My Friends

Monday, November 2, 2009

when Alya admit to ward..

hye guyzz..ermmm,what a tired weekend..alya was admitted to hospital putrajaya last thursday..i'm tired b'coz i can't sleep almost 3 days worry about her..tak cerita lagi tentang proses berulang-alik and bilik ward tu yang sangat2 la sejuk untuk didiami more than 1 days..so,here's the story..

thursday,(29/10/2009) 11pm..
before me and alya went to sleep,i've change her DD and guess what??i found a stain inside her DD..at first i thought maybe she got her poo2..but then when i look it twice then i notice it's a blood inside my little girl DD's..oh my God..poor my baby..i pray that all the bad things will never happens to my baby..then i bring her to Hospital Putrajaya..she was admitted to ward due to PV bleeding..the most stange part is,my baby still active and it's look like that she never feel any pain at all..dia masih leka bermain2 dalam wad tu(memang ade sedia kan playground and mini library for kids)she sleep at 2.30am..tomorrom(friday) they will refer her to pead and O&G speacialist..huhu..

friday 30/10/2009..
Alya kena ambil darah 3 times hari jumaat tu..
1. untuk uji fungsi kidney
2.untuk uji kestabilan hormon
3.bilangan platlet dalam darah
and sample pf her urine was taken also to make sure that there is no bladder infection.from all the samples,keputusan yang me dapat sangat melegakan hati nurani seorang ibu..alya tak menglami apa2 masalah infection mahu pun masalah hormon atau kidney..thank God..so,me tunggu petang tu dgn berdebar untuk jumpa pakar O&G pula untuk check PV dia..hermmm...doctor tu perempuan,check my daughter dengan cara yang paling lembut.sampel sekeliling vagina alya diambil..nak tengok samaada wujud bendasing dalam faraj alya..sekali lagi me bersyukur kehadrat Allah (swt) kerana hasil dari pemeriksaan tersebut,takde ape2 trauma di bahagian sulit my baby..takde terdapat kesan2 luka,melecet atau 'gangguan' tersebut..syukur sangat2..tapi doctor tu still nak investigate dari mana datangnya darah tu kerana semua pemeriksaan yang dilakukan atas alya mendapat results yang amat baik..ermm..bukan doctor tu je yang nak investigate,me also pelik dan nak juga tau how come boleh bleeding..alya pula memang very2 active,sampaikan baby lain asyik terjaga sebab dia asyik nak melawat baby2 kat situ untuk dicium..memang tiada perubahan sikap langsung pada alya..still active and happy sepanjang masa..hehehehe..

saturday 31/10/2009
doctor said that alya can discharge today..memandangkan dia takde masalah,masih active dan bleeding tu cuma jadi sekali jer..doctor suspect that maybe alya ada jatuh dan terhentak sikit di bahagian vagina,how ever..she still need to go for a further checkup at O&G klinik..huhu..Alhamdulillah..lega nya kepala ni..hehehe..so i'll bring her to the checkup and we will see what doctor will say about this problem..semoga takde ape yang serius berlaku..

so guyzz..me ada ambil gambar wad yang alya admit tu..me sgt berpuas hati dengan segala kemudahan dan layanandoctor,nurse dan semua staff kat situ..congratulation to you all..no wonder ramai yang berminat nak deliver kat hospital putrajaya..cukup selesa untuk golongan yang kurang berkemampuan untuk merasa servis yang baik setaraf dgn hospital private..bilik yang alya duduk ni RM80/night(exclude the medical charge)
murah kan??



ni gambar bilik alya-2nd class 4 bedded, kerusi merah tu tempat abah dia tidur,
ibu tidur dengan alya atas katil..hehehe..dua2 sibuk nak jaga..

alya masih leka bermain walau da almost 2 am(friday)

so ni lah my weekend story..semoga Allah sentiasa melindungi anak ku ini..aminn.. :)


6 comments:

kelly910 said...

alah siannye lya... teringat masa daniesh kena admitted ward coz jatuh and terhentak kat kepala.. dah la masa tu tengah preggy 5 months.. hubby pula kerja out station.. fuh.. punyalah letih... sampai kelly menangis coz letih sangat.. tapi untuk anak tersayang.. tak kisah kita berkorban apa pun kan... nasib baik lya ok.. tapi pelik kan mana datang darah tu? atau masa lya poo ada luka kat hole dia ke?? kelly doakan lya sentiasa sihat dan ceria k... take care..

fisa said...

hope alya x der ape2 yer..moga cpt sihat dear..

saSha a.K.a MumYalya said...

thanks kelly..
actly,doc pun masih investigate mana datangnya darah tu..yg pasti takde ape2 luka..ermm..kena tunggu further checkup..

fisa..
thanks for your concern..
me hope so..dia x ape2..

wina said...

syukur alhamdulilah alya xde pape..insyallah resultnye nanti nothing serious

wina pun sedih sgt & penat masa kira admit sbb jaundice dulu..dahlah tgh pantang lg

ni pun dah seminggu lbh dia cirit birit..risau

saSha a.K.a MumYalya said...

thanks a lot wina..
ermmm kat wad hari tu pun
byk sgt kes baby diarrhea & vomit..
cian diorang..cian kira.. :(

pijot said...

poor alya....xpe,aunty pjot ade!