My Friends

Sunday, October 10, 2010

~morning sickness~

saya kira..morning sickness sudah mula mengambil tempat..last week alahan yg sgt mild..
tapi weekend ni..aduh..badan sgt tak sedap..luckly saya tak muntah2..cuma..loya..
sentiasa loya ok..nak mkan pon tak lalu..aduh..
keadaan ni amat teruk pada waktu malam..waktu siang saya ok lagi..
tapi..baby tak manja..walau badan tak sedap..saya masih larat untuk memasak buat hubby dan alya..masih mengemas rumah..mop lantai..sapu sampah..kihkih :p

saya amat berharap..walau seteruk mana loya ni..jangan la saya muntah2..
itu akan membuatkan saya lebih lemah..dan harap2..baby tak manja seperti masa
kakak alya dalam perut dulu(semua kerja pon taknak buat..nak tido je :p)
semoga saya dapat melalui fasa ini dengan tabah..dan semoga baby membesar dgn sihat :)

satu lagi..mood agak swing pada en.hubby..kecian dia..sejak akhir2 ni..asik kene bom dgn saya :( harap benda ni sekejap je..puas dah saya beristigfar..elakkan rasa marah..tapi :(
suami kata,saya sgt independent preggy kali ni..langsung takmo dia tolong atau tak kisah kat dia..owhhh..kecian hubby ku..pasti dia terasa :(

saya masih belum mula buat checkup di mana2 klinik kesihatan mahupun gynea pilihan..
rasa nak mula bila dah 8weeks nanti..tengok lah macam mana..kalau kesihatan mengizinkan..kalau tak,alamatnya..dalam minggu ke6 ni dah kene jumpa doc :p

ok kengkawan..doakan kesihatan saya sepanjang trimester pertama ni ok :)
love u all..babai :)





Tuesday, October 5, 2010

~Exclusively for You!!~

lupakan sebentar kesibukan di opis..lupakan seketika proses pembelian rumah kami..lupakan sekejap kepenatan yang melanda..

dan mari kita lihat ini..
"

"

"

"

"

upt ni ni di buat pada jam 12.30malam..kihkih :p

according to my UPT on 03/10/2010...i think i'm positive!!..
that means alya gonna be big sis lah!! :p
but i still need to confirm it..i'll refer to gyne after 2 weeks..

and this entry exclusive for all my blogger buddy..i belum announce officially kat mana2 tau..fb ke..RH ke..saje nak masuk kat dlm blog dulu.. :)

happy??yes i'm happy..Alhamdulillah..dapat sekali lagi merasai 40 minggu nan indah :)

see you soon ok..babai...


Saturday, October 2, 2010

~Home sweet Home~

fuhh..penat...penat..
minggu ni i sangat bizi..bizi sangat..eh, mcm sama je..haha..ermmm,ni pon baru balik dari kursus kat kl..pastu rumah tunggang langgang nak kemas..kerja kat opis berlambak nak buat..nak training alya diapers free lagi..tak ke penat tu.. (-_-")

sambil dalam kebizian tu..i and my dearest hubby sedang mencari tempat berteduh yg hak milik kekal untuk kami sekeluarga..hehe,maksudnya..nak beli rumah la..haha..

rasanya dah tiba masa kami beli rumah untuk keluarga i yg comel ni..i dah pon dapat pengesahan perkhidmatan dari kerajaan Malaysia sebelum puasa lepas,setelah 1y++ berusaha kan,haha..KWSP i and hubby pon macam dah cukup untuk kami keluarkan dan pindah hak milik pada pemaju yg terpilih..kuikuikui..duit simpan yg sikit2 ala2 manja nak dihabiskan tu pon kalau tak beli rumah cepat2..lain kerja dibuat nanti..makanya,kami decide mahu beli rumah by end of this year..amin :)

ok..kami dah list out beberapa option yg kami ada untuk pemilikan harta yang kecik ni..huhu..yang paling penting..i dah buat syarat kat en.hubby..i nak rumah yang dapurnya besar!!walaupon i jenis yang tak berapa nak kawan dgn dapur kan..tapi kalu kenduri,kendara..senang nak buat rewang.. :)) :)) apakah??

ok..this are the option..maybe ada yang boleh membantu memberi pandangan..(saya pentingkan keselesaan dan keluasan :p) oh ya!sebelum terlupa..ini rate harga rumah untuk dimelaka ya..

a. Taman perumahan ni baru dimajukan..rumah 80% siap..keluasan standard-3bilik,kawasan
hall dan dining bersambung (this i tak suka!) lebihan kawasan belakang sgt sedikit..harga
150k++..kawasan yang ideal untuk nak memulakan hidup bersama keluarga..

b. Tanah lot..beli tanah di kawasan perkampungan..harga tanah je dah mencecah 80k~90k..naik rumah yang anggaran dalam 70k++..price lebih kurang beli rumah yang option a..cuma keselesaan dari segi kawasan rumah dan nak decide bentuk rumah..haha..mcm banyak duit nak design bagai..actually option ni i suka sangat..tapi bimbang tak cukup duit..i tak mau nak hutang terlalu banyak :(

c. Rumah 2nd..rumah ni milik best friend ayah i..rumah dah berusia 20thn..perlu
penambahbaikan di byk bahagian rumah..rumah dalam keadaan 80% baik..yang paling i suka pasal rumah ni adalah keluasan rumah (luas begini kalau rumah baru dah cecah 200k :( ) hall dan dining berbeza..3bilik..kawasan depan muat untuk 2 biji kereta..kawasan lebihan belakang muat untuk 1 biji kereta(besarkan??)..tandas dah rosak..huhu~ this kalau i pilih..dengan harga rumah dan renovate semula..anggaran 100k-110k..

ok..this 3 option yang i ada buat masa ni..semua ada pro and kontra..i bukanlah berduit sangat nak beli yang mahal2,nak daftar kat PNB untuk rumah kos rendah,tak layak pulak,adoiyaii..jadi,tulah option yang ada..tapi yg paling penting..mesti besar bab dapur (lok??lagi sekali??haha..)

kalau u all jadi i..mana satu jadi pilihan?byk yang perlu di pertimbangkan bila beli rumah ni kan..aduyaii..fenin..fenin lah..haha..semoga kami dapat membeli rumah yg di idamkan secepat mungkin..huhu~

~home sweet home~

ok guyss..pelis give me u all punya opinion ok..untuk dipertimbangkan..thanks a lot kengkawan..~lol~see u soon..babai....