..
lamanya tak update ini belog kan..hehe..pimalas sungguh daku ni..
sebenarnya..macam2 nak cerita..tapi..tak tau nak mula mana..
yang pastinya..buat masa ni,daku kekosongan kata untuk update tentang baby ku..
"kehilangan" Nur Iman masih terasa..buat ashra..
~tabah la wahai sahabat...insyaAllah..ada rahmat sebalik semua yg terjadi~

ermmm..rite now..i'm dealing with "alya's tantrum"..
omg!sangat menduga kesabaran ku..setiap hari perangainya makin menjadi2..
orang kata sebab dia nak dapat adik..hermmm..entahla..
nanti dah dekat bersalin lagi kuat ragamnya..mama ku cakap pulak..hehe
sekarang, apa dia nak mesti kene dapatkan..ape saje..
kalau tak dapat..mau dia mengamok satu rumah..huhu
lately dia sangat kuat hangin tak tentu pasal..
buntu..tak tau nak buat apa..cuma pujuk baik2..
kadang2 dah marah sangat..memang la 'kene'..dan kalau dah fedup..
just let dia bertantrum sesuka hati sampai penat..huhu

ada tak yang pernah alami perkara seperti ini pada anak masing2?
any suggestion tak?

btw..yang menggembirakan..alya dah berjaya free diapers!yehhaaaa..
jimat duit asben..wakakaka :P

ini dia budak kuat tantrum tu..hehe

"
"
"

hehe..ok guyss..jumpa kat next entry..babai