My Friends

Monday, March 25, 2013

Aqil dan puting..

salam..memula nak ucap syukur Alhamdulillah kerana berkat kesabaran ibu melayan kerenah muhamad aqil iman yg dipaksa berpisah dengan en.puting,akhirnya dah 3 hari aqil tak menghisap puting lagi..hehe..cian sungguh anak ibu..merana dalam 2-3 hari ni mencari puting..nak tido cari puting..bangun tido cari puting..hehe..takpelah,ini untuk kebaikan adik ye sayang..nanti baru lah tak selalu kene batuk selsema..kann :)

harap-harap,untuk malam ke-3 ni aqil iman dah boleh tido dengan tenang dan tak merengek2 nak puting lagi..hihi :)

tinggal kenangan
tidur dalam tangisan..hihi

dan..sebagai balasan,abah belikan aqil android tab..haha..
maka  anak,jgn berduka cita lagi ye sayang :)

 babai :)

Wednesday, March 20, 2013

Percutian Ke Kg. Salang, Pulau Tioman (2)

hollaa..heheh..mari sambung cerita percutian ke Pulau Tioman..hope ni entry last untuk cerita ni..busy nak buat benda lain..hahah.. (sori anak2..ibu malas nak update blog -_-')
okeh..bila dah sampai ke Salang Beach Resort..rasanya,okeh2 sahaja..keperluan basic semua ada..tapi takda tivi,radio..atau pun water heater..huhu,nasibla pekerja depa sangat2 rajin membantu since kami bawa my grandmom kan..it's ok la..kata pon nak rileks kan..anak2 dok tgk HI-5 kat dalam tab en.asben, lucky dia ada d/load untuk 2jam tontonan..hehe..bagi kami yang dewasa..menikmati pemandangan indah Pulau Tioman dengan angin sepoi bahasa disamping melihat sunset...sudah cukup menghiburkan (okeh bahasa :p)

kedai makan kat Kg. Salang, Pulau Tioman mudah nak dapat..ada sepanjang jalan..sedap tak sedap je..mahal tak mahal je..hahah..sebagai peringatan, *makan kat pulau tioman agak mahal ye* muahaha..nasi goreng cina depa caj rm7-rm8..ayaq tembikai rm5, mee hoon rm7..lebih kurang gitu la..huhu *kami tak amik pakej makan di chalet sebab owner chinese dan depa serve arak open sgt* tapi kalau nak makan sedap,atau more option..korang pergilah makan kat area jeti Kg. Salang tu..banyak kedai..ada barbeque dan macam2 lagi..ada satu restoran highly recomended namanya ~Salang Sayang Restaurant~ anak kepada Salang Sayang Resort..makan kat situ sedap dan harga berpatutan..kami makan untuk 7 dewasa 3 kanak2 kena dalam rm80++ sahaja..murah la sebab dah kena rm100+ +sebelum tu..hahaha..oh ye nak bitau gak..pantai yang paling best nak mandi kat Kg. salang, Pulau Tioman ni pon terletak bebetul depan Salang Sayang Resort ni..nak mandi tgh malam pon bleh..air surut pon cantik je..huhu..kami pi mandi kat sini la..jauh berjalan tu semata nak mandi pantai cantik :p tapi kat sini mmg riuh sikit..banyak bar tepi pantai dan banyakkkkk mat saleh..huhu..

masa mandi-manda, asben dgn my adik ipar sewa kayak..kami juga sewa set untuk snorkeling..kami takda pi buat jalan2 pulau pon..kesian kat my grandmom takut nak naik bot..lagipon anak2 kata nak mandi pantai saja..snorkel kat tepi2 pantai ja..seriously, masih nampak terumbu karang dan ikan2 di sekitar tu okeh..tak rugi pon!..hehe..harga nak pi jalan2 pulau tu depa caj dalam rm70-rm100..tak payah risau..banyakkkk gerai yg tawarkan khidmat tu sepanjang perjalanan..kat chalet pon ada punya..sila sedia duit sahaja..duit..duit..duit..fuhhh *lap dahi*

masa balik..kami pilih amik return speedboat jam 3.30 ptg..ternyata silap langkah..haha..oleh kerana air surut,bot tak dapat naik..bot sampai kat jeti Salang dalam jam 5.00ptg!!!berpeluh menunggu..huhu..nasibla dihiburkan oleh ikan2 warna warni yang berenang sekitar jeti tu..oleh kerana jeti Salang adalah 1st station bila return,kami dapat duduk belakang sekali *LEGA* sebab kurang mabok berbanding duduk depan bot..sampai di jeti Mersing dalam jam 7.00malam!!!memang lari dari bajet masa la..huhu..tapi Alhamdulillah semua berjalan lancar..sempat gak beli souvenir kat RnR jeti Mersing tu..murah sikit dari kedai souvenir kat Pulau..huhu..Kami sampai Melaka dalam jam 1.20 am sebab siap singgah makan bagai..haha..

Begitulah adanya percutian singkat kami yang ramai..hehe..indah..sangat damai..yang seronok,sy bebetul menikmati keindahan alam ciptaan yang Maha Esa, memang terus target nak pergi bercuti ke Pulau lagi nanti..maybe nak ke Pulau Redang pulak..insyaAllah..

masa yang ditunggu-tunggu..mari tengok gambar..muahaha

 muka tak sabar nak mandi..
makan kat tepi Jeti
ni lah pantai yang bebetul depan Salang Sayang Resort tu..
pengantin basi..hahaha












my beautiful family.. :)


babai..

Thursday, March 14, 2013

Percutian Ke Kg. Salang, Pulau Tioman

salam..wahhh..lamanya tak update blog..pimalas sungguh ni..huhu,kesian anak2 nanti bila buka blog ni tengok bersawang je ibu tak update..muahaha
ok..ok back to main topic, last weekend kami sekeluarga ke PULAU TIOMAN, dah sah2 la untuk bercuuutiii..kehkehkeh..ini adalah sebagai pembalasan percutian ke Cameron Highland yang terpaksa dibatalkan atas sebab "berkhidmat untuk negara" ~sigh..
rasanya,lebih kepada nak share tentang sikit2 tips buat sesapa yang nak bercuti ke Pulau Tioman umumnya dan ke Kg. Salang, Tioman khasnya *tengok nahu..kemain..hehe..

kami bertolak dari seawal jam 5am dari JB (sebab bermalam dirumah pakcik,kalau dari Melaka mungkin seawal 4am kene gerak) dan sampai kat Jeti Mersing around 8.15 am,berkejar2 ok..sebab tiket speedboat pukul 9.00am dan pukul 8.00am agent dah call kata speedboat dah tunggu..okeh ni nak cerita, kalau korang amik speedboat dari jeti mersing,timing tu ada 2 sahaja, pagi sekali dan petang sekali..think wisely nak amik tiket mana satu..depa buat time departure macamtu due tu air pasang/surut (tetiba nak nyanyi air pasang malam..surut pukul 5...lalala)hahaha..macam kami yang pergi 7 orang dewasa dan 4 orang kanak-kanak dimana range umur 78tahun ke 2 tahun..kami amik tiket departure 9.00am dan return jam 3.30 pm.  keadaan speedboat tu ala2 feri pi Pangkor..sape pernah pergi tau la..hehe..tapi kecik sikit, ada aircond..tandas..dsbg..feri ni laju..ombak kuat,so sape yang rasa memang pemabuk,elok la sediakan asam,plastik untuk persediaan mengeluarkan bahan dalam perut secara terpaksa..hahaha..perjalanan ambil masa dalam 1jam setengah atau lebih..tengok kat mana korang nak cek in..macam kami,menetap di Kg. Salang, Tioman..ya ampun..last stesen ok!!amik masa 2jam,huhu..korang kene hati2..jangan turun di stesen yg bukan tempat korang nak cek in..nanti kene bayar sea taxi(rm20-rm30/head)..hihi..

sebenarnya,sy sendiri tersilap pilih resort..ambil yang hujung sekali..tapi takpe,pengalaman kan..hihi..kalau sape2 yang nak ringkas,cepat sampai..banyak resort..korang boleh duduk di Kg. Genting..dan bagi sesapa yang nak bershopping "duty free" dan kemudahan lengkap boleh pilih duduk di Tekek..kalau nak jugak stay kg. Salang (sebab coral dia dekat dgn tepi pantai..night live memang happening etc..) sy sgt2 syor kan duduk di sebelah area yang berdekatan dengan jeti..pantai disitu boleh mandi anytime..berpasir..macam saya duduk di Salang Beach Resort.. jauh dari jeti (dalam 10min perjalanan kaki yg malas..8min perjalanan kaki sederhana rajin) pantai dia banyak batu,so kalau air surut tak boleh nak mandi..air pasang pon macam insecure sangat nak mandi sebab batu tu..so kene jalan kaki ke sebelah jeti kg. Salang yg perjalanannya seperti diceritakan diatas..haha..tapi korang jgn risau..kedai makan ada!!itu sgt penting..hehehe..one more bonus duduk kat sini..tenang,aman..damai..
takde hiburan sangat..takde bar2 tepi pantai macam yang ada kat area jeti kg. Salang tu..

ok2..nanti sambung kat entry seterusnya..tinggalkan uolss dengan gambar2 yang amik sekitar jeti ok..lepas ni kita cerita pasal MAKAN, sports yg ada.. MAKAN, servis dsbgnya..
Aqil dalam feri @ speedboat
masa mula2 sampai jeti Kg. Salang, Tioman
bye2 bot..
baik budak2 ni pimpin my grandmom..
sampai je terus main buai ini..

bila air surut..pantai ini berbatu-batan


jauh woo dari jeti..


babai.. :)