My Friends

Thursday, July 8, 2010

~bila musim durian~

hi guyss..how r u today??i tak sihat (*.*') macam nak demam..flu..and yg sewaktu dengan nya..ini suma penangan dia lah..sejak musim dia datang dalam tahun ni..wah..makin melampau tekak ni nak kan dia tau..aduhai..hasilnya menghidap la diri ni :))

i memang hantu durian..suami lagilah jangan cakap..sangat hantu woo..hihi..tapi hantu yg encem..hahaha..sila layari pic2 dibawah yg membuktikan ke"hantuan" kami pada ini duri :p


nampak tak yg si kecik yg cekak pinggang tu?? :p

layan..siap dapat free lagik :p


i siap bawa pi opis :p

dan bubur ini incik hubby kata mabeles :p

yang peliknya..bila habis je simpanan durian dalam fridge tu..mula la kami sasau mencari lagi..sekali beli dlm 10 biji..itu yg sekila bawah rm7 la..kalau yg brand D24 atau udang merah tu..yg sekilo cecah sampai rm15..hihi..tu i amik 2 @ 3 bijik je..kalau amik banyak2..mau botak kipala incik poG :p pastu hubby akan kupas durian and i tukang kumpul ulas2 tu masuk tupperware..simpan dlm fridge(tupperware yg tutup rapat ok..kalu tak 1 fridge bau lorhh)
i paling suka durian kampung..makan tak jemu..sangat sedap..walau isi tak setebal durian kawin..D24 dan sewaktu dengan nya..tapi lemak manis tu yang i suka gilerssss :p

meh i share antara cara2 nak pilih durian yg baik..
hihi..(jgn main2..pilih durian pon cam pilih bini :p)

1.tengok kulit durian tu..perhati betul2 manatau ade kene tebuk ke (kes telah
di tebuk tupai :p),busuk atau dah tompok hitam tu elakkan ye..

2.org kata..duri buah durian kalau tumpul dan jarang2 isi nya sedap..tak pasti kesahihannya..

3.berat durian tu..kalau buah nye besar..tapi ringan,means buah tu dah lama..hampir kecut isinya..

4.cium bau..cari buah yg bau yg best dan fresh dan elakkan buah yg bau dah masam mcm tempoyak (yg ni ramai buat)

5. kupas..rasa..baru beli..yg ni incik hubby i buat..perkara wajib buat masa beli durian especially kalau beli yg mahal sikit..taknak la beli berpuluh rm..balik je durian tak shedap..mengkal dan seangkatan.. :(

haha..itulah serba sedikit aktiviti kami sepanjang musim derian ni..hasilnya sampai i nak demam dah ni..huhu..

ok..sampai sini dulu ye..nanti kita sambung story lagi..babai...

Monday, July 5, 2010

~peeking alya's party~

salam to all..i tepek pic dulu ok..next entry i cerita tentang party alya yang di buat saturday, 03.07.2010 lepas..tak sempat nak story mory..i bizi jap ni..hihi..best..ramai kengkawan datang.. :p






ok..nanti i cerita selebihnya ok..tata guysss :)