My Friends

Thursday, June 9, 2011

~kelahiran Muhamad Aqil Iman~

salam semua..alhamdulillah,saat saya buat entry ni,saya telah selamat melahirkan anak ke-2 saya, Muhamad Aqil Iman bin Mohd Fauzi..jom saya nak share detik2 bersejarah tu..tapi saya bitau awal2 ye..pengalaman ni tak la sehebat mana..almaklumla..dia keluar ikut 'tingkap' :p

03/06/2011 - saya bangun tidur seawal 4.30pg..sebenarnya,malam tu tidur2 ayam je..takut sebab tau dah kene admit pagi tu..macam2 main kat kepala ni..berjaya ke nak cuba normal labor..atau memang kene 'potong' gak saya ni..takut sangat2..sebab walaupon alya saya lahirkan secara c-sect..tapi tu emergency c-sect..masuk OT pon dah ting tong dgn pethidine..jadi memang tak sedar ape pon walau bius separuh badan..kali ni..tentu hidup2 depa potong perut i..huuuu..ngeri kan..
lepas solat subuh..saya dan suami mula cek balik beg2 nak bawa pi hospital (macam nak duduk sana 3minggu :p) kemudian..saya ciummmm alya puas2..dalam hati terdetik,andai berlaku apa2 komplikasi..dapat ke saya jumpa alya lagi?arghhh..emosi tau..pastu,saya salam mama dan cium mama..minta ampun maaf..dalam kereta,call ayah pula..minta ampun maaf..(ceh dah macam pagi raya pulok) dan paling sadis..masa kat depan emergency MMC tu,saya salam suami saya,minta ampun maaf..halal semua..suami sedih,mata dah bergenang..sedih bila dia lafazkan kata2 yg saya dapat rasa sampai kehulu hati ..padahal nak admit wad je pon..bini dia emo lebih..hehe..yerla,saya nak bersalin..normal ke c-sect ke..tetap pertaruhkan nyawa ok!!

jam 6.00 pagi..saya dah admit ke ward,nurse2 yang baik hati mula 'kemas2kan' saya (memang la baik kan..pecah tabung aku bg korang job..hihi) dah siap2 'dikemaskan'..gynea saya muncul..mula buat pemeriksaan serviks..alahai,jauh lagi..servik tak lembut..agak risiko untuk induce..memandangkan saya memang dah booked untuk c-zer incase benda macam ni jadi,so suami terus cakap kat doctor,terus c-zer je..ok,doctor suruh nurse buat preparation,pam berak,tukar baju..so on..
dugaan cuma satu..tetiba pakar kanak2 terlupa depa nak inform..ceett..bleh pulak terlupa,pakar bedah,gynea,pakar bius,suma dah ready..abis anak haku dah kuar..sape nak cek baby lak kan?huhu..sebenarnya salah saya juga,sebab lupa nak inform nak paed mana satu dari hospital tu..ngee..nasib baik la paed datang tepat jam 7.45pagi dgn muka tersenyum..owh ok..ni doctor alya dulu..i boleh terima..hihi ;)saya ditolak ke OT lepas tu..hubby follow kat sebelah..dgn kamera gantung kat leher..(haha..abang oiii..ayg nak pi c-zer ni,bukan photoshoot :p)

lepas kene cucuk bius separuh badan..hati saya mula berdebar..tetiba saya jadi sangat takut..saya cari2 hubby..owhh..hubby pi tukar baju sebab procedur nak masuk OT kene pakai baju yang macam doctor tu..saya dah menggigil..terketar2 bibir saya..gynea saya perasan,terus bg kata2 semangat..saya asik tengok pintu OT tu,tunggu hubby masuk..masa tu ntah hape depa semua buat kat perut ni..huhu..bila saya nampak hubby masuk..owhhh..baru tenang hati..saya asik la tanya hubby..dah potong ke bang?huhu..(ngeri bila dah selamat hubby cakap diorang tak potong pakai pisau la..pakai laser je..hihi..gilerr ngeri..) tetiba je saya dengar semua doc kecoh2 cakap baby besar..kene tolak sikit..haha..dan,akhirnya..saya dengar sayup2 suara baby kecil menangis(sayup ke??)hihi..anak saya selamat dilahirkan..so sweet..paling sweet,keluar perut terus bagi 'gift' pada doc yg sambut dia..ngee ;D lebih sweet masa dia diberi pada saya untuk ciuman pertama..lepas tu,en.hubby terus follow anak dia..haha..

dan..seterusnya..bermula la perjalanan saya sebagai ibu kepada 2 anak yang comel..Alya Insyirah dan Muhamad Aqil Iman..

saat indah kami..


Name : Muhamad Aqil Iman B. Mohd Fauzi
D.O.B : 03/06/2011 @ 1 Rejab 1432 @ 8.20am
P.O.B : Mahkota Medical Centre Melaka
Weight : 3.75kg
body length : 54cm
head circumference : 34cm

kakak sayang adik...

itu serba sedikit pengalaman melahirkan Aqil..Alhamdulillah..kurniaan dari Ilahi buat saya,suami dan kakak alya...

*trillion thanks to Dr.Liu (gynea), Dr.Chee (bius), Dr.Tee (paed) dan semua kakitangan ward bersalin MMC Melaka ;)

ok kengkawan..jumpa lagi..babai :)