My Friends

Monday, September 26, 2011

~spaghetti meatball sukahati~

entry ni pon nak citer pasal makan2..haha..baru pandai masak sikit nak eksen kannn..tak senonoh perangai dak penulis belog ini..kehkehkeh..
asalnya..saya dah minta resepi spaghetti bolognese meatball ni kat sahabat baik saya dari minggu lepas,punya lepas..tapi sebab kekangan masa si dia dan kesibukan saya..dia tak sempat nak send(email)..maka nya saya pon dok godek2 bahan2 yang ada..saya cipta resepi ikut suka hati saya..muahaha..

Spaghetti Meatball suka hati :
bahan-bahan,
spaghetti setengah bungkus
daging cincang 1/3 bungkus
sosej ayam 3 ketul (dicincang juga)
meatball (suka hati nak letak banyak mana) -saya beli home made punya..
bawang putih 2 biji (ditumbuk halus)
bawang besar 2 biji dipotong dadu (orang lain suka guna bawang Holland,saya guna yg biasa tu je..)
cili boh - 2 sudu besar.
1/3 tin tamato puri
3sudu besar sos kimball for spaghetti (traditional mushroom)
cendawan butang di hiris2 (sukahati nak letak banyak mana)
cheese (saya guna kraft yg slice2 tu..racik2 kan..)
minyak dan garam secukup rasa

cara-cara masak spaghetti..
rebus air,tambah minyak dan garam sikit
air dah panas bari masuk spaghetti...tunggu sampai spaghetti masak..
keluarkan,toskan,ketepikan..hehe

cara-cara nak masak kuah..
panaskan minyak masak
tumis bawang putih yang ditumbuk tadi,kemudian masukkan bawang besar pulak.
dah naik bau,masuk kan cili boh..tumis sampai garing sikit..
kemudian,masukkan daging cincang,sosej,cendawan,meatball..
then masuk pulak tomato puri dan sos kimball tu..agak2 pekat tambah air sikit (saya guna air rebus spaghetti..hehe) kepekatan ikut sukahati korang la yer..kalau tak suka pekat,tambah air memanyak..saya ikut selera hubby,dia nak macam cik pizza punya..hehe..
last..saya masukkan cheese yang dah racik2 tadi..rasa hujung lidah,masuk garam pulak..
incase kurang masam,korang tambah je tomato puri dalam 2 sudu..muahaha..

dah siap semua tu..boleh la hidang suka hati korang ok..haha

ni hasil saya buat semalam..sedap gila!!!!(ceh..perasan...)

hubby saya kata,len kali buat lagi..sebab rasa dia lagi mabeles dari cik pizza punya..yahooo!!heheh..

*tatau nak kredit kat sape sebab dah ngubah resepi ni tahap 80%..ngeeee :)


Sunday, September 25, 2011

~lemak tempoyak daun~

bila saya masak..saya tak ikut resepi sebijik2..tiba-tiba,masakan saya menjadi lah!!hahaha..
saya buat ni bulan puasa lepas..kebetulan ayah balik kampung,semua pucuk2 dipetiknya..saya pon sibukla google nak buat lemak tempoyak pucuk daun..ayah saya terus men 'sound' saya dan kata,takpayah ikut2 resepi..agak2 je..haha (tu konsep ayah..dia memang handal masak2..) so ayah ajar buat lauk kegemaran kami sekeluarga ni..tanpa apa2 kertas..dok main lebur2 ja.. :p

resepi suka-suka saya :

Bahan A
secekak pucuk ubi (basuh dan ramas2 dulu untuk buangkan pahitnya..)
secukup rasa pucuk labu..
secukup rasa daun cekur..
secukup rasa daun kunyit..
serai 3 batang..

bahan B
bawang merah - 5-6biji
cili api 15-20 biji (nak pedas letak lebih2)
kunyit hidup dalam 1-2 inci..

semua bahan B dikisar..
semua bahan A dimayam / hiris..

Bahan C
biji petai sesuka rasa..(saya letak segenggam..haha)
ikan bilis..(pon saya letak segenggam)
kelapa sebiji (diambil santan je)
4 senduk besar tempoyak ( home made pls...)
garam secukup rasa..

last step,semua bahan A, B dan C dilebur bersama2 sehingga masak..
*ala2 buat masak lemak la caranya..hihi..
kalau suka,korang boleh add on udang..sedap!

hasilnya..perghhh..ekekeke..

*en.hubby memula kawin tak pandai makan ni..sekarang,dia la yg asik request nak makan lauk ni..ehehe..hebatnya penangan tempoyak daun :p

Thursday, September 15, 2011

~my breastfeeding journey 1~

salam semua..ape khabar korang?lama dah saya tak update blog..dah mula kerja ni..saya sangat sibuk dengan urusan harian..kerja kat opis memang banyak sangat..tambah balik rumah,dengan kerja2 rumah..anak2 lagi..abah nye lagi..hahahaha...tak sempat nak berbelog wehhh..

hari ni nak cerita pasal breastfeeding (cewah!) hehe..saya ni masih hijau lagi bab breastfeeding ni..memang banyak sangat perlu bantuan otai2..sebab tu lah..masa pantang,kerja saya dok surf internet pasal cara nak handle EBM..kandungan SI dan macam2 lagi..Alhamdulillah, saya dah menyusukan Aqil secara penuh selama 3bulan lebih..teruja untuk meneruskan perjalanan ni :)

saya tak hadapi banyak masalah dalam penyusuan..Alhamdulillah,susu saya sangat meriah..dari pantang sampai sekarang,saya berjaya buat stok frozen EBM sebanyak 120 oz sepanjang berpantang,sekali pump saya boleh dapat sehingga 12 oz/sesi..Aqil pon boleh minum EBM dari botol tanpa perlu dipaksa..adalah masalah sore nipple tapi lepas habis pantang je, aqil latching dengan cemerlang..so,masalah tu pon dah ok :) bab mengempeng pulak..belah malam je,sebelum pukul 1am memang waktu wajib aqil mengempeng..lepas tu dia tidur lena sampai pagi besoknya..baik kan anak saya?hehe..

oklah..itu cerita yang tak bermasalah..cuma satu je masalah saya hadapi dari berpantang sampai sekarang..ENGORGED! aduhai..B saya kerap sangat engorged..sakit ok..saya tak boleh keluar lebih dari 3jam tanpa susukan anak..hasilnya,engorged yang boleh buat saya nak nangis!untuk mengatasi masalah ni,saya dah kurangkan sesi pump saya dari 3x sehari ke 1x sehari,dapat la 12 oz sehari,cukuplah untuk bekalan aqil hari esoknya..stok frozen pon saya blom guna lagi..huhu..so far,masalah engorged saya dah mula berkurangan..hasil susu pon ikut demand aqil..hihi (apalah..orang nak susu byk,,saya pulak nak cukup2 :p) itulah masalah besar saya..over supply..hihi..

tiap2 hari..saya bekalkan 3.5 oz x 4 botol untuk Aqil..biasa dia guna 3 botol je,1 botol bring foward besoknya..lebih 3 hari saya terus frozen kan..hikhik..rutin setiap pagi..susun susu aqil mengikut turutan dan amount yang betul :)

ni le stok susu untuk anak bujang saya..hari-hari macam ni tau..hihi..

semoga saya terus bersemangat dan berjaya menyusukan Aqil sepenuhnya sehingga dia 6bulan dan terus menyusukan aqil sehingga dia 2 tahun..amin :)

p/s: sedikit terkilan sebab tak belajar dari dulu tentang susu ibu sehinggakan terpaksa bagi Alya Formula Milk..kesian anak ibu..maafkan ibu alya..tapi takpe ye sayang,ibu tetap bekalkan alya kasih sayang serta doa ibu sehingga akhirat nanti..

Monday, September 5, 2011

~sana sini cerita raya~

sana sini semua dah mula bekerja kan..sana sini semua upload gambo raya..hehe..saya pon dah mula kerja..dah habis cuti 3 bulan..walaupon tak puas..rasa nak cuti 3 tahun..hahaha..giler sape nak bagi? :p sebenarnya saya mula kerja 02/09/2011 (jumaat) lepas..tapi sebab saya sorang je kerja..maka,saya rehat 5jam..muahaha..tapi,hari ni..aduhai lemaunya bekerja..rindu sgt kat anak2..rasa nak nangis..tapi kutahan jebat..heheh!

cerita raya saya sama macam raya tahun lepas..rutin tu tiap2 tahun tak berubah..haha..cuma tahun ni keluarga kami bertambah..aqil menceriakan lagi suasana hari raya kami :) duit raya pon dapat berdabel2..muahaha..giler kosa le ibu ngira duit raya ANAK-ANAK..heheh!
saya pulak..langgar suma pantang larang makanan masa hari raya..ais,pulut,minyak,lemak,manis??perghhh..semua saya sebat..haha..nasib baik aqil ok je..boleh terima seadanya..good boy :) ni baru la saya berpantang balik..untuk kebaikan perut aqil dan kekurusan perut ibu..hahaha..

cerita kelakar nak share..tahun ni saya berkebaya..dah 3 tahun raya tak pakai kebaya ok..tetiba tahun ni muat pulak (muntah..muntah..) tapi, yang kelakar..pagi2 raya memang muat..eksen takmo pakai girdle..sekali bila dah masuk petang..satu persatu butang baju kebaya saya mula tak mesra dengan pasangan masing2..saya kene cover dengan brooch (nasib baik bawa lebih)..akibat dari makan melampau batas..muahaha :p

kami

budak comel..

sebelah mertua..

my side..

sempat lagi tu..hehe(tgk perut i..time ni dah kene pakai brooch :p)


CEPAT LA PUKUL 5PTG..SAYA RINDU MEREKA DIBAWAH NI.....HUKHUK

"

"

"
babai...