My Friends

Sunday, September 25, 2011

~lemak tempoyak daun~

bila saya masak..saya tak ikut resepi sebijik2..tiba-tiba,masakan saya menjadi lah!!hahaha..
saya buat ni bulan puasa lepas..kebetulan ayah balik kampung,semua pucuk2 dipetiknya..saya pon sibukla google nak buat lemak tempoyak pucuk daun..ayah saya terus men 'sound' saya dan kata,takpayah ikut2 resepi..agak2 je..haha (tu konsep ayah..dia memang handal masak2..) so ayah ajar buat lauk kegemaran kami sekeluarga ni..tanpa apa2 kertas..dok main lebur2 ja.. :p

resepi suka-suka saya :

Bahan A
secekak pucuk ubi (basuh dan ramas2 dulu untuk buangkan pahitnya..)
secukup rasa pucuk labu..
secukup rasa daun cekur..
secukup rasa daun kunyit..
serai 3 batang..

bahan B
bawang merah - 5-6biji
cili api 15-20 biji (nak pedas letak lebih2)
kunyit hidup dalam 1-2 inci..

semua bahan B dikisar..
semua bahan A dimayam / hiris..

Bahan C
biji petai sesuka rasa..(saya letak segenggam..haha)
ikan bilis..(pon saya letak segenggam)
kelapa sebiji (diambil santan je)
4 senduk besar tempoyak ( home made pls...)
garam secukup rasa..

last step,semua bahan A, B dan C dilebur bersama2 sehingga masak..
*ala2 buat masak lemak la caranya..hihi..
kalau suka,korang boleh add on udang..sedap!

hasilnya..perghhh..ekekeke..

*en.hubby memula kawin tak pandai makan ni..sekarang,dia la yg asik request nak makan lauk ni..ehehe..hebatnya penangan tempoyak daun :p

2 comments:

ashra said...

wow..hehe.lemak tempoyak.i tak pernah try tau..

sbb i tak suka tempoyak..hehe.tapi hubby suka...err....one day i kena amik resepi u ni try kan kalu nak hubby sayang lagi.hehe

sasha @ mumyalya said...

ashra..
siyes tak pernah try?hubby pon tak suka tempoyak,tapi bila dia rasa lauk ni,melekat la dia suka..hihi,tempoyak biasa dia tak suka pulak..hehe..