My Friends

Wednesday, July 24, 2013

PERSIAPAN RAYA..yang belum siap..

persiapan raya?fuhhhhhhh... *lepas nafas panjang2* kihkihkih..Alhamdulillah,untuk anak2 tersayang semua dah setel..memang selalunya persiapan diorang ai buat dari 2 bulan sebelum bulan puasa..bila ada sale je beli sikit-sikit..tinggal baju kurung alya dan baju melayu aqil je ai akan beli masa bulan puasa..tu pon biasa masa awal2 puasa..takut size habis..hehe..tapi tulah, bila kita buat persiapan awal..simpan punya simpan..masa nak pre wash haritu..tup..tup..eh..ada 3 plastik baju baru budak2 ni.. *pengsan* setahun la tak beli baju ye anak2..kahkahkah

sebahagian dari price tag yg digunting masa nak prewash
kasut di pagi raya untuk anak2..ada sepasang lagi sport shoes for kiddos sponsored by my sis..hehe
untuk asben..baju melayu dah beli, ada t-shirt,kemeja sepasang dua..yang lain2 tu rasa dia takmo bertukar..jimat le katanya..huhu..

untuk saya?? T___T satu pon blom setel..baju raya pi hantar sulam belum siap..baju kurung yg siap tempah gelobos kene pi alter balik..kasut belum pi cari..tudung recycle..haaa..satu hape pon belum ni!!

untuk rumah manis rumah..asben dah siap cat..dah tambah sikit2 eksesori..dah buat kuih 2 jenis..dah beli air loncan 2 tong..ermmm, tu jelah kot..huhu

so skang fokus dengan baju raya ai yang entah sempat siap tu ke tidak..menyesal tukar tailor..dah la yg bersulam tak siap..yang siap pulak gelobos..disini menyesal!!huhu..

babai :)

Monday, July 15, 2013

Masak-masak bulan puasa

rasanya pernah ai mention kat entry (bulan posa) masa last year yang bila tiba time berbuka..ai sangat mementingkan "DESSERT"..well,see the tummy la kann..hahaha..seronok betul berbuka bila weekend..boleh ber eksperimen dengan resepi dessert yang mudah2..huhu..time berbuka mana ada ingat kalori,fat..all those things simpan dulu..lepas berbuka..perut dah mengah..baru rasa menyesal tak sudah.. *besok ulang balik*

btw, my lil princess dah belajar berpuasa tahun ni.. *yippie* sepanjang 6 hari dah berpuasa..dia achive 1 hari posa penuh, 3 hari posa sampai jam 2.30 keatas..alhamdulillah,bijak anak ibu :)

oleh kerana alya dah mula posa..weekend haritu,macam2 la dia request, nak buat kuih la..nak buat roti john letak cheese la..nak makan kek coklat la..ibu suka!!haha

hari Sabtu buat roti John 

guna Pemanggang Ajaib ni memangla ajaib..hehe..ni masa roti john kosong lagi..lepas dah suam2 kuku baru i bubuh mayonis banyak2, sos cili,cheese dengan daun salad *pasal i tak suka kobis ye adik2 sekelian..* resepi?ni simple sangat ni..korang nak resepi ke?ehehehe..tapi komen dari semua ahlil keluarga *SEDAP HINGGA MENJILAT JARI* muahaha..

hari Ahad buat kek coklat alya namakan ~Kek Coklat Princess Alya~ sempena bantuan dia dalam menggodek bancuhan masuk cup *sib baik posa nak..kalau tak mau ibu muntah pepel tau dengar nama kek awak tu..ahahaha..

kek ni sangat sedap..tapi BUKAN super moist eggless kek ok..ada telur dalam resepinya..ai gugel guna henfone..nanti ai cari balik owner resepi kek ni..sedap pasal luar ada rangup sikit..dalam sgt moist..anak2 makan tak toleh kiri kanan..hahaha *resepi dia sangat simple..tension tak jumpa balik blog tu..huwaaa..*
itulah dia antara dessert yang dapat ai buat weekend lepas..actually roti john tu buat sabtu dan ahad..sabtu versi daging..ahad versi sardin..muahaha..memang meletop..

bila weekdays je..Pasar Ramadhan jelah yang haku kejar..ekeke..babai  :)


Thursday, July 11, 2013

KELANTAN & TERENGGANU 2013

Assalam..sana sini semua bercerita pasal teruja bermulanya ramadhan kan..empunya blog pon tak terkecuali..heheh..tapi nak gak selit sikit cerita melawat Kelantan dan Terengganu hujung bulan jun lepas..boley ekk..

30/06/2013 lepas, ai kene paksa pi lawatan penanda aras ke Kuala Terengganu..memandangkan all covered..hahah..ai hangkut sekali asben and kiddos..so,secara tak langsung jadi la percutian formal kami..boleh gitu?haha

memula kami kene pi Kelatan dulu..atas urusan kerja juga la..this is our (me and asben) first time jejak kaki ke Kelantan..saya suka suasana Kelantan..duk kat hotel pon dengar bacaan Al-Quran seharian..damai..hihi..sempat jugak kami singgah ke Rantau Panjang, Pasar Siti Khadijah dan wakaf Che Yeh..hajat hati nak cari baju melayu untuk Hero and lil' Hero..tak dapat pon..ermmm..personally, i think harga yg peniaga di Kelantan tawarkan sangat mahal berbanding yg selalu kawan2 (org kelantan) bitau..malah ada yang jauh lebih mahal dari yg ai boleh dapat kat Melaka..tudung, baju..huhu..lagipon..kalau dah harga sama..better la beli kat Melaka..ada masa yang banyak boleh duduk nak pilih mana berkenan..


rantau panjang
kampung kraftangan
Pasar Siti Khadijah

my All
hari berikutnya kami ke Kuala Terengganu pulok..hehe..ai ada lawatan penanda aras kat sana..sempat jugak la singgah Pasar Payang dan beli Kepok Lekor kat Dungun..heheh







itu dia..seronok betul bekerja sambil berjalan..hahaha..anyway, Pantai Timur memang best jalan-jalan..dah la makan sodap..hahaha..

babai :)

Tuesday, July 9, 2013

SALAM RAMADHAN ALMUBARAK

SAHABAT-SAHABAT BLOGGER

SELAMAT BERPUASA SEMOGA RAMADHAN KALI INI LEBIH BAIK DARI YANG LALU INSYAALLAH.. IKHLAS DARI SAYA ;)

pic raya masa masih kurus..ahakkksss..
tata..


Thursday, July 4, 2013

Alya Insyirah ~5y birthday party~

Alhamdulillah, tanggal 28.06.2013 my lil princess dah genap 5 tahun..syukur sangat Alya terus membesar dengan sihat,cergas dan cerdik..semoga Alya sentiasa dibawah lindungan Allah S.W.T
asalnya, nak sambut birthday kakak dan adik dalam satu party je..buat kecil2..maklumle depa lahir sama bulan..sorang awal bulan sorang akhir bulan,lagipun byk faktor difikirkan..ongkos pon dapat jimat..ye tak?hehe..adik Aqil ok je..dia on je..janji ada kek..ada tiup2 lilin..ada belon..ada hadiah..ada 'nen' ibu..dia dah happy..hahahah
tapi..sang puteri yang dah sekolah tu..yang dah boleh pikir banyak perkara tu..berkata-kata "ibu..kawan2 kakak bawa kek datang sekolah..dia tiup lilin dengan kawan2 lain..kakak nak macamtu boleh tak?" errrr..cair hati tau..nak kata apa?aduh..aduh..maka bincang2 balik dengan abah depa..abah bersetuju nak buat asing2..catering dari opis abah sudah..panggil chipmunk pon dari opis abah..belon..etc..arghhhh pendek akata semua opis abah yang punya..hahaha..kita cuma beli kek dan barang nak isi dalam goodies bag je lah ye :p

Alya request kek princess barbie..and ibu  yg mcm poket doraemon pon tunaikan.. 







my lil helper :)

alya dengan teacher
Alhamdulillah..majlis berjalan lancar..alya sangat happy..ibu,abah dengan adik Aqil pon happy..kawan2 alya seronok..cikgu pon suka sangat..makanya..berjaya! :)

semoga Alya menjadi anak yang solehah dan mendengar kata..terus membesar dengan cergas dan bijak ye nak..ibu sayang awak dan adik dunia akhirat :)