My Friends

Thursday, September 15, 2011

~my breastfeeding journey 1~

salam semua..ape khabar korang?lama dah saya tak update blog..dah mula kerja ni..saya sangat sibuk dengan urusan harian..kerja kat opis memang banyak sangat..tambah balik rumah,dengan kerja2 rumah..anak2 lagi..abah nye lagi..hahahaha...tak sempat nak berbelog wehhh..

hari ni nak cerita pasal breastfeeding (cewah!) hehe..saya ni masih hijau lagi bab breastfeeding ni..memang banyak sangat perlu bantuan otai2..sebab tu lah..masa pantang,kerja saya dok surf internet pasal cara nak handle EBM..kandungan SI dan macam2 lagi..Alhamdulillah, saya dah menyusukan Aqil secara penuh selama 3bulan lebih..teruja untuk meneruskan perjalanan ni :)

saya tak hadapi banyak masalah dalam penyusuan..Alhamdulillah,susu saya sangat meriah..dari pantang sampai sekarang,saya berjaya buat stok frozen EBM sebanyak 120 oz sepanjang berpantang,sekali pump saya boleh dapat sehingga 12 oz/sesi..Aqil pon boleh minum EBM dari botol tanpa perlu dipaksa..adalah masalah sore nipple tapi lepas habis pantang je, aqil latching dengan cemerlang..so,masalah tu pon dah ok :) bab mengempeng pulak..belah malam je,sebelum pukul 1am memang waktu wajib aqil mengempeng..lepas tu dia tidur lena sampai pagi besoknya..baik kan anak saya?hehe..

oklah..itu cerita yang tak bermasalah..cuma satu je masalah saya hadapi dari berpantang sampai sekarang..ENGORGED! aduhai..B saya kerap sangat engorged..sakit ok..saya tak boleh keluar lebih dari 3jam tanpa susukan anak..hasilnya,engorged yang boleh buat saya nak nangis!untuk mengatasi masalah ni,saya dah kurangkan sesi pump saya dari 3x sehari ke 1x sehari,dapat la 12 oz sehari,cukuplah untuk bekalan aqil hari esoknya..stok frozen pon saya blom guna lagi..huhu..so far,masalah engorged saya dah mula berkurangan..hasil susu pon ikut demand aqil..hihi (apalah..orang nak susu byk,,saya pulak nak cukup2 :p) itulah masalah besar saya..over supply..hihi..

tiap2 hari..saya bekalkan 3.5 oz x 4 botol untuk Aqil..biasa dia guna 3 botol je,1 botol bring foward besoknya..lebih 3 hari saya terus frozen kan..hikhik..rutin setiap pagi..susun susu aqil mengikut turutan dan amount yang betul :)

ni le stok susu untuk anak bujang saya..hari-hari macam ni tau..hihi..

semoga saya terus bersemangat dan berjaya menyusukan Aqil sepenuhnya sehingga dia 6bulan dan terus menyusukan aqil sehingga dia 2 tahun..amin :)

p/s: sedikit terkilan sebab tak belajar dari dulu tentang susu ibu sehinggakan terpaksa bagi Alya Formula Milk..kesian anak ibu..maafkan ibu alya..tapi takpe ye sayang,ibu tetap bekalkan alya kasih sayang serta doa ibu sehingga akhirat nanti..

5 comments:

ayu said...

tahniah sha...wow..badan kecik je tapi susu meriah ye..hehe..bagus tu..

ashra said...

mudahan rezki aqil sentiasa melimpah k?insyaallah... =)

Myluv-Sylvia said...

wow.. tahniah. meriahnya susu. syl paling bnyk 10oz. biasanya 6-7oz. huhuu.. bestnye anak tak tolak puting. dak Arthur plak.. nangis syl dibuatnya. nk masuk keje tak lama lagi aihhh. rasa nk babap je ini budak. sesi latihan botol beliau sedang berlansung. huhuu..

mizah said...

tahniah sha! rezeki aqil... seronok kan bila dapat BFkan anak..bagusnya aqil tido lena sampai pagi!! isk...anak mizah gak suka terjaga tgh malam kalau umminya takde...huhu

sasha @ mumyalya said...

ayu..
thanks dear..bf is fun!hehe...
badan ni takle kecik mana pon..haha..

ashra..
thanks darl..insyaAllah..

myluv_sylvia..
thanks syl..so athur dah ok ke sesi latihan puting tu?hehe..hope athur si encem da pandai guna puting biasa..

mizah..
so far so good la..dai bleh tido lena,kecuali kalau sha minum kopi@nescafe..dia mmg susah nak tido..huhu..
thanks mizah..sesama kita bf anak2 hingga ke titisan susu terakhir ok..haha :p