My Friends

Thursday, July 28, 2011

~Alya sangat Manja!~

manja..memang manja..Alya Insyirah banyak menduga kesabaran saya sepanjang tempoh berpantang malah sampai sekarang..huhu..sampai satu tahap,saya rasa memang makanan dia je kene lepuk2 tu..aduiiii..hukhuk..
ok..cuba korang bayangkan..minggu2 pertama saya melahirkan aqil..tentulah keadaan saya agak kritikal,almaklumla saya c-zer..pergerakan terhad..dengan struggle nak menyusukan aqil..huhu..alya pulak,24/7 jam xmo berenggang dengan saya..dah saya pesan,bila saya balik hospital,alya kene tido dengan mama(my mom) untuk 3 @ 4 hari..bukan lain rumah pon..lain tempat tidur je..tapi..end up dengan dia menangis meraung2 nak tido dengan saya..huhu..tak habis takat tu aje..dia akan minta saya peluk dan dodoikan dia macam selalu..ok..itu sangat susah sebab saya nak tidur dan bangun tidur pon hubby kene tolong..ni kan pulak nak peluk dan dodoikan dia??hukhuk..(blame on me sebab dari preggy aqil tak ajar alya berdikari tidur sendiri :( )
masalah lagi bila dia cemburu saya kerap susu kan aqil..setiap 2jam sekali dia akan minta saya buatkan susu..tapi tak habis minum pon..asalkan dia dapat apa aqil dapat..haha..
dia sentiasa buat something untuk tarik perhatian saya dan hubby..mostly perkara yang buat kami marah la..dan..sangat2 susah nak dengar cakap..hukhuk..
saya mandikan aqil..dia pon nak mandi sekali dalam baby tub tu..time tu juga ok..hukhuk..
saya memang tak dibenarkan tidur waktu siang dengan aqil..mau alya histeria..hehe..dia nak saya layan dia memain masa siang..aduhai..dah la sebelah malam saya jadi 'burung hantu' sebab aqil yg takmo tido malam (ni saya akan cerita kat entry lain)..
dapat tak korang bayangkan kusutnya saya??kihkih..
tinggalkan dia berdua dengan aqil??haha..saya takut2 berani weh..pernah dia jadikan aqil pesakit dan dia doctor..errrr..alya oh alya..hihi..

pendek kata..memang amat tergugat kesabaran saya dengan perangai alya sejak dapat adik ni..tapi saya tak salahkan dia pon..sebab dia dah memang terlalu dimanjakan..tetiba kene share kasih sayang saya dan hubby..mungkin dia belum biasa..(errrr..dah hampir 2bulan alya oiii..biasakan cecepat ye sayang..)

nasihat saya pada sesapa yang bakal dapat baby dan memang memanjakan anak sulong..pupuk kesabaran tahap dewa ye..hihi..ready mental dan fizikal untuk layan kerenah si manja anda..dan paling elok cuba ajar dia berdikari dari awal sebelum anda melahirkan si adik..cewah..padahal..i pon failed :p

ni ler budak yang manja tu..huhu

pstttt..bila tengok wajah polos alya waktu dia tido..rasa kesal marahkan dia..rasa kesian dan tak sampai hati..kesiannnnn sangat..huwaaaaa :(

9 comments:

ashra said...

ye lakan,geram rasa nak marah.bila die tido,rasa sayu hati..samalah I.

anak sulung mmg gitu la..kdg lebih manja dari adik,sbb takut perhatian hilang.sok aleesya.cenggitu la gamaknya..cane lah i handle lak nanti.hehe

mizah said...

wah..teringat dulu zaman yg mencabar..memang cepat hangin mizah ni... sabar ye sha..insyaAllah lama2 dia ok la tu...faham sangat situasi itu...memang stress!! heheheh...tp betul, bila dia tidur tetiba rasa bersalah sebab marah2 dia...syukur skrg dah ok...dah pandai pujuk diri dia sendiri, pandai mengalah..pandai main n gado dengan adiknya dah...lagi pening..huhu..sabar ye...insyaAllah nanti dia ok la tu...hihiih

Lady of Leisure said...

Agaknya sebab baru nak sesuaikan diri tu yang dia manja lebih tu hehe.. Meh sini alya nak hug skit!

Ibu_Niyaz said...

tahniah erkk
rasa terlambat plak nak ucap tahniah utk baby baru
huhuhu sabar byk2 erk
sy yg beranak 1 ni pun dah tunggang langgang, pe ntah lagi u yang dah 2 ni hehehe

sasha @ mumyalya said...

ashra..
yer..kerap kene marah..cian dia..hihi..sgt2 manja..
insyaallah u boleh handle,cuma my advise..u kene dah mula ajar dia berdikari sikit2..tuk prepare masa ada adik nanti :)

mizah..
sha pon jenis tak sabar..kalau aqil meragam teruk sgt pon sha marah..hihi,ni kan pulak kakaknya..tulah,tgh tunggu alya biasakan diri..cepatlah...huhu

sasha @ mumyalya said...

lady..
hehe..rasa kot,sbb dia macam kebingungan masa memula bawa balik aqil..hope dia cepat biasakan diri..hehe..meh hug alya meh :p

Ibu_Niyaz..
thanks dear..tak lambat pon,baru 55 hari bersalin..ehehe..
bila dah beranak 2 ni..masa tuk diri sendiri totally takde..kene pandai curik2..hehe..

Vna Sandhu said...

haaa rasakan! heheheheeee

I dah melaluinya & sedang melaluinya sampailah ke hari nie...bab menyesal tu mmg sama..bile dia tido barulah nak peluk cium dia & say sorry

kesian Kira huhuhuuuu

sasha @ mumyalya said...

wina..
oh dear..sometimes kesabaran ni sgt2 tercabar kannn..sekarang i paham sgt2..hihi..yup,bila tgk dia tdo,rasa nak menitik air mata..huhu

sasha @ mumyalya said...
This comment has been removed by the author.