My Friends

Friday, June 29, 2012

Ulangtahun Kelahiran Alya Insyirah yang ke-4

Alhamdulillah..28.06.2012 genap sudah Alya Insyirah berumur 4tahun..sekejap je anak ibu dah besar..dah pandai serba serbi..sekarang ni kalau pakai baju pon pandai memilih..nak cantik memanjang..selalu mention "alya ni princess tau ibu..princess barbie" hehe..oh ye..ini anak suka sangat make up..adoiilah..sibuk nak guna make up ibu..sedey-sedey..habis le make up i..hehe..apalagi yang boleh describe pada princess alya, anak yang sangat sweet, sedikit cengeng, banyak sangat manja, dan sentiasa pandai mencairkan hati ibu dan abah dengan kata2 yang manis :)

Alya Insyirah..ibu doakan alya sentiasa berada dibawah lindungan Allah s.w.t, sentiasa sihat sejahtera, bakal membanggakan ibu dan abah serta adik-adik awak.. dan juga,akan berjasa kepada Agama, bangsa dan negara :)

amin... :)

kek yang ibu buat untuk besday alya..hehe..dinamakan 'tiramisu melecet'

alya dapat besday present best dari abah..tablet pc untuk dia guna *made in china je pon, ibu dah cakap jangan abah..jangan, abah alya belikan juga bila tengok airmata alya dah berlinang2 nak itu tablet,nanti i upload gambar ok...

babai :)


Wednesday, June 20, 2012

MY LITTLE GIRL ~ALYA INSYIRAH~

khas untuk Alya Insyirah..kamu selalu menjadi our little girl..our little princess..sayang.. (from ibu dan abah)..



"My Little Girl"

You are a miracle
You are a blessing from above
You brought joy to my soul
And pleasure to my eyes
In my heart I can feel it
An unexplainable feeling
Being a father
The best thing that I could ever ask for

Just thinking of you makes me smile
Holding you, looking in your eyes
I'm so grateful for having you
And everyday I pray
I pray that you'll find your way

You know I love you, I love you
My little girl, my little girl
I ask God to bless you, and protect you always
My little girl, my little girl

You're like a shining star
So beautiful you are
My baby girl
You light up my world
I pray that I'll get the chance
To be around and watch you grow
And witness your first steps
And the first time when you will call me "dad"

Just thinking of you makes me smile
Holding you, looking in your eyes
I'm so grateful for having you
And everyday I pray
I pray that you'll find your way

You know I love you, I love you
My little girl, my little girl
I ask God to bless you, and protect you always
My little girl, my little girl

I could spend hours watching you
You're so innocent, so wonderful and pure
O God I can not express my gratitude!
But I'll raise her good, 'cause all I want is to please You
And now I pray You'll guide her steps forever

You know I love you, I love you
My little girl, my little girl
I ask God to bless you, and protect you always
My little girl, my little girl

Thursday, June 14, 2012

Serawa Durian Albino..

kehkehkeh..tajuk tak tahan :D
malam semalam i buat serawa durian..atas alasan nak menghabiskan durian dalam esbok..sumaph berbau dah esbok walau dah tutup tupperware ketat2..geram je!
asalnya bubur kacang ijo..tapi kacangnya en.asben lupa beli..dia beli santan je..
gugel punya gugel..dapat la resepi serawa derian simple dimple ni..hehe..cuma,terkurang gula merah..so dia agak pucat..layan je lah ye..komen dari juri tetap i..dia kata sedap!!bleh makan 2 mangkuk dgn berkeping2 roti..ehehe

resepi ringkas saya ;
bahan:
1 kotak santan (saya guna brand harmoni)
2 cawan air (terpulang..kalau nak serawa cair lagi..tambah air..)
3 sudu besar gula pasir..
15-20 ulas durian (kalau nak guna isi je pon boleh..saya masuk dgn biji2 sekali)
gula melaka secukup rasa dan warna (sori,yg ni tak dapat
agak sebab mine dah tinggal sikit smlm)
sehelai - dua daun pandan
secubit garam.

cara masak:

satukan santan dengan air..gaul biar sebati..panaskan atas dapur..masuk gula pasir..masuk pula gula melaka..agak2 dah larut semua gula,masuk durian,secubit garam..sebelum tutup api..masuk daun pandan tadi..taraa..dah selesai..buleh makan dengan roti, pulut..makan gitu saja pon ok..mabeles!hehe..
sumber dari kongsi resepi

serawa derian yang pucat..

babai :)

Tuesday, June 12, 2012

Ayah..

baru lepas letak telefon..air mata bergenang lagi..ermm..yang telefon tadi ayah..hari ni ayah telefon saya dah masuk 3x..sedih.. ayah macam tau saya sedang fikirkan dia..
pertama : nak suruh datang ambil lauk dia masak kat rumah
kedua : nak beritahu adik saya dapat panggilan interview
ketiga : nak beritahu dia dah beli ubat sekian2..sedihnya..

lately..apa saje berkaitan ayah boleh buat hati saya sangat tersentuh..setiap hari saya akan singgah kat post dia (ayah dah pencen now jadi jaga) bawa anak2 lepak dengan dia sekejap..dah seminggu..ayah mengadu dia kerap kepenatan..badan tak sedap..makan tak lalu..

Ayah..usia dah mencapai 59tahun..masih kuat bekerja walau dah pencen..ayah tak suka duduk rumah saja..ada je kerja dibuat..ayah tangan berseni..pandai masak..menjahit..dan sampai sekarang masih masak untuk saya dan adik2..walau saya dah berkahwin..kalau ayah masak,dia mesti suruh saya ambil lauk buat bekal.."ayah,kaklong sayang ayah"...ayah sentiasa tabah hadapi dugaan hidup..ayah antara orang yang paling hebat diduga dalam hidup yang pernah saya jumpa..tapi,ayah hatinya lembut..sangat mudah memaafkan dan mudah tersentuh..

Dulu ayah garang..sangat garang..saya masih ingat zaman sekolah dulu..sekali kerlingan ayah pada saya dan adik2..cukup buat kami tertunduk kalau boleh nak masuk kepala macam penyu :D tapi kini..ayah dah tak segarang dulu..badan ayah pon dah tak sekuat dulu..kerlingan mata ayah sekarang cuma menunjukkan rasa kasih..disamping garis2 dibawah mata ayah..ayah semakin uzur :'( setiap kali saya cium tangan ayah..saya belek tangan ayah yg berkedut tu..amat meruntun jiwa..tapi saya tahan airmata dari jatuh..semalam,masa ayah mengadu dia tak sihat..saya tengok dalam2 mata dia..ye dia betul2 tak sihat..saya tau ayah tak harap simpati..cuma perlu seseorang untuk diluahkan rasa..ayah selalu cakap pada saya "kalau ayah takde..kaklong tengok adik2..ayah harap kat kaklong je.." **kaklong perlu ayah!!!

saya tahu..segala nikmat ini iaitu, bahagia..gembira..mama,ayah,suami,anak2 dan lain2 adalah pinjaman sementara..bila sampai masa nanti..Dia akan ambil semula hakNya yg dipinjamkan..saya kene redha..itu hakikat..walaupon hakikat itu bakal memberi seribu rasa kepedihan dalam hati T___T
Ayah..semoga ayah selalu sihat dan semoga kaklong diberi kesempatan berbakti pada ayah banyak2..walau memang tak terbalas dengan jasa ayah.. :( selagi nyawa dikandung badan..ayah takkan keseorangan..kaklong dan adik2 sentiasa ada dengan ayah..kaklong sayang sangat kat ayah..ayahlah superhero kaklong dari dulu..kini..selamanya T___T

ayah masa sambut ulangtahun kelahiran ke- 58

**nak pi surau nangis jap..babai :'(


Monday, June 11, 2012

Super Moist Eggless Chocolate Cake

masa birthday aqil haritu..saya buatkan dia kek..hehe..rajin kan? :p sumber resepi dari idaz ( klik sini ) keknya ok..memang super moist la..cuma saya kurangkan gula kepada 1/2 cawan..bil dah siap..dia jadi tawar..muahaha..tapi disebabkan alya pon tolong buat sama..so dia makan sambil kata.. "sedapnya kakak masak ni ibu..." muahaha..



hehe..rasa-rasa birthday alya nanti nak buat kek ini jugak la..cuma takmo kurangkan gula..muahaha..
selamat menempuh minggu baru kawan2..babai :)


Friday, June 8, 2012

my MAJOR changes..hehe

nak luah perasaan dalam belog ni lah..huhu..sebab dah makin sesak pikir dan pikir..hehe..naik penin la..padahal isu kecik je pon..hahahaha..ermmmm, lately ramai sangat tegur badan i dah naik..dah gumukss..actly mmg la i noticed pon..cuma takla amik berat sangat sebab baju semua masih muat
**walo makin ketat -______-"

baru2 ni..borak2 dgn my friend..dia bitau yg dia terjumpa my ex bf gedik2 (gedik2 mean x serius nak buat kawin..wakaka) ada ke patut my ex tu kata, terjumpa i and i dah berisi *sambil buat muka pipi cembung..sila la korang buat..haaaa,gitulah dia mention i..tak ke cissskek punya olang!!haha..padahal pn.wife dia pon sama dengan kita je..pandai nak kata orang..cisss (hari tu juga i sumpah dia gemuk triple miple..huhu @____@ **bengang sambil kunyah kepok..

lepas kejadian tu..2 hari berikutnya..opis ada buat potluck..kami ada la jemput ex Ketua Jabatan dalam majlis tu..tetiba kak emi (ex KJ) tu tegur.. "sha..awat akak tengok sha macam dah berisi ni?sha pregnant ke?" adoiiiila..i tak jumpa dia dalam 2-3 bulan je tak silap..takkan la dalam masa camtu cepat badan naik ketara..huwaaaaa T____T **nangis sambil makan coklat..

hehe..ntah la ek,tak marah pon orang tegur..hakikatnya memang lately i sangat kuat makan..sangat..sangat dan sangat..kuikuikui..dan makan dalam kuantiti yang banyak..sampai ada yang tegur..hehe..dah cuba diet,hampeh je..balik rumah..my laling selamba je ajak pi makan..makan sedap2 plak tu..mana la bleh nak tolak..tak baik kan melanggar perintah suami :p
yang benar, asben i tak pernah komplen or kisah..dia kata i bukan kategori gumukss cuma berisi..tapi didepan mata orang mengenali i masa remaja..depa mmg akan terbeliak mata la see my condition sekarang..sgt berbeza..macam tengok size XS berubah ke size L..korang paham??haha..i agree dengan asben 100% :p

okeh..now i dah promise myself..i nak kurangkan makan benda berlemak..kurangkan nasi..tapi still makan dengan kuantiti yg sama cuma tukar menu sebab aqil iman masih menyusu badan (yes..i'm breastfeeding mom and never lost my weight **sigh..) and i also nak ketatkan disiplin penggunaan beautiful semula..hehe, dan juga senaman selama 20minit sehari..chaiyokkk!hehe..semangat tu penting kan..meh i nak share my major changes..jaga2 jangan tergezut..kahkahkah

"
"
"

muahahaha..see the difference?

Pose tu maintain nak sama..badan..hampeh!!hahaha..ermmm..actually ada terfikir nak buat slimming treatment..tapi tak sure lagi..atau nak beli juga threadmill..atau just buat donno and biar dia kurus sendiri..bleh gitu??kahkahkah.. **kata sorang rakan,dalam hidup kene ada anjakan paradigma..dari single ke married..dari kurus ke berisi..baru le hidup dinamakan kehidupan..mak jemah kata..i setuju je uolss :p

Babai :)

Thursday, June 7, 2012

Aqil's first haircut ;)

hai aunties..uncles, aqil nak share my new experience..hehe..masa birthday aqil ahad lepas..abah bawa aqil pergi saloon..gunting rambut..huhu..mama,abah,atok semua kata rambut adik hebat..comel..kerinting yg comel..tapi ibu asik kata "ibu rimas rambut adik ni dik.." ntah kenapa ibu yang rimas..kan rambut adik kan??geget ibu :D

back to main stori (oh my English :p) aqil bangun je tido..abah terus bawak pergi saloon auntie tu..kata abah nanti ibu marah kalau gunting rambut lepas mandi..ibu suruh pergi before mandi..huhu, geget ibu lagi :D

Aqil sangat-sangat good boy masa kene gunting rambut tu..aqil sikit pon tak nangis tau..aqil diam2 je..aqil pelik tengok cermin besar depan aqil..tapi yang paling pelik,bila aqil tengok kakak alya beria2 jadi pompom girl for aqil..kakak siap tahan aqil dari belakang..takut aqil jatuh ke??hehe..aqil sayang kakak!

jom tengok gambar aqil yang sangat baik masa pergi saloon haritu..hehe :)


aqil baik kan ibu..abah..hehe **nampak tak tangan yg sokong aqil tu :)

aqil diam je...

belum siap..tapi tengok la tangan yg masih setia ada belakang aqil tu :D


hehe..nanti aqil cerita lagi okeh..aqil nak tido ni..babai semua :)

Sunday, June 3, 2012

Happy Birthday Muhamad Aqil Iman

Alhamdulillah..03.06.2012 Aqil telah genap setahun..rasa macam baru semalam ibu melahirkan aqil melalui pembedahan..rasa macam baru semalam ibu berdebar2 masa dam OT..rasa macam baru semalam ibu menyusukan aqil buat kali pertama..cepat sungguh masa berlalu..ibu tak pasti dengan perasaan ibu sekarang ni..gembira kerana aqil membesar dengan sihat dan kuat..tetapi jauh2 dalam hati rasa sedih sebab makin lama aqil makin pandai berdikari..hermmmm...

Aqil..ibu sgt bersyukur kerana berjaya menyusukan aqil "fully breastfeeding" selama 6 bulan..dan masih terus bekalkan susu ibu sehingga hari ini..ibu bersyukur juga selama beberapa bulan ibu berjaya bekalkan aqil 'solid food' yang ibu masak sendiri hari2 sehingga la aqil dah pandai makan macam2 sekarang :D Alhamdulillah..aqil sangat bertuah sayang! kakak alya tak dapat merasa semua usaha tu dulu..ibu belajar dari semua pengalaman ibu :)

Sayang..sempena Ulang tahun kelahiran aqil yang pertama..ibu doakan aqil terus membesar sihat,kuat dan bijak! ibu selalu berharap anak2 ibu akan membanggakan ibu dan abah..akan berjasa kepada keluarga,agama, bangsa dan negara..ibu mendoakan aqil akan berjaya dan bahagia dunia dan akhirat :) amin..

ibu sangat sayang pada aqil dan kakak alya..kamu berdualah jantung hati,hempedu ibu.. :)

~dengan harapan aqil akan baca ler blog ni bila dia pandai membaca nanti..huahuahua..oleh kerana 2-2 anak ai lahir pada bulan june..kita kene la buat birthday bash mereka serentak..hihi..later will update..tarikh pon blom kompom ni..insyaAllah akan dilangsungkan kat opis abah diorang..hahaha..tapi,semalam masa besday aqil..me and asben ada bawa anak2 ke crocs farm dan waterpark dia..nanti ai update kat entry berikutnya ok :)..hehe ~

yeayyyy..adik dah setahun..hehe **aqil dengan besday present from abah :)

kek yang ibu buat untuk aqil..rasa?err..entry lain ai citer :p



ok semua..nanti sambung..babai :)