My Friends

Tuesday, November 19, 2013

MELAKA BIRD PARK

olaa..ai suka nak share my experience pergi ke Melaka Bird Park baru-baru ni..yerla, manatau ada yg nak review kan untuk aktiviti melancong ke Melaka..so korang ada la idea sikit nak bawak kiddos pergi melawat tempat2 yg fun..hihi..

tapi this park bukan lah my first choice nak suruh uols masuk kalau datang Melaka yer..yang harus masuk tentulah: zoo melaka, taman buaya, taman rama-rama. kalau yg nak amik pic cantik2 harus pergi bangunan merah,bangunan A-Famosa, Bukit Senjuang..dan kalau bab makan2 pulak, harus cuba Asam Pedas Hjh Mona, Asam Pedas Claypot, Medan Ikan Bakar Crystal Bay (murah dan sedap) (nanti nak buat entry review makan-makan melaka la pulak...huahuahua) memalam wajib naik River Cruise Sg. Melaka okeh! hehe ..

okeh..berbalik pada Bird Park, Melaka.. ai dapat kupon untuk tiket beli satu percuma satu, so bawa la anak-anak dan adik kecik pergi sana..lokasi terletak betul-betul belaka Melaka Wonderland..for me, park ni okeh2 saja..biasa2 saja..pasal belum habis siap..burung-burung pon belum jinak..semua bertempiaran lari..huhu..nak bagi makan pun tak boleh..tempat tak crowded..so kalau saja nak santai ok la..burung banyak dok sembunyi..puasla kiddos paksa keluar :p banyak juga disediakan tempat berteduh..nak naik ke bahagian atas tu ada lift..bahagian atas tu macamana?korang tgk tak jurassic park yg dalam sangkar burung tu..lebih kurang macamtu la..tapi takla besar macam dalam pilem tu..haha..

harga tiket? ni harga pengenalan..harga park belum siap..kalau dah official nanti tatau la :
Dewasa = rm25
kanak2 = rm10

sila layan gambar2 dibawah ni okeh













okeh..takat ni aje..babai :)

Saturday, November 16, 2013

Gold Coast Morib, dah tak best!

weekend lepas(10/11/2013-11/11/2013)..asben bawak kami sekeluarga ke Gold Coast, Morib..sempena my birhtday, ehemmm..dan alang-alang nak plan jalan-jalan dengan my siblings..kitorang siap tempah bilak untuk my mom dan my grandmom..saja nak bawa depa rehat-rehat kat resort tu..so, automatik percutian tersebut jadilah family day kecil untuk kami sekeluarga..huhu..

last year ai pernah pergi Gold Coast, Morib ni..memang puji melambung la kat resort ni..baca sini..tapi kali kedua datang sini..i'm really dissapointed dengan servis, dengan room servis dan dengan bilik yg depa bagi..alahai, mybe ai tak luck on that day..maybe..hurmmm.. 
first of all..kami kene cek in on 3pm..okeh it is normal..tapi bila naik bilk..langsuing tak kemas lagi..sepah!!!!budak room servis masih sibuk buat bilik hujunggg yg belum cek in! kami kene tunggu almost 2 hours untuk bilik siap..maknanya, kami dapat la tengok segala kekotoran yg berlaku dalam bilik sebelum dikemas kan..dan itu mmg dah spoiled our mood..euwwww..sebagai balasan, pihak resort bagi kami cek out lambat sejam esoknya..hermmm..ai faham maybe sekarang pihak resort dapat banyak tempahan due to all the promotion at groupon, mydeal..etc..tapi tak boleh la take for granted..customer first kan.. 
2nd problem.. kami tak lena tidur..coz ada satu bilik sebelah tu pintunya tak boleh ditutup..so berdentam-dentum malam hari..lagi haru bila malam tu hujan ribut..kecian pada my niece umur 2bulan dan my grandmom yg dah 78thn! pihak pengurusan hotel, please la do something..kalau takde penghuni dalam bilik tu..pls make sure bilik tu tertutup rapat..walopon ada "history" or something kat bilik tu..pls!
3rd problem..yup i hadapi masalah bau busuk tu..tapi budak2 room servis tolong semburkan pewangi dalam bilik i..sekejap je hilangla..lepas tu bau balik..tp tu kitorang boleh handle lagi..dari masalah ke 2 tadi.. 

btw..the pool @ theme park..my kids really enjoy it..masih la ai rasa ada keseronokan despite all the problems we had..

that's all..untuk pergi lagi Gold Coast, Morib..i need to think 1000 times kot..huhu..sorry..tapi masih nak tunjuk gambar my happy kids..hehe





mia belajar berenang







p/s: happy belated birthday to me..Age is just a number and mine is unlisted! hahaha..

babai..

Friday, November 8, 2013

Happy Birthday Husband..

Birthday en.asben on 27/10/2013 lepas..baru sekarang nak buat entry..huhu..sibuk sangat and internet kat opis probs..sempena bithday asben..ai kena kerja kat P.Pinang..weekend tuu, mencik betul!..lantas, dengan segala kudrat yang ada..ai pujuk asben untuk ikut sekali dan hangkut anak-anak sekali..hehe..maka berkampung la kami di P.Pinang dari 25/10/2013 sehingga 27/10/2013..anak-anak happy, asben pon sama..

Macam biasalah..kat P.Pinang apa yang best? makan-makan la kannn..hihi, actually last year kami dah ke P.Pinang untuk bercuti, refer sini dan sini..tahun ni jejak lagi, alhamdulillah rezeki..kali ni kitorg menginap di Naza Talyya , Tg Bungah..saje nak duduk tepi laut..feeling-feeling lomantik..haha..sgt affordable berbanding hotel2 sekitar laut tu..bilik pon ok..breakfast biasa je..and bonus ada swimming pool..yeayyyy!

Dalam-dalam kerja tu..kami singgah juga jenjalan kat Bukit Bendera (wajib la kalau dtg Penang kan) singgah Padang Kota Lama makan Pasembuq..haha, singgah ke Night Market Batu Feringgi..okeh, yg ni tahun lepas tak pergi..and memang best!hihi..kaki shopping kan!!harus la best..and for the first time dapat lalu P.Pinang Bridge..cantik sangat! insyaAllah ada rezeki kami sampai lagi P.Pinang..


my man.. :p








to my darling asben..
Dear husband..once in a while..right in the middle of an ordinary life..live give us a fairytale, and my happy ending fairytale is you..I love you, truly, madly, deeply do..happy birthday..may all the happiness be yours..


babai :)