My Friends

Monday, September 20, 2010

~Alya berpisah dgn si Dia~

dialognya begini...

abah alya : eh..nape bdn alya cam panas ni yang??
ibu alya : ha ah la..susu pon tak mau hisap..(sambil pegang kepala alya)
abah alya : cuba tgk tekak dia..ada ulcer dalam mulut tak..
sambil suruh alya menganga mulut..dan terkejut bila tengok tekak alya yang kemerah-merahan..

ok..itu lah permulaan bicara kami sebelum sama2 sepakat untuk membuang puting @ pacifier alya..dalam masa 3 bulan tekak alya kene infection sbyk 2 kali..dan juga gigi alya dah mula senget..itu belum lagi cerita macamana kalau misplaced pacifier tu..mau haru satu rumah..buleh menimbulkan perang dunia ke 4 tu..hahaha..
actually dah banyak kali i cuba pisahkan pacifier tu dari dia..tapi ada je halangan..halangan dari hati yg tak sampai ni..halangan dari en.Abah yg mmg cepat kalah dgn pujuk rayu anak dia..dan yg ni paling tak sanggup..dugaan dari nenek nye yg cukup pantang alya menangis..memanjang je kecian..huhu..so,memandangkan cuti yg panjang..i cuba juga pisahkan..

macam2 aksi alya masa memula dipisahkan..merengek..meragam..meratap..uishh..macam2 la..sampaikan en.hubby hampir tewas dgn alya..tapi ibu sgt tegas kali ni..sebab bila putus kasih je dgn mr.pacifier..besoknya,tekak alya dah tak meragam..so tindakan mmg harus diambil kan..kan...

dan hari ni..jam ni..alya dah putus kasih @ berpisah dgn mr.pacifier lebih kurang 2 hari 20 jam..satu rekod baru bagi kami (sebelum ni hanya bertahan 1 hari je :p)
semoga ia akan berterusan dan kekal selamanya....

tinggal kenangan..kisah kasih alya dan mr.pacifier :p

to alya : ibu and abah buat semua ni untuk kebaikan mu syg..ibu paham kasih mu yg berbelah bahagi pada cucut (mr.pacifier) dan bantal bucuk mu..namun cucut mesti pergi..cucut sudah mula meragut kecantikkan gigi mu dan kerap membawa infection pada mu sayang..ibu pasti,satu hari nanti..alya akan berterima kasih pada ibu dan abah :-*

korang nak tau..bila ayat alya cari cucutnya keluar je..i hampir2 tewas..nak tau ayatnye camna?? "ucut...oh ucut..mana ucut ni..ucut...sambil mula teresak2" :(

ok..itu story terbaru alya..see u all kat next entry..daaa..

Friday, September 17, 2010

~ceritera raya kami~

salam to all..
korang dah naik kerja?dah balik rumah?dah puas beraya?heheh..cerita bab raya kan..yang paling penting,pasal makan²..jalan²..cuti²..lepas tu penat..sakit..dan sebagainya..hahaha..

tahun ni macam la i bagitau yg sebelum ni,kami raya sakan..huahuahua..suami cuti sampai raya ke3..jalan sokmo..pagi raya sampai malam tu,perut sendat masuk makanan..hehe..kampung i tak jauh mana pon..pagi raya balik rumah ayah yang agak² 500meter dari rumah sendiri..lepas tu pi umah mama yang lebih kurang 5km dari rumah ayah..lepas tu balik rumah nenek, 300meter je dari rumah mama..then balik rumah MIL yg lebih kurang 5km dari situ..so,korang paham tak apa yang cuba disampaikan oleh penulis blog ni??wakaka..punyalah dekat kampung..jam 11 pagi dah habis jalan rumah yang wajib :p
petang baru gerak balik masjid tanah (kampung ayah) kat masjid tanah memang harus simpan sebelah perut sebab masakan orang kampung ni..waduh²..tak cukup kalau setakat sepinggan dua aja..hahaha..

Alya insyirah paling happy raya ni..memang dia sakan lah bergelumang dengan sepupu sepapat dia..yerlah..jarang diorang dapat bersama mcmtu..pastu,macam biasa lah..namapon raya..so alya punya misi adalah kumpul duit raya..haha,tahun ni ibu senyum meleret sebab duit raya anak dia terlebih dari target (wah siap ada target tu :p) alya bergaya sakan dengan baju² dan kasut baru dia..hihi..comel²..

tapi yang sadisnya..masuk raya ke5 i tak sihat..selsema..b
atuk²..demam dan akhirnya asthma..huwaaa..sampai hari ni masih ada kesesakkan berlaku dalam dada ni..tapi..ku tahan jua..cewah..tak berapa sihat..perut buat perangai..dada masih sesak..mybe penat sgt,berjalan..open house kat rumah tu masa 2nd hari raya..ramai sgt org sampai tak menang tangan dan juga maybe sebab telan ais berkilo²..tobat dah cuti ais sebulan..huhu ;;)

ok enough membebel..i nak share sikit pic raya yang sempat di snap masa hari raya pertama lepas :)

ewah..pink lady :)

kami..hihi..sila abaikan tang yg berlapis tu,bukan perut i ok..tu super impose..wakaka
dan juga abaikan bantal busuk alya yg wajib dibawa kemana saja..haha

kids with tok ayah...

alya with mama..lol~

malam raya alya with cousin..aunty..

alya with kids di pagi raya mau minta duit raya...haha

ermm..sepanjang hari raya..bila berkumpul sanak saudara..banyak nau² cerita tak baik yg i dengar dari mulut diorang..owhhh..sungguh tak suka..masa bulan posa bagus pulak masing² kurang aktiviti mcm tu..huhu..

ok guyss..sampi sini dulu ye..nanti kita sambung lagi..kurangkan pengambilan ais dan manisan sepanjang hari raya ini ok..babai :)






Saturday, September 11, 2010

~salam aidilfitri 2010~

salam aidilfitri pada semua..
walau dah terlewat sikit..nak juga post this card.. :)
maaf zahir dan batin..




babai.. :)

Sunday, September 5, 2010

~Persiapan Hari Lebaran~

salam..

korang dah habis persiapan hari raya tak?bagi kami sekeluarga..dari belum puasa pon kami dah mula mngumpul sedikit2 untuk hari raya..alhamdulillah takde last minit shopping tahun ni..serius ni,dah 2 minggu kami jenjalan cuci mata je,sebab banyak persiapan dah buat awal..cuma ada lah dak sasha tergedik sikit beli blouse cantik2 (ada sebab kannn..)hihi..

perancangan hubby untuk menyimpan separuh dari bonus yg dia dapat bulan 3 lepas sgtlah bijak..walaupon si isteri tak tahu bab simpanan itu kan..(hubby kata kalau i tahu,compom tak sempat raya dah habis :p ) so,dapatlah kami membeli dengan hati yg tenang ;;)

tahun ni kami berganti semuanya..kecuali kereta lah,sebab dak pesona tu baru ganti last year..karang bengkok tulang belakang kami laki bini..haha..ape yang dihajati untuk alya semua dapat ditunaikan..hubby pon agak sporting tahun ni sebab dia pon join sama soping barang2 dia,biasanya dia takmau soping sgt,hehe..rezeki lebih,Alhamdulillah :)

ada sebab kami beraya sakan tahun ni..
1. kami tak duduk di putrajaya lagi..dah tak PJJ :p
2.Dekat sgt dengan parents..senang buat preparation..
3.Perancangan kewangan yang tepat, dan Allah limpahkan sedikit kelebihan tahun ni..
4.En.hubby dapat cuti 3 hari (1st time dalam masa 10thn tau!)
5.Alya dah makin pandai bergaya..kot??haha..

sementara anak sorang ni..so,sakan jugaklah memborong untuk alya,nanti dah bertambah kene la bahagi2 dengan adik..haha..

fav alya ialah kasut terompah tu..hihi (eh..karpet bulu2 tu pon baru taww..wakakaka)

untuk dak sasha pulak,memandangkan banyak baju lama dalam lemari tu kene pi sedekah2 kat orang sebab dah tak sesuwei nak dipakai..kene buat koleksi2 baju yg lain(blouse..etc)yg bersesuaian :)

oh..tapi masih perlu tambah koleksi tudung ni..haha

tahun ni theme baju raya kami pink kaler..tapi baju nye sedang di bilas sebelum pakai pagi raya..nanti kita tgk foto pagi raya ok :p korang punya theme kaler ape pulak?

next entry i'll share biskut2 raya air tangan dak sasha ok..hihi..

salam menjelang lebaran untuk semua..tata..


Thursday, September 2, 2010

~maaf kan saya kengkawan~

salam semua...

uihhh..lama dah tak update ini belog..penin..tak tau nak cakap ape..mula dari mana??eh..kenapa jadi macam ni..terasa 0 sgt bab berbelog ni..sayang nak tinggalkan..tapi macam mana nak mula semula??aduh..pls kengkawan..help me..takde idea..tak tau mana nak mula..ape nak cerita..

tapi..tak pernah ku lupakan kengkawan semua..semua blog kengkawan ade ku jengok..ada juga berita dan perkembangan terkini korang yang ku baca..cuma untuk aku nak mencoret kat sini..aduh,amatlah susah..tak macam dulu..smooth aje..maaf ye kengkawan...

tak pernah lupa pada blog ni..tak pernah lupa pasa semua sahabat..cuma lupa ape nak dicerita kat sini..huhu..

rasanya..itu saja buat masa ni..ku tinggalkan korang semua dengan pic alya yg latest..yup my alya dah besar..dah bijak..dah pandai minta nak adik..erkk???hahaha..


dan..sebelum terlupa..Selamat berpuasa semua (walaupon bulan puasa dah nak habis) habiskan 7 malam terakhir Ramadhan ni dengan amalan yg sebaik mungkin ok..semoga diterima oleh Allah SWT..

till then..babai...